Lemmikkeihin kohdistunut väkivalta on lisääntynyt Suomessa – koirien kaltoinkohtelu näkyvintä, pieneläinten tilanne huolestuttaa
Puheenaiheet
Lemmikkeihin kohdistunut väkivalta on lisääntynyt Suomessa – koirien kaltoinkohtelu näkyvintä, pieneläinten tilanne huolestuttaa
Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton mukaan tapaukset ovat aiempaa vakavampia.
Julkaistu 28.8.2018
Apu

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto kertoo, että sen vapaaehtoisiin eläinsuojeluneuvojiin otetaan selvästi aiempaa enemmän yhteyttä. Ilmoitukset ovat lisääntyneet kolmen viime vuoden aikana huomattavasti ja yli puolet eläinsuojeluneuvojista kokee tapausten muuttuneen myös aiempaa vakavammiksi ja väkivaltaa käsittäviksi.

Valtaosa ilmoituksista koskee kissoja ja koiria, ja myös julmuudet kohdistuvat erityisesti koiriin. Myös kodinvaihtajien määrä on kasvanut.

– Viime vuosina virinnyt tuntuma siitä, että lemmikkieläinten kärsimys ja hätä ovat lisääntymässä, näyttää pitävän paikkansa. Erityisesti eläimiin kohdistettu julmuus ja väkivalta ovat raskaita asioita kohdattaviksi, SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli sanoo SEYn tiedotteessa.

Kissoja, joita kukaan ei halua

Kissojen kärsimyksen takana on yleensä se tavallinen suomalainen tarina, eli leikkaamattomien kissojen annetaan kulkea vapaana ja lisääntyä luonnossa.

– Sairaat, villiintyneet ja sisäsiittoiset kissat, joita kukaan ei hoida eikä halua omakseen, on räikeä eläinsuojeluongelma, joka johtuu suurelta osin tietämättömyydestä ja piittaamattomuudesta. Se työllistää käytännössä jokaista vapaaehtoista toimijaamme ja aiheuttaa kärsimystä ja kuolemaa vuosittain vähintään tuhansille kissoille. Ongelmaan on ratkaisuja, mutta käytännössä jälkien korjaaminen on jätetty vapaaehtoisten eläinsuojelijoiden hoidettavaksi, Pulli sanoo.

Älä rankaise koiraa

Koirien eteen taas ei välttämättä jaksetakaan nähdä vaivaa, vaan se unohtuu ikäviin olosuhteisiin pihan perälle tai kotiin ilman virikkeitä. Laiminlyönnit johtavat helposti käytösongelmiin, missä voi nähdä yhteyden uutta kotia etsivien koirien määrän kasvuun.

Toinen koirien kohtaama ongelma on suoranainen julmuus, kuten väkivaltaiset koulutusmetodit. SEY muistuttaa, että rangaistukset paitsi haittaavat oppimista, myös huonontavat koiran ja omistajan välistä suhdetta. Nykyään koirien ja muiden eläinten kouluttamisessa vannotaankin positiivisen vahvistamisen nimeen.

Myös ihmisten huono-osaisuus voi johtaa koirien kärsimykseen. Päihdeongelmaiset ihmiset voivat pahoinpidellä koiria tai laiminlyödä niitä muuten, kun taas varaton saattaa joutua jättämään eläinlääkärikäynnit väliin.

— On aivan selvää, että ihmisten sosiaaliset ongelmat koskettavat kaikkia lemmikkieläinlajeja, mutta koirista ilmoitetaan helpoimmin, koska ne ovat helpoiten muiden ihmisten nähtävissä. Erityisesti pikkujyrsijöistä ja muista hiljaisista pieneläimistä tulee hyvin vähän ilmoituksia, mikä on huolestuttavaa, koska on tiedossa, että niidenkin kohdalla hyvinvointi on monesti huonolla tolalla, Pulli muistuttaa tiedotteessa.

Mikäli omat voimavarat tai osaaminen ei riitä, SEYn eläinsuojeluneuvojilta saa neuvoja ja tukea. Vakavat tapaukset viedään eläinsuojeluviranomaisille.

1 kommentti