Apu

Wau, millaisia tatuointeja! Lapsuuden väkivalta, intiimit hetket ja lasten piirrokset näkyvät Jukka ja Chachi Hildénin ihoilla

Wau, millaisia tatuointeja! Lapsuuden väkivalta, intiimit hetket ja lasten piirrokset näkyvät Jukka ja Chachi Hildénin ihoilla
Kun Chachi Gonzales tapasi Jukka Hildénin, hänellä oli yksi pieni tatuointi – nyt hänen selkänsäkin kertoo omakohtaisen tarinan tytöstä, joka koki lapsena henkistä ja fyysistä väkivaltaa, mutta löysi voiman, rauhan ja rakkauden. Jukka taas on tatuoinut iholleen elämäänsä niin paljon, ettei pysy laskuissa.
Julkaistu: 21.9.2022

Oli kevät 1997. Jukka Hildén makasi tatuointistudion tuolilla Yhdysvaltojen Oregonissa ja katseli, kuinka mies kaiversi kuviota hänen iholleen.

Hildénin mahasta kouraisi. Hän pohti, miten tulisi tämän vanhemmilleen selittämään. Hän oli vasta 17-vuotias, eikä tatuoinnin ottamisen pitäisi olla hänen ikäiselleen vielä mahdollista. Mutta vanhemmat olivat kaukana ja tuiki tietämättömiä vaihto-opiskelijapoikansa edesottamuksista.

Hildén vilkaisi oikeaan lonkkaansa. Siihen oli ilmestynyt koreankielinen, rohkeutta tarkoittava kirjoitusmerkki, jonka hän halusi ottaa ensimmäisen ulkomaanmatkansa kunniaksi.

Osittain myös siksi, että oli harrastanut nuorempana korealaista itsepuolustus- ja kamppailulajia Han Moo Dota ja voittanut lajissa suomenmestaruuden. Hän tapasi lajin parissa myös parhaan kaverinsa Jarppi Leppälän.

Kaikki alkoi yhdestä tatuoinnista

Eletään syksyä 2022. Hildén on kotisohvallaan Espoossa, ja kertoo tarinaa siitä, kuinka otti ensimmäisen tatuointinsa. Kokemus oli voimaannuttava.

Suomeen palattuaan vuonna 1997 hän alkoi kuvata kaveriporukkansa kanssa temppuiluvideoita, joissa hypitään mopolla järveen ja tehdään kaikkea sellaista, mitä kukaan ihminen, jolla on terve itsesuojeluvaisto, ei tekisi.

Muutaman vuoden päästä videot päätyivät televisioon, ja pian suurin osa suomalaisista osasi myös nimetä niidet rämäpäiset tekijät. Duudsonit olivat syntyneet.

Chachi Hildén kuuntelee aviomiehensä tarinaa, hymyilee ja sanoo ymmärtävänsä oikein hyvin, miten suuri vaikutus ihoon piirretyllä kuvalla voi olla ja miten pahasti niihin voi jäädä koukkuun.

Texasista kotoisin oleva Chachi tunnetaan tanssijana, tanssinopettajana ja kansainvälisenä sometähtenä. Instagramissa hänellä on yli 1,6 miljoonaa seuraajaa. Suomessa hän on asunut kolmen vuoden ajan.

Chachi kertoo, että tavatessaan Jukan viisi vuotta sitten, hänellä oli vain yksi pikkiriikkinen tatuointi. Nyt kuvien määrä on noussut pariinkymmeneen. Se ei ole mitään verrattuna Jukkaan, joka on seonnut laskuissaan jo aikoja sitten.

Kuvat toimivat Jukalle muistutuksena tapahtumista ja kertovat siitä, missä hän on ollut kussakin kohdassa elämässään. Chachi sanoo jokaisen tatuoinnin olevan hänelle ja jukalle kuin osa ihon päiväkirjaa.

