Apu

Legendaarinen radiopersoona Adrian Cronauer kuollut – muistetaan erityisesti Robin Williamsin tähdittämästä elämäkertaelokuvasta

Legendaarinen radiopersoona Adrian Cronauer kuollut – muistetaan erityisesti Robin Williamsin tähdittämästä elämäkertaelokuvasta
1960-luvulla sotilasradiota juontanut yhdysvaltalainen kersantti Adrian Cronauer on kuollut keskiviikkona. Cronauer muistetaan suuren yleisön keskuudessa parhaiten Robin Williamsin näyttelemänä elokuvassa Good Morning, Vietnam.

Yhdysvaltain ilmavoimien kersantti ja legendaarinen radiopersoona Adrian Cronauer on kuollut keskiviikkona. Kuolinsyytä ei ole tiedotettu. Asia tuli julkisuuteen, kun Memorial Solutions -verkkosivusto julkaisi hänen muistokirjoituksensa.

Cronauer muistetaan vähemmän todellisena ihmisenä ja enemmän Robin Williamsin näyttelemänä hahmona löyhästi hänen elämäänsä perustuvassa elokuvassa Good Morning, Vietnam vuodelta 1987. Barry Levinsonin ohjaama elokuva käsittelee Cronauerin uraa polemiikkia herättäneenä sotilasradion juontajana Vietnamin sodan aikaan.

Elämäkertaelokuva perustuu Cronauerin itsensä kirjoittamaan alkuperäiskäsikirjoitukseen mutta muokkaantui huomattavasti tekstiä työstäneen Mitch Markowitzin käsittelyssä. Vaikka lopulta julkaistu elokuva ei olekaan kovin tarkka kuvaus todellisista tapahtumista, Cronauer itse on kertonut, että on pitänyt elokuvasta. Hollywood-magian nimissä elokuvaan on kuitenkin lisätty Cronauerin hahmon polulle todellisuutta villimpiä käänteitä.

Cronauer asui Virginian Troutvillessä. Hänen ansiolistalleen kuuluu sotaveteraaniuden ja lukuisten radiojuontotöiden lisäksi myös lakitieteen tohtorin tutkinto.

Robin Williams näytteli Adrian Cronaueria vuonna 1987 elokuvassa Good Morning, Vietnam. Kuva: All Over Press.
Julkaistu: 20.7.2018
Kommentoi »