Tuulilasi

Lehti: Dieselpäästöjä testattiin apinoiden lisäksi myös ihmisillä


Volkswagen Group, Daimler ja BMW saivat monet vihat niskoilleen, kun paljastui, että niiden rahoittamassa dieselpäästötutkimuksessa oli käytetty apinoita, jotka pakotettiin hengittämään pakokaasuja ilmatiiviissä tilassa.
Kuvat All Over Press

Nyt saksalainen Stuttgarter Zeitung kertoo, että samoissa kokeissa käytettiin myös ihmisiä. Lehden mukaan 25 ihmistä hengitteli dieselpäästöjä Aachenin yliopiston käyttämällä klinikalla.

New York Times kertoi aiemmin, että Volkswagenin, Daimlerin ja BMW:n rahoittama tutkimusryhmä European Research Group of Environment and Health in the Transport Sector eli EUGT palkkasi tutkijoita tekemään tieteellisiä tutkimuksia, joiden tarkoitus oli esittää myönteisiä tutkimustuloksia dieselmoottoreiden päästöistä.

Sekä apinat että ihmiset hengittivät VW Beetlen pakokaasuja – auto oli kaiken kukkuraksi yksi niistä, jonka ohjelmistoja oli peukaloitu VW:n päästöskandaalissa. Ihmiskoe kesti lehden mukaan kuukauden, ja siinä koehenkilöt laitettiin hengittämään ilmaa, jossa oli erilaisia pitoisuuksia dieselin pakokaasuja kuten typen oksideja.

VW, Daimler ja BMW kiistivät tietäneensä, miten tutkimukset oli tehty. Niiden tuloksia ei ole koskaan julkaistu. 

Julkaistu: 29.1.2018