Jukalle jokaisen tatuoinnin taustalla on tarinansa ja tarkoituksensa. Kuvat toimivat muistutuksena tapahtumista ja kertovat siitä, missä paikassa hän on ollut kussakin kohtaa elämässään.  Chachi sanoo jokaisen tatuoinnin olevan hänelle ja Jukalle kuin osa ihon päiväkirjaa.

Jukka sai uskomaan hyvään

Syksyllä 2017 Chachi Gonzales osallistui kansainväliseen Ultimate Expedition -selviytymisrealityyn kahdeksan muun Youtube-esiintyjän kanssa. Ohjelma kuvattiin Etelä-Amerikassa Andien vuoristossa, ja tarkoituksena oli kivuta kuuden kilometrin korkuisen Tocllaraju-vuoren huipulle. Ohjelma perustui suomalaisen Rabbit Filmsin Huippujengi-sarjaan.

Ohjelman juontajana ja yhtenä tuottajana toimi Rabbit Filmsin Yhdysvaltojen toiminnasta vastannut Jukka Hildén.

Chachi muistaa parin ensitapaamisen tarkasti. Perulaisella lentokentällä häntä vastaan asteli oranssinväriseen huopahattuun sonnustautunut, pitkänhuiskea ja iloisesti hymyilevä mies. Miehen hassu aksentti teki Chachiin vaikutuksen. Samoin tämän optimistinen luonne.

– Jukka kirjaimellisesti valaisi huoneen ja rohkaisi kaikkia olemaan parhaita versioita itsestään. Hän sai minut uskomaan uudestaan hyvään, Chachi kertoo.

Oliko se rakkautta ensi silmäyksellä? Tavallaan oli ja tavallaan ei, hän arvioi. Molemmat olivat tahoillaan varattuja: Jukka oli naimisissa ja kahden pikkulapsen isä, Chachi eli puolestaan pitkässä seurustelusuhteessa. 

Kumpikin kipuili silti tahoillaan.

Muistona Perun-matkasta molemmilla on oikeassa käsivarressaan yksinkertaiset vuorisymbolit.

Jukka oli pohtinut jo pitkään, oliko hän todella onnellinen. Chachin asiat olivat vielä huonommin. Parisuhde oli riitaisa. Väkivaltainenkin.

Muistona Perun-matkasta molemmilla on oikeassa käsivarressaan yksinkertaiset vuorisymbolit. Jukan kuvan alla lukee 6 034 metriä, Chachilla amerikkalaisittain 18 143 jalkaa. Niin korkealle he pääsivät.

– Nyt ottaisin tietysti eurooppalaisen version, Chachi naurahtaa.

Hänelle tatuointi symboloi vuoren valloituksen ohella myös käännekohtaa elämässä.

Ohjelman kuvausten jälkeen hän uskalsi ”haistattaa paskat” poikaystävälleen ja irtautua myrkyllisestä suhteesta. Tatuointi muistuttaa Chachia tietysti myös siitä, että hän tapasi elämänsä miehen.

Ystävyyssuhde syventyi nopeasti ja pian Jukka ja Chachi huomasivat olevansa rakastuneita. Elokuussa 2018 vietettiin jo kihlajaisia, naimisiin mentiin 2019.

Chachin selkää koristaa jättimäinen ornamenttitatuointi, joka kuvastaa hänelle sisäistä paranemista ja on kunnianosoitus hänen meksikolaisille sukujuurilleen. Kuvan taustalla on myös kipeitä muistoja väkivaltaisesta lapsuudesta.

Kuva on tarina paranemisesta

Chachi avaa paitansa ja paljastaa selkänsä. Sitä koristaa jättimäinen ornamenttitatuointi, joka kuvastaa hänelle sisäistä paranemista ja on kunnianosoitus hänen meksikolaisille sukujuurilleen.

Paranemisella hän viittaa lapsuuteensa.

Chachi kertoo eläneensä rankan ja turvattoman nuoruuden, ja joutuneensa ottaman vastuun elämästään jo pienenä tyttönä. Ahdistavista kokemuksista huolimatta hän kykeni säilyttämään uskonsa hyvyyteen ja rakentamaan itselleen näyttävän uran.

