Laura Malmivaara oli jättää näyttelijän uran: Harkitsin muotokuvaamon ostamista
Puheenaiheet
Laura Malmivaara oli jättää näyttelijän uran: Harkitsin muotokuvaamon ostamista
Avussa alkaa Kohtaamisia-juttusarja, jossa Laura Malmivaara kuvaa mielenkiintoisia persoonia.
Julkaistu 18.1.2018
Apu

Laura Malmivaara on Suomen tunnetuimpia näyttelijöitä, mutta hänen ensirakkautensa on valokuvaaminen. Kuvausharrastus alkoi jo lapsena. Kun Laura Malmivaara oli 12, perhe muutti Järvenpäähän.

– Kuvaaminen alkoi siitä, kun sain hyvän kameran isältä. Oli uskomattoman kiehtovaa rajata sitä kaikkea, mitä ympärillään näki. Kuvaamisesta tuli suorastaan intohimo, oma yksityinen juttu. Liityin Järvenpäässä kameraseuraan ja vietin siellä kaikki ajat koulun jälkeen koko yläasteen ja lukion. Kannoin kameraa kaikkialle.  

Lauraa alettiin pyytää kuvaajaksi rippijuhliin ja häihin. Taidoille oli paljon käyttöä. 

Vuonna 1992 Laura kirjoitti ylioppilaaksi Sibelius-lukiosta ja rohkaistui yrittämään Taideteolliseen korkeakouluun, mutta ei päässyt. Välivuoden hän opiskeli Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa.

Vuonna 1994 Taideteollisen korkeakoulun ovet vihdoin avautuivat, ja Laura opiskeli valokuvataidetta neljä vuotta. 

Lauran isä on lahjakas valokuvaaja, ja äidin sisko työskenteli aikanaan muotokuvaajana Hämeenlinnassa.

– Ihailin tätiäni yli kaiken, sillä hän sai aina kuvattavat nauramaan ja rentoutumaan. Kun täti jäi eläkkeelle, mietin, että pitäisikö repäistä, muuttaa Hämeenlinnaan ja ostaa tädin liike, ruveta pitämään muotokuvaamoa Hämeenlinnassa. Se jäi kuitenkin tekemättä.

Vuonna 1998 valokuvaaminen jäi, kun Laura pääsi toisella yrittämällä Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön linjalle.

– Olin siihen mennessä esiintynyt paljon, tehnyt mainoksia ja mallin töitä, ja taustalla kyti halu tehdä jotain muutakin kuin kuvata. Rakastuin näyttelijään, joka vei mukanaan teatterin maailmaan, Ylioppilasteatterin porukoihin. Kun oli jonkin aikaa nähnyt teatterin tekemistä, alkoi tuntua vaikealta palata takaisin kameran taakse. Valokuvaajat ovat yksintekijöitä, ja minulla heräsi yhteisön kaipuu, ihailin näyttelijöiden tiivistä sosiaalisuutta. 

”Siihen läjään” ei kuitenkaan ollut helppo mennä.

– Valokuvaajana olin tottunut havainnoimaan, näyttelijänä joutuu antamaan itse jotain, heittäytymään ja paljastamaan. Eihän kuvaaja paljasta! Alussa se oli pelottavaa: ”Kattooko ne mua? Miksi ne kattoo? Mitä ne odottaa? Älkää katsoko!” Aikamoinen ristiriita mennä teatterikouluun sillä mielellä, että ”älkää katsoko minua”.

Päälle iski pian megajulkisuus. Laura poimittiin Aku Louhimiehen elokuvaan Levottomat Teatterikorkeakoulun penkiltä. Kuvausten aikaan hän oli 25-vuotias ja opiskeli ensimmäistä vuottaan. Elokuva oli yksi vuoden 2000 katsotuimmista.

Löydät Laura Malmivaaran koko haastattelun ja hänen Kohtaamisia-muotokuvasarjansa ensimmäisen osan tuoreesta Avusta numero 3/2018!

Teksti: Eve Hietamies

Lue myös:

Kommentoi »