Tuulilasi

Lehtilähde: Toyotalta mullistava sähköauto 2022 − akut täyteen vain minuuteissa

Japanilaislehtilähteiden mukaan Toyota tuo markkinoille vuonna 2022 täysin uuden sähköauton, jonka akut perustuvat uudenlaiseen tekniikkaan.
Teksti Max Lange
Kuvat Toyota

Toyota on lämmennyt hitaasti sähköautoille. Vielä pari vuotta sitten merkki uskoi vahvasti hybridi- ja vetyautoihin. Hybrideillään Toyota onkin niittänyt menestystä, mutta merkin polttokennoautot ovat jääneet toistaiseksi kuriositeetiksi − edistyksellisestä tekniikasta huolimatta.

Toyota lähtee sähköautoprojektiinsa takamatkalta. Maailman kolmesta suurimmasta autokonsernista sekä VW Group että Renault-Nissan allianssi ovat molemmat ilmoittaneet panostavansa isosti sähköautoiluun. Toyota on hyppäämässä kelkkaan vasta nyt.

Reutersin mukaan Toyota työstää nyt sähköautoa, joka perustuu täysin uudelle pohjarakenteelle. Merkittävintä Toyotan uutisessa kuitenkin on, että sähköauton akut perustuisivat litiumioniakkujen sijaan solid state battery -tekniikkaan, jossa kiinteät elektrolyytit korvaavat nestemäiset elektrolyytit.

Solid state -akuilla on runsaasti etuja perinteisiin litiumioniakkuihin verrattuna. Se mahdollistaa suuremmasta energiatiheydestä johtuen tavallista akkua pidemmän toimintamatkan. Samalla tekniikka vähentää huomattavasti latausaikaa − akku latautuu täyteen vain minuuteissa. Tällaisen akun kerrotaan myös olevan turvallisempi kuin litiumioniakun.

Toyota olisi tuomassa solid state -akuilla varustetut autot markkinoille jo vuonna 2022, kertoo japanilainen lehtilähde Reutersille. Tämä on erittäin nopea tahti, sillä solid state -akkujen on kerrottu aiemmin olevan valmiina sarjatuotantoon vasta noin kymmenen vuoden päästä. Lisäksi tällaisten akkujen valmistaminen massatuotannossa kilpailukykyiseen hintaan tulee myös olemaan haastavaa.

Toyota on tuomassa Kiinaan uuden sähköautomallin jo vuodeksi 2019, mutta se perustunee nykyiseen Toyota C-HR:ään ja käyttää perinteisempiä litiumioniakkuja.

Julkaistu: 25.7.2017
Kommentoi »