Oletko menossa leikkaukseen? Näin valmistaudut toimenpiteeseen oikein – Viisi vinkkiä
Terveys ja hyvinvointi
Oletko menossa leikkaukseen? Näin valmistaudut toimenpiteeseen oikein – Viisi vinkkiä
Leikkauspotilaan on syytä noudattaa saamiaan ohjeita tunnontarkasti. Niiden tarkoitus on taata toimenpiteen turvallisuus.
Julkaistu 26.11.2022
Apu

1. Muista olla syömättä

Jotta leikkaus voidaan tehdä yleisanestesiassa eli nukutuksessa tai laajan alueen puudutuksessa, potilaan täytyy noudattaa valmistautumisohjeita täydellisesti. Syömättä on oltava kuusi tuntia ennen toimenpidettä. Jos syö vahingossa vaikkapa aamupalan, leikkaussaliin meno tyssää siihen.

Paasto suojaa potilasta. Ennen kuin hengitysputki on paikoillaan, oma hengitys lakkaa. Tällöin hengitys turvataan naamariventilaatiolla. Jos potilas silloin oksentaa, mahan sisältö ja vatsahapot päätyvät keuhkoihin, mikä aiheuttaa vaikean keuhkokuumeen. Hauraalle vanhukselle se voi olla kohtalokas.

2. Noudata lääkitysohjeita

Toimita tiedot lääkityksestäsi, mahdollisista allergioistasi ja terveydentilastasi ennen leikkausta hoitohenkilökunnalle. Kerro myös, mikäli leikkauksissa on aiemmin esiintynyt ongelmia.

Verenohennuslääkitys pitäisi tauottaa ennen leikkausta, mutta aina se ei ole mahdollista. Silloin varmistetaan muilla tavoin, ettei leikkauksessa synny ongelmia verenvuodon vuoksi. Tarvittaessa vaihdetaan lyhytvaikutteisiin lääkkeisiin tai annetaan lääkettä pistoksina.

Olisi hyvä, jos potilas pystyisi olemaan tupakoimatta ainakin neljä viikkoa ja mielellään kaksi kuukautta ennen leikkausta. Tämä on kuitenkin hankala rasti nikotiiniriippuvaiselle. Tupakointi lisää keuhkoinfektion todennäköisyyttä ja hidastaa leikkaushaavan paranemista. Myös runsas alkoholinkäyttö pitäisi saada loppumaan ennen leikkausta. Alkoholistit saattavat olla levottomia ja harhaisia nukutuksesta herättyään, mikä johtuu juomisen nopeasta tauotuksesta.

3. Pidä taukoa kalaöljykapseleista

Kalaöljykapselit pitäisi laittaa tauolle mielellään kaksi kuukautta ennen leikkausta. Ne vaikuttavat solukalvoihin ja heikentävät verihiutaleiden toimintaa. Monet käyttävätkin niitä vähentääkseen veritulppariskiä. Hätäleikkauksessa tauottaminen ei ole mahdollista, mutta silloin potilaalle annetaan verituotteita ja veren hyytymistä parantavia lääkkeitä.

Kalaa syömällä ei voi saada niin paljon omega-3-rasvahappoja, että se aiheuttaisi ongelmia. Kalasta saa myös paljon sellaisia ravintoaineita, joita kapseleista ei ole.

4. Hoida hammasinfektiot

Suusta verenkiertoon päässeet bakteerit voivat pesiytyä juuri asennettuun tekoniveleen tai verisuoniläppiin ja tulehduttaa ne. Voi mennä kuukausia, ennen kuin uutta leikkausta voidaan yrittää. Samalla hyvän lopputuloksen mahdollisuus pienenee. Myös muut infektiot ovat haitaksi. Leikkausveistä ei voi pistää tulehtuneen ihon läpi. Nykyisin potilaalla ei saa olla pientäkään flunssaa. Jos toimenpiteessä operoidaan käsiä tai varpaita, myös kynsilakka voi toimia infektioporttina.

Rokotuksia ei pitäisi ottaa kahta päivää ennen leikkausta. Tämä johtuu rokotusten mahdollisista sivuvaikutuksista: jos potilaalle tulee toimenpiteen jälkeen kuumereaktio, ei tiedetä, johtuuko se leikkausinfektiosta vai rokotuksesta.

5. Kerro leikkauspelostasi

Maailmalla kiertää hevosmiesten tietotoimiston juttuja leikkauksista. Jos leikkaus tai nukutus pelottaa, juttele asiasta anestesialääkärin kanssa. Yleensä leikkaus jännittää jokaista enemmän tai vähemmän. Voimakkaan leikkauspelon taustalla voi olla myös huonoja kokemuksia.

Leikkauksen aikainen hereillä olo on harvinainen häiriö. Tavallisinta on, että potilas on kuullut puhetta tai nähnyt esimerkiksi leikkauslampun. On onneksi hyvin harvinaista, että potilas on tietoinen ympäristöstään, mutta ei pysty liikuttamaan itseään. Jos potilas ei ole täysin unessa, anestesia on yleensä mennyt pieleen. Näin voi käydä esimerkiksi, jos unilääkkeiden annosteluun käytettävä kanyyli ei ole suonessa, koska suoni on puhjennut. Tällöin lääkkeet ovat jääneet ihon alle. Leikkauksessa seurataankin anestesian syvyyttä aivosähkökäyrän avulla. Myös verenpainetta, pulssia, happeutumista ja anestesia-aineiden pitoisuuksia tarkkaillaan herkeämättä.

Esilääkitystä ei anneta automaattisesti. Lääkkeet ovat pitkävaikutteisia ja annosten pitää olla suuria, jolloin olo on leikkauksen jälkeen tokkurainen. Jos leikkaus hirvittää, esilääkityksen kyllä saa.

Asiantuntija: ylilääkäri, linjajohtaja Anne Vakkuri, HUS, Leikkaussalit, teho- ja kivunhoito

Kommentoi »