Laulujemme aiheet
Puheenaiheet
Laulujemme aiheet
Pääkirjoitus: "Näytelmäkirjailija, rillumareimaakari, sanankääntäjä, lyyrikko, konelatoja, maailmankirjallisuuden tuntija, viihdetaiteilija, noin 5 000 laulun sanoittaja Reino "Repe" Helismaa (1913–1965) täyttäisi 12. heinäkuuta 100 vuotta. Vähäisemmistäkin ansioista on liputettu ja kansalliseksi merkkihenkilöksi nimetty."
12.7.2013
 |
Apu

"Haluan välttää kliseitä, rikkoa rajoja, leikkiä sanoilla antamalla niille useamman merkityksen ja jättää usein tarinan lopun avoimeksi."

Näin kertoo 5.7. Iltalehdessä Elli, huippusuositun Haloo Helsinki! -yhtyeen laulaja ja laulujen sanoittaja. Kommenttinsa alussa hän on viitannut esikuvinaan kahteen suureen laulujen luojaan: Juice Leskiseen ja Junnu Vainioon. Ne saappaat ovat tunnetusti suuret, mutta jo festareiden esiintyjälistoja ja levynmyyntilukuja tutkailemalla voi päätellä, että Elli on onnistunut – mestareiden tapaan – välittämään teksteissään jotain sellaista, mikä iskee ja osuu.

Yle TV1:llä tänä kesänä uusintana esitettävä Iskelmä-Suomi on kertonut tarinoita siitä, mitä kevyt populaarimusiikki ja sen esittäjät ovat meille suomalaisille antaneet. Musiikki välittää tunteita, laulujen tekstit avaavat maailmaa ympärillämme.

Säveliin sovitettuna teksti saa uuden elämän, uuden energian. Matkaan liittyy tunnetta – kaihoa, iloa, surumieltä, katkeruutta, kihelmöintiä, rakkauden lämpöliekkiä. Kun sana saa sävelet, Eino Leinosta tulee Vesku Loiria, Aulikki Oksasesta Kaj Chydeniusta, Vexi Salmesta Irwiniä, Paula Vesalasta Jippua, Samuli Putrosta Samuli Putroa.

Näytelmäkirjailija, rillumareimaakari, sanankääntäjä, lyyrikko, konelatoja, maailmankirjallisuuden tuntija, viihdetaiteilija, noin 5 000 laulun sanoittaja Reino "Repe" Helismaa (1913–1965) täyttäisi 12. heinäkuuta 100 vuotta. Vähäisemmistäkin ansioista on liputettu ja kansalliseksi merkkihenkilöksi nimetty.

Kommentoi »