
Noin 50–70 prosentilla virtsankarkailusta kärsivistä vaiva liittyy ponnistamiseen. Se saattaa yllättää kesken jumppatunnin, jopa aivastamisen. Hoito aloitetaan aina lantionpohjan lihaksien vahvistamisella. Elleivät harjoitukset tuota toivottua tulosta, on syytä harkita leikkausta.
– Eniten leikataan 44–55-vuotiaita naisia. Vanhin Tyksiin leikkaukseen tullut potilaani oli 91-vuotias. Leikkaukseen tulevilla naisilla tulee olla lapsiluku täynnä, sillä nauhaleikkaustekniikka ei välttämättä kestä raskauden tuomaa painetta, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Eija Laurikainen sanoo.
Tyksin naistenklinikalla työskentelevä Eija Laurikainen on käyttänyt inkontinenssin hoidossa kahta eri nauhaleikkaustekniikkaa hyvin tuloksin. TVT-leikkauksia on tehty Suomessa jo vuodesta 1997. Uudempi TVT-O-tekniikka on otettu käyttöön vuonna 2004.
– Vuosittain Suomessa tehdään noin 1 800 nauhainkontinenssileikkausta.
Pakkovirtsankarkailu hoidetaan rakkoa rauhoittavilla lääkkeillä. Pakkovirtsankarkailussa kiire vessaan yllättää, ja jo matkalla sinne virtsa karkaa. Mikäli molemmat virtsankarkailumuodot vaivaavat, hoidoksi suositellaan lääke- ja leikkaushoitojen yhdistelmää.
Ylipaino lisää virtsankarkailua. Myös raskaus ja synnytys, diabetes sekä tupakointi lisäävät sitä.
Teksti: Riitta Heimonen
Kuva: Fotolia