Tuulilasi

Las Vegasissa tutkinnassa autonomisen bussin kolarointi


Las Vegasissa tutkitaan parhaillaan tapausta, missä autonominen minibussi ja rekka-auto törmäsivät toisiinsa. Rekka peruutti bussin keulaan.
Kuvat NAVYA

Ensimmäinen julkiseen liikenteeseen päästetty autonominen bussi ajoi linjallaan ensimmäistä päivää, kun onnettomuus tapahtui. Kyse oli pilottiprojektista.

Autonomiset testiautot ovat kolaroineet Yhdysvalloissa ennenkin, mutta tämä tapaus oli ensimmäinen, joka tapahtui julkisessa liikenteessä olevalle autolle, joka oli kaupallisessa käytössä.

”Minibussi toimi kuten sen pitikin, auton sensorit rekisteröivät rekan ja se pysähtyi”, tiedotti Las Vegasin kaupungin liikennevirasto.

Asia kuitenkin tutkitaan tarkkaan ja Keoliksen operoiman NAVYA Arman bussin yksi isoista rahoittajista AAA (American Automobiles Associaton) on luvannut auttaa tutkinnassa parhaansa mukaan.

”Yhteistyö tässä asiassa on kaikkien etu, että voimme varmistaa autonomisten minibussien turvallisuuden. Tämä on ehdottomasti meille tärkeä asia”, AAA tiedotti.

Bussin kyydissä oli kolarin aikana toimittaja Jeff Zurschmeide, joka kertoi, että bussi teki sen, mihin se oli ohjelmoitu, muttei välttämättä sitä, mitä oikea kuljettaja olisi tilanteessa tehnyt.

“Juuri se on hyvin kriittinen pointti tässä asiassa. Bussin takana oli tyhjää tilaa noin kuusi metriä. Kuljettaja olisi todennäköisesti peruuttanut siihen tyhjään tilan välttääkseen onnettomuuden. Tai ainakin kuljettaja olisi todennäköisesti tuutannut merkinantotorvea tehdäkseen rekalle sijaintinsa tietoiseksi”, toimittaja kirjoitti digitaltrends.comilla.

Julkaistu: 11.11.2017