Apu

Koronavuosi hyydytti lentämisen Suomen kentiltä vuonna 2020 – Matkustajien määrä putosi neljäsosaan edellisvuodesta

Koronavuosi hyydytti lentämisen Suomen kentiltä vuonna 2020 – Matkustajien määrä putosi neljäsosaan edellisvuodesta
Finavian mukaan viime vuoden lentomatkustajista suurin osa lensi 2020 kahden ja puolen ensimmäisen kuukauden aikana, eli ennen kuin koronarajoitukset tulivat voimaan.
Julkaistu: 22.1.2021

Vuosi 2020 oli koronapandemian vuosi, ja se näkyi myös Suomen lentokentillä.

Lentoasemista vastaava Finavia kertoo, että Suomen lentoasemilta matkusti viime vuonna vain neljäsosa vuoden 2019 matkustajamäärästä, vajaat kuusi ja puoli miljoonaa lentomatkustajaa.

Valtaosa kaikista matkustajista lensi vuoden kahden ja puolen ensimmäisen kuukauden aikana, siis ennen kuin koronaviruspandemiasta johtuvat rajoitteet tulivat voimaan.

Tammi- ja helmikuussa Suomen kenttien kautta kulki liki neljä miljoonaa matkustajaa ja maaliskuussakin vielä melkein miljoona ihmistä. Vuoden loppujen yhdeksän kuukauden aikana matkusti siis vain noin puolitoista miljoonaa ihmistä.

Kaikista hiljaisin lentokuukausi oli huhtikuu. Silloin Suomen kentiltä lensi vain noin 25 000 ihmistä. Se oli suurin piirtein sadasosa tavallisesta matkustajamäärästä. Kesällä helpottanut tautitilanne ja yhteiskunnan avautuminen vilkastuttivat lentämistä.

Elokuussa lentomatkustajia oli noin 330 000. Se jäi korona-aikojen huippukuukaudeksi. Syyskuussa Suomen kentiltä matkusti hieman yli 200 000 matkustajaa, sen jälkeisinä kuukausina jäätiin alle 200 000 ihmisen.

Helsinki–Vantaa on Suomen ylivoimaisesti vilkkain kenttä. Sieltä matkusti toissa vuonna noin 22 miljoonaa matkustajaa. Viime vuonna matkustajia oli viisi miljoonaa. Finavian mukaan Helsinki-Vantaalla on viimeksi ollut yhtä hiljaista 1980-luvulla.

Kotimaan lennoissa pudotus ei ollut aivan yhtä raju kuin ulkomaan lennoissa, mutta myös kotimaassa on lennetty hyvin vähän. Jonkinlaisena poikkeuksena ovat olleet pohjoisen lentoasemat, joilla liikennettä ovat kasvattaneet kotimaiset matkailijat.

Esimerkiksi Kittilässä kotimaan matkustajia oli syys- ja lokakuussa jopa enemmän kuin vuonna 2019. Joulukuussa Kittilässäkin jäätiin murto-osaan tavallisesta matkustajavirrasta.

Kommentoi »