Apu

Lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta ennätysmäärä vihjeitä tänä vuonna – Pelastakaa Lapset: ”Emme tiedä, mistä näin suuri määrä johtuu”

Lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta ennätysmäärä vihjeitä tänä vuonna – Pelastakaa Lapset: ”Emme tiedä, mistä näin suuri määrä johtuu”
Lastensuojeluyhdistys Pelastakaa Lapset on saanut alkuvuonna poikkeuksellisen paljon nettivihjeitä lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavasta materiaalista. Kukaan ei tiedä, mistä vihjeaalto nyt johtuu.
Julkaistu: 22.6.2022

Pelastakaa lapset -yhdistykselle on tullut tänä vuonna jo 15 000 ilmoitusta laittomaksi epäillystä lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavasta materiaalista tai siihen liittyvästä toiminnasta internetissä. Tavallisesti vihjeitä tulee noin 3 500 vuodessa.

Jos tämän vuoden tahti jatkuisi samanlaisena, koko vuoden luku voisi nousta kolmeenkymmeneen tuhanteen; se on kymmenkertainen normaalivuoteen verrattuna.

– Vihjemäärä vaihtelee vuosittain, mutta se on pysynyt keskimäärin kolmessa tuhannessa. Tämä on 20-vuotisen historiamme aikana täysin poikkeuksellista, Pelastakaa lapset -yhdistyksen erityisasiantuntija Tanja Simola vahvistaa.

Yksittäinen vihje voi olla esimerkiksi verkkosivun osoite, josta löytyy laitonta kuvamateriaalia tai videoita. Vihjeitä voi lähettää kuka tahansa, vaikka laittomaan materiaalin laillisilla aikuisviihdesivuilla törmännyt aikuinenkin.

– Nämä 15 000 vihjettä ovat aitoja, kyseessä ei ole kyberhyökkäys tai muu häirintä. Emme tiedä, mistä näin suuri määrä johtuu. Ehkä meille on helpompi ilmoittaa epäilystä kuin esimerkiksi poliisille. Joskus uhreille voi olla helpompi puhua asioista ulkopuolisen kuin omien vanhempien kanssa, Simola pohtii.

Yhdistys tekee yhteistyötä kansainvälisen ja kotimaisen poliisin kanssa. Lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistava materiaali on usein valtionrajat ylittävää.

– Parasta lasten suojelua on se, etteivät aikuiset koskaan tee minkäänlaista väkivaltaa yhdellekään lapselle. Uhrit kokevat seksuaaliväkivallasta usein suurta häpeää, joten asiasta puhuminen siirtää häpeän sinne, minne se kuuluukin; tekijälle.

Kommentoi »