Merkityksensä on myös tatuoinnissa olevilla Meksikon kansalliskukilla daalialla ja ananassalvialla, joita käytetään lääkkeenä ja rakkauden ja terveyden symboleina.

– Halusin jotain naisellista ja rohkeaa. Sellaisena näen itseni ihmisenä, Chachi sanoo.

Jukka sanoo pitävänsä Chachin tarinaa inspiroivana.

– Hänen elämässään on ollut niin paljon pahaa. Perheessä oli fyysistä ja henkistä väkivaltaa. Tuntuu ihmeelliseltä, miten hän voi olla tänä päivänä se positiivinen ja hyväntahtoinen ihminen joka hän on. Se on mun mielestäni osoitus siitä, että rakkaus lopulta voittaa.

Myös Jukan kookkain tatuointi löytyy selästä. Jukka teetätti selkäänsä parikymmentä vuotta sitten kuvan suojelusenkelistä. Tatuointi jäi tuolloin hieman kesken, mutta juuri sellaisena Jukka sanoo siitä pitävänsä.

Kuva on hänen mielestään täydellisen epätäydellinen.

– Näyttää muuten vähän Meiju Suvakselta, hän naurahtaa.

Enkeliaiheeseen Jukka sanoo päätyneensä, koska halusi jonkun, joka katsoisi hänen peräänsä. Tehtävänsä kuva onkin täyttänyt mallikkaasti. Kaatuiluista ja hengenvaarallisista tempuista huolimatta Jukan kehosta ei löydy yhtäkään pysyvää vammaa tai silmillä havaittavaa arpea.

Ihme sinänsä. Jukka on murtanut Duudsonien kuvausten yhteydessä muun muassa selkänsä, polttanut kasvonsa sekä hajottanut nilkan, häntäluun ja polven. Molemmat olkapäät odottavat leikkausta. Se on silti pieni riesa.

– Mulle Duudsoneissa kyse on ennen kaikkea ystävyydestä ja veljeydestä. Siitä, ettei jätetä kaveria koskaan. Olen taustastani äärimmäisen ylpeä. Voi vanhana sanoa lapsille, että faija on tehnyt nuorena aika hurjia juttuja.

Muistilappuja iholla

Joidenkin Jukan tatuointien tarkoituksena on toimia muistilappuina. Iholta löytyvät muun muassa sellaiset englanninkieliset elämänohjeet Live Hard Live Your Dream, Listen To Your Heart ja Love Yourself. Jälkimmäisen Jukka otti koettuaan loppuunpalamisen syksyllä 2018.

Elämä oli täyttynyt työnteosta ja tavoitteesta nousta kansainvälisen viihdebisneksen huipulle. Siinä vauhdissa muiden tarpeet menivät aina oman onnen edelle. Jukka sanoo, että vasta burnoutin jälkeen hän todella ymmärsi, miten tärkeää on muistaa rakastaa itseään.

– Sen jälkeen musta on tullut myös parempi isä ja parempi aviomies. Parempi ihminen.

Kaikilta sellainen ei aina onnistu. Jukka osoittaa kädessään olevaa pientä sydäntatuointia. Sydän muistuttaa häntä omasta isästä, joka kamppaili pitkään alkoholismin kanssa. Sisäinen kärsimys heijastui myös perheeseen.

– Iskällä on samassa kohdassa kolme vihreää pistettä, Jukka sanoo.

Kuviolla viitataan useimmiten sanontaan ”mi vida loca” eli suomeksi ”minun hullu elämäni”. Vastaavat tatuoinnit ovat yleisiä vankilassa olleilla tai muutoin elämän sivupoluille harhautuneilla ihmisillä.

Jukan isän elämä ajautui väärille urille jo ennen pojan syntymää. Hän oli avioliiton ulkopuolinen lapsi, yhteiskunnan häpeäpilkku, joka vietti poikakodissa koko lapsuutensa. Siellä hänestä kasvoi nuori mies vailla suuntaa.

