Apu

Opetushallitus: Koululaisten koronarokotukset mahdollista antaa kouluterveydenhuollossa – lukukausi alkanee lähiopetuksessa

Opetushallitus: Koululaisten koronarokotukset mahdollista antaa kouluterveydenhuollossa – lukukausi alkanee lähiopetuksessa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on suositellut kaikkien 12–15 vuotiaiden rokottamista. Sitä koskeva asetus on valmistelussa.
Julkaistu: 6.8.2021

Elokuussa alkaa koululaisten neljäs korona-ajan lukukausi. Todettujen koronatartuntojen määrä on ollut Suomessa kasvussa. Opetushallituksen oikeudellisista asioista vastaava johtaja Matti Lahtinen kertoi viime viikon lopulla Avulle, että lukukausi alkaa silti näillä näkymin lähiopetuksessa.

– Muutoksia voi silti tulla nopeasti. Lainsäädäntö antaa mahdollisuuden etäopetukseen.

Uusien koronatartuntojen määrä on kasvanut koko heinäkuun ajan lähes koko Suomessa, kertoi sosiaali- ja terveysministeriö tiedotteessaan heinäkuun lopussa. Tartuntoja on todettu erityisesti 18–21-vuotiailla.

Lahtisen mukaan nyt eletään murrosvaihetta, vaikka tilanne on huolestuttava. Kolmannes väestöstä on saanut jo kaksi rokoteannosta. On vielä epäselvää, miten rokotustilanne vaikuttaa viranomaisten päätöksiin mahdollisesta etäopetuksesta tai karanteeniin määräämisestä.

Opetusministeri Li Andersson (vas) kirjoitti heinäkuun lopulla Twitterissä, että lähtökohtana on lasten ja nuorten lähiopetus koulujen alkaessa, etäopetus on vasta viimeinen vaihtoehto kontaktien rajoittamisessa.

Kaikki 16 vuotta täyttäneet rokotetaan

Koululaisten rokottaminen etenee hiljalleen. Koronavirusrokotusta tarjotaan kaikille 16 vuotta täyttäneille sekä 12–15-vuotiaille riskiryhmäläisille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on suositellut kaikkien 12–15 vuotiaiden rokottamista. Sitä koskeva asetus on valmistelussa.

Opetushallituksen Lahtinen kertoo, ettei asetus ei ota kantaa siihen, miten koululaisten rokotukset järjestetään. On mahdollista, että ne järjestettäisiin kouluterveydenhuollossa.

Lahtisen mukaan koronarokotusten antaminen ei saa viedä liikaa aikaa kouluterveydenhuollon muulta työltä.

Alaikäinen voi itse päättää koronarokotteen ottamisesta, jos rokotuksen antava terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että lapsi ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään omasta rokotuksestaan. Muussa tapauksessa rokottamiseen kysytään suostumusta huoltajilta.

Kommentoi »