Lihominen lisää syöpiä
Terveys ja hyvinvointi
Lihominen lisää syöpiä
Lihavuus ja diabetes ovat yleistyneet, mikä on lisännyt myös niiden aiheuttamia syöpiä. Riski on suuri etenkin kohdun limakalvon syövässä sekä maksa- ja ruokatorvisyövässä.
Julkaistu 13.4.2018
Apu

Lihavuus ja diabetes ovat yleistyneet ympäri maailmaa, ja samalla ovat lisääntyneet myös niiden aiheuttamat syövät. Tuoreen selvityksen perusteella noin 6 prosenttia kaikista syövistä johtuu lihavuudesta ja diabeteksesta. Kaikkiaan 175 maata kattava selvitys julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä.

Tulokset osoittavat, että vuonna 2012 hieman alle 6 prosenttia syövistä eli maailmanlaajuisesti lähes 800 000 syöpää johtui lihavuudesta ja diabeteksesta. Lihavuus oli kuitenkin merkittävämpi riski, lähes kaksi kertaa suurempi kuin diabetes.

Yksittäisistä syöpätyypeistä suurin riski liittyi kohdun limakalvon syöpään, josta 40 prosenttia johtui lihavuudesta ja diabeteksesta. Maksa- ja ruokatorvisyövistä 25 prosenttia aiheutui samoista syistä.

Lihavuus ja diabetes ovat yleistyneet viime vuosikymmeninä varsinkin köyhissä ja keskituloisissa maissa, ja myös niiden aiheuttamat syövät ovat lisääntyneet näissä maissa. On hyvin todennäköistä, että kehitys jatkuu samansuuntaisena myös jatkossa.

Nykyään noin kolmannes koko ihmiskunnasta on ylipainoisia tai lihavia, ja varsinkin lasten lihavuus on yleistynyt. Diabetesta sairastaa noin 415 miljoonaa aikuista, ja heidän määränsä varmasti kasvaa.

Arviolta puoli miljoonaa suomalaista sairastaa diabetesta. Suomalaisista työikäisistä joka viides on lihava ja vielä useammat lievemmin ylipainoisia.

1 kommentti