– Itse halusin ottaa tähän kohtaan sydämen. Faija kuitenkin rakensi oman onnensa ja hyvän elämän itselleen altavastaajan asemasta. Halusin ottaa sydämen muistuttamaan siitä, että aina on vaihtoehto. Että kaikesta voi selvitä.

Tästäkin Jukka kertoo enemmän lokakuussa ilmestyvässä Jani Niipolan kirjoittamassa Jukan elämäkerrassa Kivun perintö.

Tikku-ukko trampoliinilla

Vaikka monen Jukan ja Chachin kuvan takaa löytyy syvällinen tarina, on osa tatuoinneista otettu pelkän hauskuuden vuoksi.

Chachin oikean etusormen sivua koristavat Salvador Dali -tyyliset viikset, jotka voi nostaa nenän alle. Vasemmassa kämmenessä on kuva trampoliinin päällä leijuvasta tikku-ukosta. Peukaloa taivuttamalla näyttää kuin figuuri hyppisi ylösalas.

Chachille päällepäin hölmöiltä näyttävät kuvat edustavat ennen kaikkea sitä, ettei kaiken tarvitse olla niin vakavaa. Tarvitaan myös iloa, valoa ja hauskuutta.

Kertooko se luonteestasi?

– No, hauskuus on tyylini, Chachi arvioi.

Jukka nostaa housunlahkeitaan. Oikeassa nilkassa on kuva palmupuusta, vasemmassa kuusesta. Ne näyttävät kuin pikkulapsen tuherruksilta.

Jukka kertoo tehneensä tatuoinnit itse viime kesänä Bangkokissa. Miksi ihmeessä?

– Se onkin hyvä kysymys. Kai sitä vain halusi omaakin kädenjälkeä, hän sanoo ja nauraa.

Kun kysyn Jukalta, katuuko hän yhtään tatuointiaan, hän vastaa kieltävästi. Hän katuu hyvin harvoin mitään elämässään. Jokaisella asialla ja tatuoinnilla on tarkoituksensa.

– Mielestäni kaikki asiat vahvistavat ja kasvattavat sua siksi ihmiseksi, joka olet tänä päivänä, Jukka filosofoi.

Chachi sanoo olevansa asiasta periaatteessa samaa mieltä. Yhden tatuoinnin ottaminen edelleen hieman harmittaa.

Chachi oli 18-vuotias, kun hänen silloinen poikaystävänsä ilmoitti piirtäneensä pariskunnalle yhteisen symbolin. Kuvassa oli kaksi hymynaamaa. Tarkoituksena oli, että he ottaisivat kuvasta tatuoinnit.

Pienen taivuttelun jälkeen Chachi suostui – ja vasempaan nimettömäänsä.

– Muutama kuukausi myöhemmin kävi ilmi, että hän oli käyttänyt samaa symbolia ex-tyttöystävänsä kanssa. Huusin: ”Miksi annoit minun ottaa tämän tatuoinnin?”, Chachi kivahtaa.

Sittemmin kuva on peitetty Chachin sormesta.

Nelilapsinen, kansainvälinen perhe

Jukka ja Chachi ovat olleet reilun vuoden ajan neljän lapsen vanhempia. Heillä on kaksi yhteistä lasta, vuonna 2019 syntynyt Sophia ja vuonna 2021 syntynyt Amélie. Uusperheeseen kuuluvat myös Jukan kouluikäiset lapset Sisu ja Lili hänen ensimmäisestä liitostaan.

Perhettä voi hyvällä syyllä kutsua kansainväliseksi. Jukan äidinkieli on suomi ja Chachin kanssa he puhuvat englantia. Pariskunnan lapset taas osaavat kaikkiaan neljää eri kieltä. Taapero Sophia puhuu sujuvasti sekaisin englantia, suomea, Chachilta oppimaansa espanjaa sekä ruotsia, jota on oppinut ruotsin- ja suomenkielisessä päiväkodissa.

Meillä on kurinalainen ja järkevä perhe, vaikka ei heti uskoisi. Mulla ei ollut lapsuudessa koskaan mitään rajoja, ja jotenkin tuntuu, että olen vanhempana ihan sellaisen vastakohta. Meillä on lapsille aika tiukat rajat. Se luo turvallisuuden tunnetta, Jukka sanoo.

