Mondo

Lentopelko pois

Lentopelko pois
Pelon tunteet ovat lentomatkoilla yleisiä. Jos lentäminen jännittää, ota avuksi faktat ja sovellukset.
Julkaistu: 7.9.2018

Ota selvää faktoista

Lentopelko johtuu usein kahdesta syystä: reissaaja jännittää, tuleeko koneeseen mekaanisia ongelmia, ja itse lentäminen voi tuntua pelottavan mystiseltä tapahtumalta. Kun tietää mikä kaikki konetta pitää ilmassa ja kuinka turvallinen se on, on helpompi päästä pelosta yli. Jo ennen matkaa kannattaa perehtyä yleistietoon lentämisestä. Koneessa on hyvä lukea turvallisuusohjeet.

Jos mahdollista, on hyvä valita suuri kone, sillä siinä turbulenssi tuntuu lievemmältä. Mikään istumapaikka ei ole periaatteessa toista turvallisempi, mutta etuosassa koneen liikkeitä ei huomaa yhtä selvästi kuin takana. Noin kolmannes ihmisistä kärsii ajoittaisesta lentopelosta, ja miltei joka kymmenes kokee sen niin voimakkaasti, että voi jättää matkan tekemättä. Ongelman kanssa ei siis ole yksin, ja henkilökunta on kohdannut muitakin pelon vaivaamia.

On tärkeää muistaa, ettei lentäminen ole koskaan ollut yhtä turvallista kuin nykyään. Tilastot kertovat, että se on suhteellisesti erittäin vaaratonta vaikkapa autoiluun nähden.

Sovellukset avuksi

Viime vuosina on kehitetty sovelluksia lievittämään lentopelkoa. Niistä tyypillisimmät, kuten Soar, antavat matkailijalle faktoja lennon tekniikasta sekä jatkuvasti päivittyvää tietoa oman lennon etenemisestä. Skyguru ja Valk tarjoavat lisäksi ennusteita turbulenssista ja käyttäjän tarkkailuun perustuvaa tietoa eri tilanteissa, tähän tapaan: ”Nyt kone valmistautuu lähtöön ja moottorit käynnistetään. Matkustamossa saattaa tuntua hienoista tärinää.”

Sovelluksia löytyy englanniksi ja vaikkapa venäjäksi ja ranskaksi. Moni niistä toimii ilman verkkoyhteyttä lentotilassa, kunhan ohjelman lataa ja ottaa käyttöön ennen yhteyden sulkemista.

Keskity muihin asioihin

Tutkimusten mukaan pelko lievenee, jos matkailija keskittyy johonkin muuhun. Pelko-oireita voi ilmetä joskus useita päiviä ennen lentoa, ja silloin kannattaa yksinkertaisesti tehdä ja ajatella kaikkea muuta paitsi tulevaa lentoa. Kentälle saavuttuaan on myös hyvä kehitellä ajankulua.

Huomion keskittäminen muualle nousun ja laskun aikana on avuksi. Jos kirja, elokuva tai rentoutusharjoitus ei riitä, kokeile puhelimelle ladattavaa peli­sovellusta Takeoff Modea. Sen pelit reagoivat esimerkiksi turbulenssiin: mitä tärisevämpi matka, sitä mukaansa tempaavampi pelistä tulee. On hyvä matkustaa jonkun kanssa tai tutustua vieruskaveriin. Juttelu vie huomion muualle, ja toisten levollisuus rauhoittaa.

Vieraile ohjaamossa

Käynnin koneen ohjaamossa on todettu auttavan kaikenikäisiä lentopelkoisia. Ammattilentäjien tapaaminen ja hallintalaitteiston näkeminen lisää tietoa ja tunnetta siitä, että kone pysyy kontrollissa.

Henkilökunnalta voi reippaasti kysyä käyntiä ohjaamossa. Eri yhtiöiden käytännöt vaihtelevat, mutta yleensä lentopelosta kärsiviä pyritään auttamaan. Jotkut pelkoa kokeneet ovat jopa ottaneet lentotunteja perehtyäkseen lentämisen turvallisuuteen.

1 kommentti