Apu

Lentovero eduskunnan käsiin – Tuleeko lippuihin kymmenien eurojen korotus?

Lentovero eduskunnan käsiin – Tuleeko lippuihin kymmenien eurojen korotus?
Miltä kuulostaisi pakollinen kymmenien eurojen lisä lentolipun hintaan? Vai kompensoitko lentopäästösi vapaaehtoisesti jo nyt?
Julkaistu: 4.3.2020

Ympäristöjärjestöjen ja ympäristöaktivistien ajama esitys lentämisen verotuksesta tulee eduskunnan käsiteltäväksi. Lentovero-kansalaisaloite sai eduskuntakäsittelyyn vaadittavat 50 000 ääntä täyteen syyskuun alussa 2019.

Eduskunnassa kyseessä on vasta lähetekeskustelu, jonka jälkeen seuraa valiokuntavalmistelu ja vasta sen jälkeen varsinainen päätöksenteko. Lähiaikoina lentoveroa tuskin on luvassa.

Jos lentovero säädettäisiin, mitä se maksaisi? Ruotsissa huhtikuussa 2018 käyttöön otetun lentoveron maksaa matkustaja, ja se vaihtelee matkan pituudesta riippuen. Euroiksi muutettuna vero on 6–40 euroa lentomatkustajaa kohti.

Kansalaisaloitteessa Suomeen ehdotetaan samankaltaista veroa. Matkalippuihin tulisi kansalaisaloitteen mukaan lisää hintaa kolmesta kolmeenkymmeneen euroa.

Eduskuntaryhmistä ainoastaan vihreät ja vasemmistoliitto ovat ilmoittaneet kannattavansa suomalaista lentoveroa. Lentovero on voimassa Ruotsin lisäksi Norjassa, Isossa-Britanniassa, Saksassa ja Ranskassa.

Toistaiseksi esimerkiksi Finnairilla voi hyvittää vapaaehtoisesti lennon hiilidioksidipäästöt tukemalla päästövähennysprojektia. Hyvitys on euro kotimaan, kaksi euroa Euroopan ja kuusi euroa mannertenvälisestä edestakaisesta lennosta.

Finnair kuitenkin kertoi maaliskuun alussa, että se lopettaa Push for Change -päästöhyvitys- ja biopolttoainepalvelunsa. Syy hyvitysmahdollisuuden päättymiseen on se, että Poliisihallituksen mukaan palvelu on rahankeräyslain alaista toimintaa. Sellaista Finnair ei voi harjoittaa.

Viime vuonna maailmassa tehtiin yli neljä miljardia lentomatkaa. Kasvua oli 7 prosenttia edellisvuodesta, ja määrän arvioidaan 20 vuodessa kaksinkertaistuvan. Lentämisen päästöt ovat ilmastolle poikkeuksellisen haitallisia, sillä niistä suuri osa kulkeutuu yläilmakehään.

Mistä on kyse?

Lentoveroa esittävä kansalaisaloite on nyt eduskunnassa. Aloite toisi korkeintaan muutamia kymppejä lisää lipun hintaan.

Kommentoi »