Apu

Miksi lapsilisä loppuu ennen kuin lapsuus loppuu? – 74 miljoonaa perheiltä pois

Miksi lapsilisä loppuu ennen kuin lapsuus loppuu? – 74 miljoonaa perheiltä pois
Lapsilisä loppuu, kun lapsi täyttää 17 vuotta. Miksi näin, ministeri Aino-Kaisa Pekonen?

Lapsilisän maksaminen päättyy, kun lapsi täyttää 17 vuotta mutta kuluttaa entistä enemmän ruokaa, vaatteita ja muita hyödykkeitä. Valtaosa 17-vuotiaista asuu lapsuudenkodissaan vanhempiensa elätettävinä. Kaikkia alle 18-vuotiaita pidetään lain mukaan lapsina.

– Kieltämättä tässä iässä lapset kustantavat paljon ja olisi ihan perusteltua maksaa lapsilisää. Tämä on asia, josta hallituksen olisi syytä käydä keskustelu, erityisesti viitaten oppivelvollisuuden pitenemiseen, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen sanoo.

Hallitus on päättänyt nostaa oppivelvollisuuden 17 vuoden iästä 18 vuoteen. Muutos voi tulla voimaan jo ensi vuonna. Sen jälkeen huoltajan pitää huolehtia siitä, että oppivelvollisuus todella tulee suoritetuksi.

– Kun aikanaan lapsilisiä on säädetty, 16-17-vuotiaat ovat jo lähteneet kohti työelämää. Tänä päivänä ei enää näin ole. Asia on erittäin tärkeä, mutta realiteetit täytyy pitää mielessä. Jokin hintalappu tällekin esitykselle sitten toki on.

Hallitus ei ole puhunut aiheesta eikä ole varannut määrärahoja.

17-vuotiaiden perheiltä 74 miljoonaa pois

Vuonna 2018 Suomessa oli 58107 16-vuotiasta. Heistä tuli perheille lapsilisää noin 106 euroa kuussa. Kun lapset täyttivät 17, perheet menettivät viimeiseltä lapsuusvuodelta noin 74 miljoonaa euroa.

Satasen poistuminen kuukausittain on varsinkin pienituloiselle perheelle merkittävä asia. Esimerkiksi Suomen yleisintä ammattia harjoittavilla myyjillä on pienet tulot. Lisän loppu tuntuu kukkarossa. Jos myyjä asuu pääkaupunkiseudulla, ei tee täysiä työtuntia ja on eronnut, hän voi olla pulassa. 46 prosenttia myyjistä tekee osa-aikatyötä.

Ei tämä ole herättänyt suuria tunteita.

– On totta, että silpputyötä tekevillä ja matalapalkka-aloilla on vaikea tulla toimeen. Ei lapsilisällä ole tarkoitus korjata pirstaleista työelämää ja matalia palkkoja. Niihin täytyy vaikuttaa yhteiskunnan muilla sektoreilla. Toisaalta perheille ja nuorille on muita tukimuotoja, ministeri Pekonen sanoo.

Vähävarainen nuori saattaa saada opintorahaa, joka on sidottu nuoren tuloihin ja kotona asuvalla vanhempien tuloihin.

– Ei tämä ole herättänyt suuria tunteita ja keskustelua. Ihmiset ovat olleet tyytyväisiä. Lapsilisän päättyminen 17 vuoteen on vakiintunut käytäntö, Pekonen sanoo.

  • Lapsilisää on maksettu vuodesta 1948 alkaen.
  • Lapsilisän ja huoltajien verotuksen lapsivähennyksen kohdalla täysikäisyyden rajana pidetään 17 ikävuotta.

Myyjien työtilanteesta ja nuoren lapsilisän päättymisestä voit lukea lisää tästä Ylen jutusta: Kasvava joukko suomalaisia ei elä palkallaan.

Julkaistu: 22.1.2020
Kommentoi »