Lastenkirjojen pahikset top 5
Kulttuuri
Lastenkirjojen pahikset top 5
Lastenkirjailija Tittamari Marttinen listasi lastenkirjojen mieleenjäävimmät pahikset.

Lastenkirjailija Tittamari Marttinen listasi lastenkirjojen mieleenjäävimmät pahikset. 1 Mörkö. ”Tove Janssonin muumien Mörkö on hyytävän kylmä ja yksinäinen olento, joka jäädyttää kaiken, mihin koskee. Mörönmöhkäle on uhkaava mutta traaginen hahmo, eikä siitä saa selkoa. Se on inhimillisen lämmön ulkopuolella, mutta etsii valoa ja tulta.”

2 Monni. ”Gösta Knutssonin Pekka Töpöhännän klassinen kiusaaja, joka ei juuri muuta tee kuin ilkeilee. Se tarvitsee rinnalleen Pillin ja Pullan, kaksi tyhmää hännystelijää: oman hovinsa, joka pönkittää sen mahtavuutta. Monni kuvittelee olevansa porukan kingi. Pienikin lukija tajuaa, että kiusaaja nolaa vain itsensä.”

3 Rehtori Trunchbull. ”Roald Dahlin kirjoissa on paljon aikuispahiksia, joilla on jäänyt elämästä jotain ymmärtämättä. Rehtorin irvikuva Trunchbull kostaa pettymyksiään lapsille. Kauhupiiskuri saa lopulta maistaa omaa lääkettään.”

4 Katla. ”Päädyttyään Nangijalaan veljekset Korppu ja Joonatan kohtaavat myös lohikäärme Katlan Astrid Lindgrenin Veljeni Leijonamielessä. Se riehuu kahleissaan kuin arvaamaton koira, täynnä raatelevaa voimaa, jonka voi kuvitella miten kauheaksi tahansa. Katla on satujen perinteinen lohikäärme mielikuvitusta kutkuttavana päivityksenä, ja se on inspiroinut myöhempien fantasiakirjojen lohikäärmeitä.”

5 Lordi Voldemort. ”J.K. Rowlingin Harry Pottereiden pahiksessa kiehtoo vaaran tuntemattomuus, arvaamaton voima, jota on vaikea hallita ja joka on kuvitelmia karmeampi. Voldemortin nimen ääneen lausuminenkin on vaarallista. Hänet on parempi pitää nimettömänä ja kasvottomana.”

1 kommentti