Apu

Avun pääkirjoitus: Alaikäisiin kohdistui viime vuonna vähemmän perheväkivaltaa, ainakin tilastoissa – hyvä uutinen vai uusi huolenaihe?

Avun pääkirjoitus: Alaikäisiin kohdistui viime vuonna vähemmän perheväkivaltaa, ainakin tilastoissa – hyvä uutinen vai uusi huolenaihe?
Kun turvakotien lapsiasiakkaiden määrä laski, THL huolestui, että pandemian takia lapsiperheiden on voinut olla vaikeampi hakea apua, kirjoittaa toimituspäällikkö Miikka Järvinen.
Julkaistu: 7.6.2021

Voiko uutinen olla liian hyvä ollakseen totta? Ala­ikäisiin kohdistunut perheväkivalta väheni viime vuonna 14,2 prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Yhteensä viranomaiset kirjasivat lähisuhteeseen liittyviä tapauksia 10 793 eli 1,2 prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Numeroiden valossa kehitys vaikuttaa lupaavalta, mutta sen kylkeen on liimattu kissankokoisilla kirjaimilla varoitus, että kaikki väkivaltatapaukset eivät edelleenkään tule päivänvaloon.

Pimentoon jäävästä lähisuhdeväkivallasta on ilmaissut huolensa THL, jonka mukaan turvakotien asiakasmäärä laski ensi kertaa sitten vuoden 2015. Aikuisten asiakkaiden määrä kasvoi kaksi prosenttia mutta lapsiasiakkaiden määrä laski kuusi prosenttia. Tämän on epäilty johtuvan siitä, että pandemian vuoksi lapsiperheiden on ollut vaikeampi hakea apua lähisuhdeväkivaltaan.

"Kaikista lähisuhdeväkivallan uhreista alaikäisiä on 21,3 prosenttia. Tekijä on lähes aina uhrin vanhempi."

Sanotaan, että nuorilla menee paremmin kuin koskaan, mutta pienellä osalla menee entistä kehnommin. Toinen ikivihreän asemaan noussut puheenaihe on ikäihmisten eristäytyminen koronan aikana.

Ei kannata vetää liian paksuja yhtäläisyysmerkkejä, mutta lähi­suhdeväkivallasta epäiltyjen määrä kasvoi viime vuonna 15–20-vuotiaissa ja yli 65-vuotiaissa. Samoin kasvoi lapsen vanhempiinsa kohdistama ja aviopuolisoiden välinen väkivalta.

Vertailun vuoksi: mainittujen ikäryhmien harteilla on alle kahdeksan prosenttia tapauksista. Kaikista lähisuhdeväkivallan uhreista alaikäisiä on 21,3 prosenttia. Tekijä on lähes aina uhrin vanhempi.

Kommentoi »