Lennokit taistelevat ilmastonmuutosta vastaan
Puheenaiheet
Lennokit taistelevat ilmastonmuutosta vastaan
Puita istuttavat lennokit tekevät työtä tarkan suunnitelman mukaan.
30.1.2018
 |
Apu

Brittiyritys BioCarbon Engineeringillä (BCE) on huikea tavoite: istuttaa maapallolle 500 miljardia puuta vuoteen 2050 mennessä. Avukseen se valjastaa robottilennokit, joilta kuluu 18 minuuttia 300 siemenkapselin pudottamiseen hehtaarin alueelle. 

Startup-yrityksen taustalla on taistelu ilmastonmuutosta vastaan. Vuosittain maapallolla hakataan noin 15 miljardia puuta, kun maanviljely, kaivokset ja kasvavat kaupungit vaativat tilaa ja metsäteollisuus vaatii veronsa. 

BCE:n lennokki aloittaa työnsä kartoittamalla istutusalueen ja tekemällä siitä kolmiulotteisen kartan. Apunaan sillä on maan pinnanmuotoja ja esteitä sekä maaston koostumusta mittaavat anturit. Tämän jälkeen algoritmi laskee maastolle yksilöllisen istutussuunnitelman. Biohajoavissa kapseleissa olevat taimet pudotetaan maahan noin kahden metrin korkeudesta nopeudella, jolla ne kaivautuvat maan alle.  

Viime kesänä lennokit istuttivat Australian Dungogin kaivostoiminnan tuhoamille alueille 5 000 puuntaimea yhden päivän aikana. Istutuksia on tehty myös Etelä-Afrikassa ja Uudessa Seelannissa. 

Syksyllä BCE aloitti mittavat istutukset Myanmarissa, jonka alavan Ayeyarwady Deltan alueen alkuperäisestä mangrovemetsästä 84 prosenttia on tuhoutunut maanviljelyn ja vesitalouden johdosta. Tarkoitus on istuttaa uutta mangrovemetsää 240 hehtaarin alueelle. Jokisuistoissa ja meren rannoilla kasvavat mangrovekasvustot sitovat hiiltä jopa sata kertaa maalla kasvavaa puustoa nopeammin. 

Tarkoituksena ei ole kokonaan korvata ihmistyövoimaa istutuksissa. Lennokkien etuna on kuitenkin niiden nopea istutustahti sekä pääsy vaikeakulkuisille alueille. 

Lähde: National Geographic

Teksti Marjukka Puolakka

Lue myös:

1 kommentti