Television katselu voi johtaa laskimotukokseen – Edes muuna aikana harrastettu liikunta ei nollaa pitkän istumisen kasvattamaa riskiä
Terveys ja hyvinvointi
Television katselu voi johtaa laskimotukokseen – Edes muuna aikana harrastettu liikunta ei nollaa pitkän istumisen kasvattamaa riskiä
Laskimotukos eli laskimoveritulppa on melko yleinen vaiva, jonka riski kasvaa iän karttuessa. Siinä laskimoon, yleensä alaraajassa, syntyy verihyytymä. Tukoksen oireita ovat muun muassa pohkeen tur­votus, leposärky ja kipu kävellessä.
1Kommenttia
Julkaistu 9.2.2022
Apu

Paljon televisiota katselevilla ihmisillä on suurempi riski saada laskimotukos kuin niillä, jotka viettävät ruudun ääressä vähemmän aikaa.

Tuoreen meta-analyysin mukaan televisiota vähintään neljä tuntia päivässä tuijottelevilla on noin kolmanneksen suurempi riski saada laskimotukos kuin niillä, jotka katsovat televisiota alla kaksi ja puoli tuntia päivässä.

Meta-analyysi on tutkimus, jossa yhdistellään aikaisemmin tietystä aiheesta tehtyjä tutkimuksia laajaksi kokonaisuudeksi.

Televisionkatselun ja laskimotukoksen yhteydestä kertova analyysi kattaa kolme laajaa seurantatutkimusta, joissa selvitettiin yli 130 000 yhdysvaltalaisen ja japanilaisen ihmisen televisionkatselutottumuksia ja laskimotukoksen ilmaantumista.

Riskin aiheuttaa liikkumattomuus, ei televisio

Epäterveellistä ei ole sinänsä television katseleminen, vaan liikkumattomuus, joka siitä seuraa. Pitkään jatkuva paikallaan oloa pidetään laskimotukoksen riskitekijänä. Television äärellä saattaa myös jämähtää asentoon, joka haittaa verenkiertoa.

Pitkän televisiontuijottamisen aiheuttamaa laskimotukosriskiä ei näyttänyt vähentävän edes harrastetun liikunnan määrä. Ikä, sukupuoli ja painokaan eivät vaikuttaneet riskiin.

Aikaisemmissa tutkimuksissa säännöllinen liikunta on näyttänyt pienentävän laskimotukoksen riskiä.

– Näiden tulosten perusteella näyttäisi siltä, ettei liian runsaaseen ruutuaikaan liittyvää tukosriskiä voi täysin kompensoida harrastamalla liikuntaa muuna aikana, arvioi Itä-Suomen yliopiston sisätautien professori Jari Laukkanen yliopiston tiedotteessa.

Laukkanen oli mukana meta-analyysin tekemisessä. Analyysi julkaistiin European Journal of Preventive Cardiology -lehdessä.

1 kommentti