Lapsiperheköyhyys koskettaa – ”Yhä useampi kuuluu työssäkäyviin köyhiin”– Hyvä joulumieli -keräys alkaa
Puheenaiheet
Lapsiperheköyhyys koskettaa – ”Yhä useampi kuuluu työssäkäyviin köyhiin”– Hyvä joulumieli -keräys alkaa
Lapsiperheköyhyys, ylisukupolvinen syrjäytyminen ja eriarvoisuus ovat taas tapetilla. Punaisen Ristin ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton joulukeräys kotimaan lapsiperheiden hyväksi käynnistyy torstaina 21. marraskuuta.
Julkaistu 21.11.2019
Apu

Suomalainen lapsiperheiden tukijärjestelmä on kansainvälisessä katsannossa hyvä, mutta pienituloiset joutuvat silti kasvattamaan lapsensa aikuiseksi vähemmillä voimavaroilla kuin varakkaampien perheiden vanhemmat. Yksi kipukohta on lapsilisien loppuminen 17 ikävuoteen: tuolloin nuori kuluttaa paljon, mutta ei vielä kykene ansaitsemaan itse.

On osin tulkinnanvaraista, missä määrin tuloerot ovat kasvaneet 2000-luvulla, mutta Mannerheimin Lastensuojeluliiton johtava asiantuntija Liisa Partio muistuttaa vaikeuksien kasaantumisen samoille ihmisille olevan useissa tutkimuksissa todettu fakta.

– Jos perheessä on useita kuormittavia tekijöitä, vanhempien kyky tukea lapsiaan heikkenee. Isot muutokset perhetilanteessa eli avioero tai toisen vanhemman kuolema koskettavat noin kolmasosaa ja vanhempien pitkäaikaiset toimeentulovaikeudet tai mielenterveysongelmat molemmat 20 prosenttia lapsista.

Koulutus voi tyssätä talousvaikeuksiin

Toisen asteen koulutuksessa valtaosa oppimateriaalista on hankittava itse. Etenkin ammattikoulujen ongelmat ovat olleet paljon esillä julkisuudessa, mutta Punaisen Ristin Nuorten turvatalotoiminnan johtaja Leena Suurpää sanoo, että opintojen keskeytyminen voi johtua myös talousvaikeuksista.

– Lähes viidennes nuorista joutuu rajoittamaan opintovaihtoehtojaan siksi, etteivät omat ja perheen rahat riitä. Jos vanhempien arki on jatkuvaa kamppailua toimeentulon kanssa, myös henkinen tuki nuorelle voi jäädä heikommaksi. Köyhyys heijastuu nuoren minäkuvaan, tulevaisuudenhaaveisiin ja sosiaalisiin suhteisiin, Suurpää kommentoi.

Vanhempien vähävaraisuus voi hidastaa tai estää nuoren muuttamista omilleen, esimerkiksi toiselle paikkakunnalle opintojen perässä. Toisaalta asumisen ahtaus ja jatkuvat toimeentulovaikeudet voivat kiristää välejä niin, että kotoa on muutettava ennen kuin nuori olisi siihen valmis. Tämä saattaa osaltaan altistaa erilaisille ongelmille sekä rahankäytössä että muussa itsenäisessä elämässä.

”Tulotason noustessa tukipalvelujen tarve vähenee”

Ne ajat, jolloin työtä löytyi pelkältä peruskoulupohjalta, ovat Suomessa pysyvästi menneisyyttä – ja ilman koulutusta toimeentulo kaventuu pysyvästi. Silloin köyhyys periytyy, eikä positiivista työelämän kokemusta ja työssäkäynnin mallia pääse välttämättä edes syntymään.

– Oppilashuoltoon, opinto-ohjaukseen ja opetukseen satsaaminen ei ole sillä tasolla, mitä pitäisi – mutta akuutein ongelma on perustulon riittämättömyys sekä lapsilisien jääminen jälkeen yleisestä tulotasosta. Etenkin suurten kaupunkien lapsiperheissä asumisen kalleus on todellinen ongelma, joka aiheuttaa osaltaan sen, että työssäkäyviä köyhiä on yhä enemmän, MLL:n Liisa Partio sanoo.

Punaisesta Rististä ja Mannerheimin Lastensuojeluliitosta korostetaankin, että pohjimmiltaan kyse on isoista rakenteellisista ongelmista, joita ei voida korjata pelkillä tukitoimilla tai keräyksillä.

– Sosiaaliturvaa pyritään uudistamaan, mutta kyllä sen tasoa pitäisi myös nostaa kaikkein köyhimpien kohdalla. Palvelujen ja tulonsiirtojen asettaminen vastakkain ei ole relevanttia: molempia tarvitaan, mutta tulotason noustessa akuuttien tukipalvelujen tarve vähenee, Partio toteaa.

Jouluaattoon asti kestävän Hyvä joulumieli -keräyksen tuotolla hankitaan 28 000 kappaletta 70 euron ruokalahjakortteja Suomessa asuville lapsiperheille joulunviettoa varten.

Päätöksen lahjakortin saajista tekee kunkin paikkakunnan sosiaalitoimi, lastenneuvola, koulun terveydenhuolto tai seurakunnan diakoniatoimi, joiden kanssa Punaisen Ristin paikallisosasto tai Mannerheimin Lastensuojeluliiton yhdistys tekevät yhteistyötä.

Keräykseen voi lahjoittaa verkkosivujen kautta www.hyvajoulumieli.fi, tilille IBAN FI33 5780 4120 0801 60 viitteellä 5429, soittamalla keräyspuhelimeen 0600 16555 (10,01 e + pvm/ppm) tai lähettämällä tekstiviestin numeroon 16499. Viestillä HJM10 lahjoitus on 10 euroa, viestillä HJM20 20 euroa ja viestillä HJM30 30 euroa.

Kommentoi »