Laskeudu joulutunnelmaan Italiassa – shoppaile herkkuja ja käsitöitä

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: ENIT - Italian National Tourist Board
Laskeudu joulutunnelmaan Italiassa – shoppaile herkkuja ja käsitöitä
Loppuvuoden juhlakausi lähestyy ja moni suunnittelee jo lahjoja läheisille ja joulupöydän tarjoiluja. Pitkä viikonloppu Italiassa joulun alla tarjoaa erinomaisen irtioton arkeen – laskeudu joulutunnelmaan Triesten koristelluilla kujilla, shoppaile artesaanipuodeissa Roomassa tai nauti paikallisista makuelämyksistä Bolognassa.
Julkaistu: 31.10.2022

Kimaltelevat jouluvalot koristavat vanhan kaupungin aukioita, artesaanileipomosta tulvahtaa ilmaan tuoreen focaccian tuoksu ja kuppiloista kantautuu iloinen puheensorina. Joulun lähestyessä Bolognan vanha kaupunki, il Quadrilatero, koristellaan tunnelmallisilla joulukoristeilla ja -valoilla. Alue on tunnettu jo keskiajalta juontuvista käsityöperinteistään ja monet alueen kaupat ovatkin periytyneet sukupolvelta toiselle. Vilkas kaupunginosa on erittäin suosittu ruokaharrastajien keskuudessa: paikalliset käyvät siellä muistelemassa menneitä aikoja, juomassa lasin viiniä ja nauttimassa maailmankuulusta bolognalaisesta keittiöstä. Moni kaupunginosan ravintoloista on peräisin jo 1400-luvulta. Pienistä artesaanikaupoista voi ostaa maukkaita tuliaisia kotiin: salamia, juustoja, tuorepastaa ja muita paikallisia herkkuja, jotka on valmistettu perinteitä kunnioittaen.

Bolognalainen ruokakulttuuri houkuttelee kulinaristeja niin Italiasta kuin ulkomailta. Kuva: APT Servizi Emilia Romagna.

Jos, tai pikemminkin kun, makeanhimo iskee, kannattaa suunnata leipomo Forno Paolo Atti & Figliin, jonka lämmin tunnelma on peruja jo vuodesta 1868. Kahvila La Torinese on tunnettu kuumasta kaakaostaan ja Drogheria Gilberto -kahvilassa voit maistella aitoa balsamiviinietikkaa ja ostaa makeisia kotiin viemisiksi.

Bolognan vanhin liike, Antica Aguzzeria del Cavallo, on jokaisen kotikokin unelma: valikoimista löytyy kaikki, mitä keittiössä voi tarvita laadukkaista keittiövälineistä perinteiden mukaan valmistettuihin veitsiin. Lue lisää Bolognasta!

Trieste tunnetaan kahvikaupunkina. Antico Caffè San Marco huokuu vanhan ajan tunnelmaa. Kuva: Massimo Crivellari.

Kansainvälinen kahvikaupunki

Lähellä Slovenian, Kroatian ja Itävallan rajoja sijaitsee Italian kansainvälisin kaupunki Trieste. Paikka tunnetaan erityisesti kahvikaupunkina, sillä se toimi 1700-luvulla vapaasatamana kahvin tuonnille ja siellä on yhä useita kahvipaahtimoita – sekä Illyn kahviyliopisto.

Triestessä kahvikulttuuri kietoutuu kirjallisuuden historiaan: kaupungissa on monia arvostettuja kahviloita, joissa James Joycen kaltaiset suuret kirjailijat olivat aikoinaan vakioasiakkaita. Retrohenkiset kirjallisuuskahvilat ovat edelleen kaupungin kulttuurieliitin suosimia kuppiloita. Kahvipaussi Triestessä vaatii hieman paikallisen kahvisanaston tuntemusta: "nero" tarkoittaa espressoa ja "gocciato" kahvia, johon tulee tilkka maitoa.

Triesten kolme suurta ostoskorttelia tarjoavat erinomaiset puitteet joululahjaostoksille. Jos vintagelöydöt kiinnostavat, kannattaa vierailla vanhan juutalaiskorttelin antiikkiliikkeissä. Korttelissa järjestetään joka kuukauden kolmas sunnuntai suuri kirpputori.

Triesten monikulttuurinen perintö näkyy kaupungissa monin tavoin – myös jälkiruoissa. Paikalliset reseptit ovat periytyneet sukupolvelta toiselle aina Balkanilta asti. Maista ainakin gubanaa, presnitziä ja putizzaa – erilaisia täytettyjä kääretorttuja, jotka ovat erityisen suosittuja juhlapyhien aikaan. Tutustu Triesteen!

Loppuvuosi on erinomainen aika matkustaa Roomaan. Ilmasto on silloin miellyttävä nähtävyyksien ja putiikkien kiertelyyn. Kuva: sborisov/iStock by GettyImages.

