Apu

Lasten korona on yhä yleensä lievä – THL: Sairastaminen lapsena ei todennäköisesti anna suojaa aikuisuuteen asti

Lasten korona on yhä yleensä lievä – THL: Sairastaminen lapsena ei todennäköisesti anna suojaa aikuisuuteen asti
Koronasta tuskin tulee uutta vesirokkoa, joka kannattaisi sairastaa lapsena.
Julkaistu: 11.10.2021

Suomessa koronaepidemia on aiheuttanut viime aikoina ongelmia erityisesti rokottamattomassa väestönosassa. Lasten koronatartuntojen määrässä ja laadussa ei silti ole muutoksia, vaikka alle 12-vuotiaita ei ole vielä rokotettu eikä ­teini-ikäisistäkään ole rokotettu yhtä suurta osaa kuin aikuisista.

THL:n mukaan lasten ja nuorten tartuntojen osuus kaikista varmistetuista koronatapauksista on viidennes. Korkeintaan yhdeksänvuotiaiden osuus kaikista todetuista tapauksista on vajaa kahdeksan prosenttia.

Sairastuvuus ja tautitaakka ovat pysyneet jokseenkin ennallaan koko pandemian ajan, samoin se, että lapset sairastavat koronavirusinfektion yleensä oireitta tai hyvin lievin oirein.

– Tällä hetkellä 12–15-vuotiaista noin 70 prosenttia on saanut ensimmäisen rokoteannoksen. Toisen annoksen on saanut vasta alle 20 prosenttia tuosta ikäryhmästä, 16–19-vuotiaista ensimmäisen annoksen on saanut 75 prosenttia ja toisen hieman alle 50 prosenttia ikäryhmästä, kertoo lasten infektiolääkäri, ylilääkäri Emmi Sarvikivi THL:sta.

Sairastamalla saadun suojan kestoa ei vielä tunneta

Jotkin maat eivät tällä hetkellä rokota lapsia kuin yhdellä annoksella. Viranomaiset esimerkiksi Hong Kongissa, Isossa-Britanniassa ja Norjassa suosit­televat tällä hetkellä vain yhtä Pfizerin rokotetta 12-vuotiaille ja heitä vanhemmille lapsille.

– Ajatus takana on, että rokotteet ovat lapsilla hyvin immunogeenisia. Se tarkoittaa, että yksikin annos saa aikaan hyvän suojavasteen, ja toisaalta seuraavat kontaktit luonnon­virukseen tehostavat sitä suojaa.

Suomessa THL seuraa tilannetta ja maailmalta kertyvää kokemusta. Se ­tarkistaa kansallista linjaa tarvittaessa.

Tuleeko koronasta vesirokon kaltainen lastentauti, joka on hyväkin sairastaa ­lapsena, jotta saisi vastustuskyvyn?

– Emme tarkalleen tiedä, kuinka pitkäkestoisen suojan sairastettu tauti antaa. Todennäköisesti sairastaminen lapsena ei anna aikuisuuteen kestävää suojaa, Emmi Sarvikivi sanoo.

Kommentoi »