Apu

Leijonien varakapteeni Rantanen: Pelaajien päätöksiä pitää kunnioittaa

Leijonien varakapteeni Rantanen: Pelaajien päätöksiä pitää kunnioittaa
Suomen joukkue jääkiekon MM-kisoihin vilisee aikuistason ensikertalaisia, mutta mukaan saatiin lopulta myös tukku NHL:n nimimiehiä. Coloradossa komean kauden pelanneelle Mikko Rantaselle, 21, mukaantulo oli selviö, mutta varakapteeni muistuttaa, että jokainen pelaaja tietää tilanteensa parhaiten itse.

Tanskaan suuntaavassa MM-ryhmässä on useampi aikuisten kisojen keltanokka, mutta nimettömäksi ryhmää ei voi kutsua. Sukupolvenvaihdosta läpikäyvissä Leijonissa on nyt niin monta parasta ikäänsä lähestyvää tai huipputasolla läpilyönyttä pelaajaa, että odotukset ovat lentokelissä sujuneen viimeistelyturnauksen jälkeen taas korkealla.

Colorado Avalanchessa tykkikauden pelannut Mikko Rantanen muodosti Nathan MacKinnonin ja Gabriel Landeskogin kanssa yhden sarjan parhaista ketjuista. Rantanen mätti tehoja lähes piste per peli –tahtiin, mutta kehittyi toisen NHL-kautensa aikana ennen kaikkea kokonaisvaltaisessa pelaamisessa.

21-vuotiaalla on hämmästyttävän kypsä pelikäsitys, ja pitkäjänteisellä työllä 193-senttisestä hontelosta hujopista on kasvanut myös fysiikaltaan ja voimatasoiltaan maailmanluokan mitat täyttävä kamppailupelaaja.

- Kausi oli hyvä, vaikka tietysti putoaminen playoffseissa Nashvillelle kirpaisi. Sitä piti sulatella hetki, mutta koska olen terve, sopimustilanne on selvä ja virtaa piisaa, maajoukkuekutsuun vastaamista ei tarvinnut kauaa miettiä, Leijonien varakapteeniksi valittu Rantanen kertaa.

Pudotuspeleissä eletään putkessa, jossa aikakäsitys kulkee vain pelistä toiseen ja ulkomaailma lakkaa tavallaan olemasta. Mikko Rantanen myöntää silti seuranneensa ”jonkin verran” Suomen maajoukkueen otteita, NHL-pelaajien kieltäytymisiä, puhetta niiden syistä ja tietystä luottamuspulasta Lauri Marjamäen valmennusjohtoa kohtaan.

Ja puhuvat pelaajat keskenäänkin, totta kai.

- Joo, turha sitä on kieltää, että tutumpien kaverien kanssa jutellaan näistäkin asioita ja seurataan muiden päätöksiä. Täytyy silti muistaa, että jokainen pelaaja tietää itse parhaiten oman tilanteensa. Kisoihin on turha lähteä, jos on vammoja, neuvottelut katkolla, perhesyitä tai ei yksinkertaisesti löydy virtaa. Pelaajien päätöksiä pitäisi kunnioittaa, vaikka kaikkia niiden taustoja ei aina haluta tai edes voida avata julkisesti, Rantanen sanoo.

Kun esimerkiksi Winnipeg Jetsin päävalmentaja Paul Maurice ilmoitti viime keväänä ennen MM-kisoja julkisesti, että ”meistä Patrikin (Laine) tulisi nyt levätä ja keskittyä kesäharjoitteluohjelmaansa”, kyseessä ei muotoilusta huomiosta ollut toive – vaan palkanmaksajan enemmän tai vähemmän ehdoton käsky nuorelle tähtipelaajalle toimia NHL-uraa parhaiten edistävällä tavalla.

Viimeinen tilaisuus, ennakkoluuloton joukkue

Vaikka monella tavoin katastrofaalisesta World Cupista 2016 alkaneet ongelmat valmennusjohdon suuntaan ovat yhä olemassa, Leijonat sai Rantasen lisäksi NHL:stä mukaan kapteeni Mikael Granlundin ja Sebastian Ahon kaltaiset lojaalit ja hyvinkasvatetut ”kiltit” tähdet. Hyökkääjät Teuvo Teräväinen ja Kasperi Kapanen sekä puolustajat Julius Honka ja Markus Nutivaara ovat tuoreita kasvoja MM-Leijonissa.

Mikko Rantaselta löytyvät pelinlukutaito, kyky pitää kiekkoa ja rakentaa peliä, suoraviivaisuus ja kaksinkamppailupelaaminen ovat kaikki avuja, joita Lauri Marjamäen maajoukkueista on puuttunut – tai ainakaan ne eivät ole päässeet esiin.

Harjoitusotteluille on turha laittaa määräänsä enempää painoa, mutta on jopa paradoksaalista, että pääosin Pohjois-Amerikassa ja KHL:ssä pelaavista ja niukasti leiritysrumbassa mukana olleista yksilöistä koostettu joukkue pelasi sekä tuloksellisesti että pelillisesti ehjintä ja iloisinta Leijona-kiekkoa aikoihin.

Hongan, Ville Pokan, Pekka Jormakan ja teinisensaatio Miro Heiskasen kaltaiset pelaajat voivat olla se tekijä, joka tuo Lauri Marjamäelle viimeisen menestysmahdollisuuden pestä kasvonsa maajoukkuevalmentajana – mikäli heidän annetaan se tehdä.

Jääkiekon MM-kisat pelataan Kööpenhaminassa ja Herningissä 4.-20.5. Apu raportoi paikan päältä viimeisen viikon ratkaisuotteluista.

Julkaistu: 2.5.2018
Kommentoi »