
Koreaan lähtevän joukkueen koostumus on toki osin vallitsevan tilanteen sanelema. Kun varmistui, että NHL ei tällä kertaa pelannut pokeria vaatimustensa kanssa vaan oikeasti kieltäytyi päästämästä pelaajiaan olympialaisiin, kaikkien kärkimaiden käytettävissä oleva pelaajisto muuttui oleellisesti.
Suomen tilanne on silti erilainen kuin yhä lähtökohtaisesti monipuolisempaa ja etenkin pelinluku- ja -rakennustaidoiltaan sekä kiekollista ratkaisupotentiaaliltaan parempaa pelaajaa maailmalle puskevien pohjoisamerikkalaisten, Ruotsin tai Venäjän.
Valinnat vahvistavat, että maajoukkueen johto teki selkeän linjaratkaisun. Nyt joukkue koostuu tutuista, turvallisista ja lojaaleista nimistä, jotka eivät taatusti vuoda puolustussuuntaan, yritä yllättäviä ratkaisuja tai edes puolella sanalla kyseenalaista sitä, miten ja miksi pelataan.
Pahemmin kärjistämättä: joukkueen ainoat arvaamattomat osat ovat ensimmäiseen aikuisten arvoturnaukseensa valittu Sibir Novosibirskin hyökkääjä Jonas Enlund ja teinitähdet Miro Heiskanen ja Eeli Tolvanen. Jälkimmäisistä HIFK:n Heiskanen on ollut viime ajat loukkaantuneena ja Jokerien Tolvanen alavireinen sekä vähällä peliajalla plörinäksi menneiden nuorten MM-kisojen jälkeen.
Enlund omaa toki kiekollisemman kärkikenttäpelaajan profiilin kuin vaikka Joonas Kemppainen tai Jani Lajunen, ja hän on takonut viime ajat pisteitä KHL:ssä. Mutta Enlund on läpi uransa myös tarvinnut rinnalleen ”tulitukea” ja mieluiten hyvän tutkaparin; Tapparassa se oli aikoinaan Jori Lehterä.
Vähemmän yllättäen valmennuksen ja valintojen linja tiivistyy neljänsiin olympialaisiin lähtevään puolustaja Lasse Kukkoseen. 36-vuotias Kärppä-ikoni ja jo etukäteen myös olympia-Leijonien kapteeniksi nimetty Kukkonen on edelleen SM-liigassa ykköskastia, mutta kansainvälisissä kaukaloissa hänen roolinsa on toimia myös kopin johtajana – ja valmennuksen tukimiehenä.
Toinen tiivistys on se kysymys, onko joukkue tasavahva vai tasapaksu. GM Jere Lehtinen korostaa, että yksi iso kriteeri oli nimenomaan mahdollisuus rakentaa neljän mahdollisimman paljon pelaavan kentän joukkue.
- Tietysti olisin halunnut turnaukseen parhaat pelaajat, niin kuin muutkin – mutta nyt mennään näillä. Koko valintaprosessi ja -dynamiikka muuttui EHT- ja leirityspainotteiseksi, kun tieto NHL-blokista tuli. Tarkoitus on rakentaa sellaiset koostumukset, joissa uudet nimet voivat nousta ratkaisijoiksi myös kansainvälisellä tasolla.
Lauri Marjamäki nostettiin Leijonien luotsiksi suurin odotuksin, mutta sekä pelillisesti että henkisesti lähinnä farssiksi mennyt syksyn World Cup söi pahasti uuden päävalmentajan johtajuutta. Ranskan MM-kisojen loppunousu pelasti potkuilta, mutta seuravalmennuksessa ja pitkissä projekteissa parhaiten viihtyvä mies ilmoitti itse jättävänsä Leijonat tulevan kevään jälkeen.
Hieman yllättäen myös suurempi julkinen huomio, kritiikin määrä ja ylipäätään kotonurkista eroavat kuviot ovat olleet Marjamäelle vaikeita käsitellä.
- World Cup tuli liian äkkiä, mutta en todellakaan ole helpottunut saati iloinen, että NHL-pelaajat eivät pääse olympialaisiin. Nyt täytyi vaan koota vähän toisenlainen joukkue. Pelinopeus niin puolustus- kuin hyökkäyssuuntaan, maalinteon tehokkuus ja tukitoimet etenkin 5-5-pelissä ja hyökkäysorientoituneempien puolustajien esiimarssi ovat isoja pelillisiä teemoja, Marjamäki vakuuttaa.
Suomen olympiajoukkueen koko on nyt 61 urheilijaa, ja sekä mies- että naiskiekkoilijoilta odotetaan mitalia. Loput valinnat julkistetaan ylihuomenna keskiviikkona.