Laukon kartanossa kasvanut Liisa Lagerstam: ”Kartano tuntuu yhä kodilta”
Puheenaiheet
Laukon kartanossa kasvanut Liisa Lagerstam: ”Kartano tuntuu yhä kodilta”
Laukon kartanon päärakennus oli Liisa Lagerstamin lapsuudessa perheen koti. "Äitini Leena Lagerstam asuu yhä täällä. Lempihuoneeni kartanossa on tämä yläkerran valoisa ja vaalea kulmakamari. Se oli minun ja veljeni Leon huone.
Julkaistu 27.6.2017

Laukon kartanon päärakennus oli Liisa Lagerstamin lapsuudessa perheen koti.

"Äitini Leena Lagerstam asuu yhä täällä. Lempihuoneeni kartanossa on tämä yläkerran valoisa ja vaalea kulmakamari. Se oli minun ja veljeni Leon huone. Nuoruudessani peitin seinät Dingon julisteilla. Nyt tapetti on uusittu vanhaan tyyliin sopivasti”, kertoo Liisa Lagerstam.

Liisa Lagerstam (oik.) äitinsä Leenan kanssa lapsuutensa makuuhuoneessa Laukon kartanossa.

”Kun vanhempani Leena ja Juhani ostivat kartanon, kartanon huoneet ja vintit olivat täynnä entisten omistajasukujen tavaroita. Minulla nuorena käytössä olleet kustavilainen kirjoituspöytä ja kampauspöytä teetettiin aikoinaan Hilja Haarlalle, kartanon rakennuttaneen Rafael Haarlan puolisolle. Kamari oli ollut hänen makuuhuoneensa.”

Tamperelainen tehdaspatruuna Rafael Haarla on rakennuttanut Vesijärvellä sijaitsevan Laukon kartanon 1930-luvulla.

Laukon kartanon alakerta on mahtipontinen ja tummanpuhuva. Esillä on entisten mahtisukujen huonekaluja sekä Liisa Lagerstamin isän, Juhani Lagerstamin keräilemää taidetta ja antiikkiesineitä, kuten haarniskoja, muotokuvia ja seinägobeliineja. Ne luovat sopivat puitteet kartanoromantiikalle ja historiallisille taruille.

”Isä suunnitteli mielellään erilaisia kalustuksia ja interiöörejä. Hän sai inspiraatiota englantilaisesta ja irlantilaisesta linnakulttuurista.”

 

Lue lisää Liisa Lagerstamista ja hänen Laukon kartanon tilanhoitajan taloon kunnostamastaan kodista Eevasta 7/2017.

Teksti: Ninni Sandelius

Kuvat: Paavo Martikainen

 

5 kommenttia