Huippumuotia ja laadukkaita käsitöitä

Ostoksilla käyminen Roomassa on ihan oma ohjelmanumeronsa. Harvassa paikassa suhtaudutaan yhtä suurella intohimolla laadukkaaseen käsityöhön, ja joulu onkin ehkä paras aika vuodesta tutustua siihen, mitä tarkoittaa "Made in Italy".

Espanjalaisten portaiden juurelta löytyy lähes kaikkien muotimaailman suurien nimien liikkeet, mutta täältä löytyy myös pieniä ateljeita ja ylellisiä putiikkeja, joista voi löytää sekä vintage-aarteita että uusinta muotia.

Aivan Colosseumin itäpuolella, Montin alueella, on useita pikkuliikkeitä, jotka näyttävät siltä kuin ne olisivat olleet samoilla sijoillaan antiikin ajoista lähtien. Korttelin kapeilta kaduilta löytyy viinibaareja, kultauspajoja, puusepänliikkeitä, kangaskauppoja sekä pop-up-gallerioita. Naapurustossa järjestetään myös joka viikonloppu huokeat markkinat, joilla voit löytää alkuperäisiä retrovaatteita, design-esineitä, kenkiä ja joka tyyliin sopivia aurinkolaseja.

Italiassa on pitkät perinteet kädentaidoille. Täältä jos mistä kannattaakin etsiä laadukkaita käsintehtyjä kenkiä, laukkuja ja muita artesaanituotteita. Kuva: robertprzybysz/iStock by GettyImages.

Rooman eteläpuolella sijaitseva Ostiense on puolestaan opiskelijoiden ja itseään hipstereiksi kutsuvien suosiossa. Alue on upea sekoitus vanhaa ja uutta – ja loistava paikka tutustua Rooman yöelämään. Vanhan jäätehtaan ja kaasukello Gasometrin välisellä alueella kirjoitetaan parhaillaan uutta lukua Rooman gastronomisen perinnön tarinaan: vanhan teollisuusalueen vanhoja tehdasrakennuksia on kunnostettu julkiseen käyttöön ja niihin on tullut monenlaista kulttuuritoimintaa, ravintoloita, baareja ja kauppoja. Täältä löydät myös Rooman ensimmäisen Eatalyn sekä Felicen ja Checchinon kaltaisia klassisia kapakoita, jotka avasivat ovensa jo 1800-luvun lopulla. Lue lisää Roomasta!

Pikkukaupungin charmia

Rooma on mahtava, mutta Bresciassa on valloittavaa pikkukaupungin charmia. Täällä ostosten tekeminen on eräänlainen sosiaalinen rituaali, johon kuuluu kiertely putiikista toiseen. Varma vinkki on aloittaa Brescian historiallisen keskustan tyylikkäältä Corso Zanardellin alueelta, jonne suuret muotinimet ovat asettuneet. Tutustu maukkaaseen paikalliseen keittiöön matkalla venetsialaiselle Piazza della Loggialle, jota reunustavat taidegalleriat ja katetut kaupat. Ruokailun jälkeen aukiolta on hyvä jatkaa Quadriporticon antiikkimarkkinoille vintage-löytöjä etsimään.

Pieni Brescia huokuu joulun tunnelmaa. Kuva: Visit Brescia.

Bresciassa on myös laaja ja monipuolinen yöelämä. Yökerhoissa viihtyvät niin hauskanpitoa rakastavat paikalliset kuin myös turistit. Piazzale Arnaldolla ja hiljattain saneeratulla Carminen alueelta löytyy lukuisia miellyttäviä kuppiloita ja kapakoita, jotka elävöittävät kaupunkia pikkutunneille.

Brescian naapurikaupungista Bergamosta löytyy sekä huippumoderneja alueita että tunnelmallinen vanhakaupunki, jossa on paljon nähtävyyksiä. Kaupungin keskustassa järjestetään kaksi suurta joulumarkkinaa, jotka piristävät tunnelmaa koko joulukuun ajan. Myös ympäröivissä kylissä järjestetään useita tunnelmallisia joulumarkkinoita. Bergamoa ympäröivillä vuorilla voi halutessaan myös hiihtää ja harrastaa muita talviurheilulajeja.

Brescian ja Bergamon välinen junamatka kestää tunnin ja junia lähtee molempiin suuntiin tunnin välein. Jos haluat shoppailla, voit yhdistää Brescian ja Bergamon lomaan myös vierailun Franciacorta Outletiin, joka sijaitsee puolen tunnin bussimatkan päässä Bresciasta. Lähettyvillä on kaksi lentokenttää, Milano-Bergamo ja Milano-Linate, joten perille pääsee näppärästi suorilla lennoilla.Tutustu Bresciaan ja Bergamoon.

Kansikuvassa joulutunnelmaa Triesten Piazza Unità d'Italialta. Kuva: Fabrice Gallina/TurismoFVG.

Kommentoi »