Apu

Lastenlääkäri kysyi vakavasti sairailta lapsilta, mikä elämässä on tärkeintä: vastauksista tuli loistava elämänohje

Lastenlääkäri kysyi vakavasti sairailta lapsilta, mikä elämässä on tärkeintä: vastauksista tuli loistava elämänohje
Lapset osasivat tiivistää elämän tärkeimmät asiat lyhyeksi ohjeeksi.
Julkaistu: 6.3.2018

Etelä-Afrikan Kapkaupungissa asuva lastenlääkäri Alastair McAlpine kertoo Twitterissä kysyneensä saattohoidossa olevilta potilailtaan, mistä he olivat elämässään nauttineet ja mikä teki siitä tärkeän. Lääkäri kertoi BBC:lle halunneensa julkaista lasten tarinat vastineeksi kaikelle sille negatiivisuudelle, mitä hän näki Twitterissä.

- Lapset voivat olla niin viisaita, McAlpine aloitti.

Ensin hän kertoi, mistä lapset eivät välittäneet.

- KUKAAN ei sanonut toivovansa, että olisi katsonut enemmän tv:tä. KUKAAN ei sanonut, että olisi pitänyt viettää enemmän aikaa Facebookissa. KUKAAN ei sanonut nauttivansa muiden kanssa tappelemisesta. KUKAAN ei nauttinut sairaalasta.

Monet lapsista mainitsivat lemmikkinsä:

- "Rakastan Rufusta, sen hassu haukku naurattaa", "On ihanaa, kun Ginny tulee yöllä kainaloon kehräämään", "Onnellisimmillani olin, kun ratsastin Jakella rannalla".

Monet lapsista kertoivat myös olevansa huolissaan vanhemmistaan:

- "Toivottavasti äiti selviää. Hän vaikuttaa surulliselta", "Isän ei pitäisi olla huolissaan. Hän näkee minut taas pian", "Jumala pitää huolen vanhemmistani kun olen poissa".

McAlpinen mukaan kaikki lapset rakastivat kirjoja tai tarinoiden kuuntelua. Heistä oli erityisen kivaa, kun vanhemmat lukivat heille. Myös uiminen ja rannalla oleminen nousivat monella esiin - ja kaikki rakastivat myös jäätelöä.

Ystävällisyys ja nauru ovat tärkeimpiä

Moni lapsi toivoi, että ei olisi murehtinut niin paljon sitä, mitä muut heistä ajattelivat. Ylipäätään ystävällisyys oli monelle tärkein hyve.

- "Oikeat ystäväni eivät välittäneet siitä, että hiukseni putosivat."

McAlpine muistuttaa, että nauru vähentää kipuja. Monet potilaista rakastivatkin erityisesti ihmisiä, jotka saivat heidät nauramaan.

Hän tiivistääkin lapsilta oppimansa opetukset näin:

- Ole kiltti. Lue enemmän kirjoja. Vietä aikaa perheesi kanssa. Vitsaile. Käy rannalla. Halaa koiraasi. Kerro elämäsi erityiselle ihmiselle, että rakastat häntä. Näitä asioita lapset olisivat halunneet tehdä enemmän. Muu on vain yksityiskohtia. Ja... syö jäätelöä.

Kommentoi »