Perheen tulevaisuutta Jukka ja Chachi eivät ole halunneet kaavailla liikaa. He eivät ole esimerkiksi vielä päättäneet, haluavatko kasvattaa lapsensa Suomessa vai ulkomailla. Kaikki vaihtoehdot ovat auki. Nyt heillä on kuitenkin hyvä olla ja asua Espoossa.

– Meillä on aika kurinalainen ja järkevä perhe, vaikka ei ehkä heti uskoisi. Mulla ei ollut lapsuudessa koskaan mitään rajoja, ja jotenkin tuntuu, että olen vanhempana ihan sellaisen vastakohta. Meillä on lapsille aika tiukat rajat. Se tuo turvallisuuden tunnetta, Jukka sanoo.

Mitä sanoisitte, jos lapset haluaisivat ottaa itselleen tatuoinnin? Jukka ja Chachi nauravat.

– No, vartuin itse hyvin tekopyhässä ympäristössä. Vanhempani eivät antaneet minun päättää juuri mistään, ja tekivät itse kaikkea sellaista, minkä olivat minulta ensin kieltäneet. En halua olla ainakaan heidän kaltaisensa… mutta ehkä tähän asiaan kannattaa palata hieman myöhemmin, Chachi muotoilee.

Tatuointien suunnittelussa lapset ovat olleet mukana. Ainakin tavallaan.

Noin vuosi sitten Jukka opetti Sophiaa piirtämään sydämen. Lopputulos oli hellyttävä, hieman takapuolelta näyttävä kuvio. Se oli Jukasta ja Chachista niin hieno, että se löytyy kummankin vanhemman olkapäästä.

Jukka laskee housunsa alas. Vasemmassa reidessä komeilevat jäljennökset Lilin ja Sisun muutaman vuoden takaisista isänpäiväkorteista.

Hyvää isänpäivää!

Sisu piirsi tiikerin suuri huopahattu päässään. Lili sommitteli perhosen ja vaaleanpunaiseen mekkoon pukeutuneen prinsessan. Kuvien välissä on mustelma, matkamuisto viime viikolla päättyneiden Ultimate Escape Suomi -ohjelman toisen kauden kuvauksista. Mihin sitä tiikeri raidoistaan pääsisi?

Chachi on luvannut, että lapset saavat suunnitella myös hänelle tatuoinnin. Sisulla on ideakin jo valmiina.

– Kaktus, jolla on viikset ja sombrero, hän ilmoittaa.

– Tai sitten jokin kakkajuttu.

Jukka Hildén

  • Syntyi: 3. elokuuta 1980 Helsingissä.
  • Työ: televisioesiintyjä, Duudsonit-ryhmän jäsen ja tuotantoyhtiö Rabbit Filmsin osakas.
  • Perhe: Vuonna 2019 ja 2021 syntyneet tyttäret Chachi Hildénin kanssa. Kaksi kouluikäistä lasta edellisestä avioliitosta.
  • Ajankohtaista: Elämä­kerta Kivun perintö (WSOY) ilmestyy lokakuussa.

Chachi Hildén (o.s. Gonzales)

  • Syntyi: 23. tammikuuta 1996 Houstonissa Texasissa, USA:ssa
  • Työ: Tanssija, koreografi, näyttelijä ja kansainvälinen sometähti. Gonzalesin Youtube-kanavalla ja Instagram-sivulla on molemmilla yli 1,6 miljoonaa seuraajaa.
  • Perhe: Vuonna 2019 ja 2021 syntyneet tyttäret Jukka Hildénin kanssa.
  • Muuta: palkittiin vuonna 2012 teini-ikäisten sarjassa vuoden koreografina World of Dance -palkintogaalassa.

Kirjaudu ja lue
Haluatko lukea koko jutun?
Voit jatkaa lukemista kirjautumalla palveluun. Lukeminen on maksutonta.
Kommentoi »