Tuulilasi

Lidl sai saksalaiset rengaskauppiaat hermostumaanLidl sai saksalaiset rengaskauppiaat hermostumaan

Halpakaupan hinnoittelu kiihdytti saksalaisten rengaskauppiaiden etujärjestön suoranaiseen raivoon. "Ei ole epäilystäkään, ettei tämä ole haitaksi tuottomarginaaleillemme."
Teksti Tapio Ketonen

Saksalainen rengaskaupan ja kumikorjaamoiden yhdistys Bundesverband Reifenhandel und Vulkaniseur-Handwerk e.V. eli BRV on perin juurin hermostunut, kun halpakauppaketju Lidl on ryhtynyt myymään verkkokaupassaan talvirenkaita.

Lidlin saksalaisessa verkkokaupassa on myytävänä nastattomia Goodyear UG8-talvirenkaita koossa 205/55R16 91T hintaan 79,99 euroa kappale. Neljän renkaan sarja maksaa 319,96 euroa, ja lisäksi veloitetaan 4,95 euroa lähetyskuluja, yhteensä 324,91 euroa.

Tarjolla on myös Hankook W442 Winter ICept -talvirenkaita, saatavana ovat koot 165/70R14 ja 175/65R14 hintaan 44,99 euroa kappale ja 195/65R15 hintaan 49,99 euroa kappale. Rengassarjojen hinnat lähetyskuluineen ovat 184,91 euroa ja 204,91 euroa.

Lidl ei ole ainoa renkaita netissä myyvä saksalaisyritys. Hannoveria pääpaikkanaan pitävä Delticom AG harjoittaa rengaskauppaa ympäri Eurooppaa. Yritys toimii Saksan markkinoilla osoitteessa www.reifendirekt.de. Suomalaisille sama yritys myy osoitteessa www.rengas-online.com.

Delticom laskuttaa saksalaisilta 195/65R15-kokoisista Hankook W442 Winter ICept -renkaista 50,90 euroa kappaleelta, neljän renkaan sarja maksaa Saksaan toimitettuna 203,60 euroa. Goodyear Ultra Grip 8 -renkaat koossa 205/55R16 maksavat 94 euroa kappaleelta, neljän sarja maksaa 376 euroa.

Suomalaisilta Delticom eli Rengas-Online pyytää 195/65R15 Hankookista 67,20 euroa, sarja maksaa 268,80 euroa.

Mielenkiintoista on, että Delticomin toiminta ei ole nostanut saksalaisissa rengaskauppiaissa samanlaista raivoa kuin Lidl, vaikka Hankook-renkaat ovat ReifenDirekt-kaupassa hieman halvempia, rengassarjan hintaero on 1,31 euroa. Ilmeisesti on paljon vakavampi asia, että Lidl myy laaturenkaaksi tunnustettua Goodyearia markkinoiden yleisimmässä koossa 205/55R16 51,09 euroa halvemmalla kuin ReifenDirekt.

Saksalainen hintavertailusivusto www.idealo.de löysi Goodyear Ultra Grip 8 -renkaalle koossa 2015/55R16 91T kaikkiaan 37 myyjää. Halvin oli Lidl, kallein lähinnä rakennustarvikeliikkeiden ketju Hagebau, Handelsgesellschaft für Baustoffe mbH & Co. KG. Sen verkkokauppa ilmoitti yksittäisen renkaan hinnaksi 128,99 euroa. Koko sarjasta Hagebau veloittaisi, jos joku sieltä erehtyisi ostamaan, 521,91 euroa. Hinta sisältää lähetyskulut 5,95 euroa.

"Haitallista marginaaleille"

Rengasliikkeiden etujärjestön mielestä on erityisen vastuutonta, että hightech-renkaita myydään halpaliikkeen verkkomyynnissä kampanjahintaan.Tällä osoitetaan vastuuttomuutta ammattimaisten rengasliikkeiden korkealaatuisia markkinointiponnisteluja kohtaan. Ne ovat tarpeen, jotta taattaisiin toimeentulon kannalta riittävät tulot.

BRV pitää erityisen valitettavana sitä, että kampanja on käynnistetty talvirengaskauden alussa. Tällainen "tuottavuuden vastainen toiminta" on järjestön toiminnanjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan Peter Hützerin mielestä erityisen valitettavaa.

"Ilmeisesti ´järjen koalitiolla´ on meidän alallamme vain erittäin rajalliset mahdollisuudet", Hützer kritisoi.

Hieman aikaisemmin Hützer kertoi Automobilwochessa, että hän ei ole koskaan ennen havainnut rengaskaupan alalla yhtä suurta hermostuneisuutta talvirengassesongin alla kuin tänä syksynä. Kauppa ei ole käynyt odotetusti, mutta renkaita on runsaasti myyjien varastoissa. Toiveissa olisi, että taivaalta tulisi mahdollisimman pian paljon lunta. Ehkäpä tuo reaktio halpakauppaa vastaan on seurausta juuri tuosta hermostuneisuudesta.

Sekä Hankook että Goodyear kiistävät myyvänsä renkaita suoraan Lidlille. Tämä on hyvin uskottavaa, sillä renkaita on saatavava suurissa erissä muualtakin. On tavallista, että renkaita ostetaan maailmalta konttikaupalla. Usein kyseessä on jokin vanhentunut tai myymättä jäänyt erä. Tällaisia renkaita on myyty  Suomessakin, ja viralliset maahantuojat ovat kiukuissaan.

Sinänsä kuluttajan kannalta olisi asiallista, että noita "järjen koalitioita" ei olisi lainkaan olemassa. Niillä on toinenkin, tosin hieman rumana pidetty nimi: kartelli.

Julkaistu: 14.10.2013