Apu

Leijonille pronssia, Selänteelle tunteikkaat jäähyväiset


Suomi otti lätkän olympiapronssia ilman jossittelua 5-0-voitolla USA:sta. Samalla päättyi monta huikeaa Leijona-uraa-kirkkaimpana Teemu Selänteen, 43.
Kuvat All Over Press

Hopeaakaan ei olympialaisissa hävitä, mutta pronssi voitetaan. Suomen miesten maajoukkueen esitys ja ilme eivät jättäneet jossiteltavaa USA:n tähtisikermää vastaan kisojen viimeistä edellisessä ottelussa. 5-0 (0-0, 0-2, 0-3) -voitossa näkyi kirkkaasti, kuinka kovasti Leijonat halusivat jättää kisoille ja monelle pelaajalle kunnollisen muiston.

Suuri sukupolvenvaihdos piti tapahtua jo Vancouverin kisoissa 2010, mutta ne jättivät monelle niin paljon hampaankoloon, että muutos on vasta nyt tosiasia.

Suomen jääkiekossa on käynnissä iso murros sekä maajoukkueessa että joka tasolla sen alapuolella. Joukkuepeli on yhä välttämätön ase taitavampia vastaan, mutta ylhäältä alaspäin käskyttämisen ja kaavoihin tuijottamisen aika on lopullisesti ohi - samalla kun miesten maajoukkueesta poistuu valtava määrä osaamista, johtajuutta ja karismaa, ja 1980-90-luvulla syntyneiden sukupolvi astuu tilalle.

- Minä olen kohta 60-vuotias äijä. Siis valmentajana vasta parhaimmillani... No joo, mutta jos jotain olen oppinut, niin sen, että valmentajan pitää ansaita auktoriteettinsa. Pelkällä asemalla sitä ei saa, heitti Leijonien päävalmentaja Erkka Westerlund.

- Minulle sanottiin jotain 13-14 vuotta sitten, että jos haluat tehdä tätä hommaa tosissasi, et voi pelata vain yhteen suuntaan. No, sitä on opeteltu, mutta ehkä tämä turnaus oli yksi parhaista, tokaisi ehkä parhaan maajoukkueturnauksensa pelannut Olli Jokinen omasta asenne- ja pelimuutoksestaan.

- Kyllä viitta lähtee nyt nuoremmille. Paiskataan Määtän poika (Olli) ykkösylivoimaan, niin sillä mennään seuraavat 16 vuotta, murjaisi Leijonat jättävä Kimmo Timonen, 38.

Olli Määttä onkin yksi niistä, joihin Leijonien positiiviset otteet kumuloituvat. 19-vuotias keltanokka kantoi yhtä Ruotsi-pelin haksahdusta lukuun ottamatta joukkueen takalinjoja tavalla, jota suomalaisessa miesten kiekossa on harvoin nähty.

Ottamatta mitään pois Leijonilta, USA:n esityksestä näki, että kovimmat paukut olivat jääneet edellispäivän Kanada-välierän ryskeeseen. Tietty näennäinen tekeminen leimasi joukkueen peliä etenkin numeroiden repsahdettua, samoin turhat jälkikäteiset huitomis- ja muut jäähyt.

- No, kyllä USA alussa puski, mutta tällä tasolla pienikin väsyminen ja turhautuminen näkyy heti taululla. Heistä näki, että sekä fyysinen että henkinen lähtötilanne oli vähän erilainen kuin meillä. Me halusimme enemmän, maajoukkueen nyt - ehkä, mikäli joukkuetoverien ja valmennuksen leukailua siteerataan - jättävä Teemu Selänne (2+0) muotoili.

Selänteen voima on paitsi lahjoissa, tinkimättömässä työssä ja kaikissa fyysisissä ominaisuuksissa myös siinä, että 43-vuotias mies on hyvin pitkälle säilynyt lapsena ison miehen ruumiissa.

Tiedätkö sinä, mitä olet tehnyt maajoukkueessa 26 vuoden aikana ja että se on nyt tässä?

- En. En minä tiedä, en tajua mitään.

Lue lisää Leijonien turnauksen taustoista ja vallanvaihdosta ensi viikon Avusta.

Julkaistu: 22.2.2014