Tuulilasi

Lapset taksilla futisharkkoihin!


Jarkko Tontti kirjoittaa mielenkiintoisia lauseita autoilusta Helsingin Sanomissa.
Teksti Lauri Larmela
Kuvat Elina Himanen

Juttu on otsikoitu nasevasti "Auto on vapauden vihollinen"

Tontin mielestä autoilu on pakkopullaa ja ihmisen valinnan vapauden rajoittamista, johon johtaa esimerkiksi asuntojen ja kauppojen kaavoituspolitiikka.

Voi olla, että ajatuksessa on perää. Kulkeminen olisi tietysti helpompaa, jos me kaikki 5,5 miljoonaa suomalaista asuisimme mega-Helsingissä: jalan, ratikalla ja metrolla ynnä bussilla joka paikkaan. Ei mitään tarvetta autoille – tai ehkä nyt sentään pari jakeluautoa pitäisi olla, jotta saataisiin ruokaa niihin kuuluisiin lähikauppoihin.

Toisin kuin Tontti väittää, autoilu antaa myös vapauksia. Poimin esimerkin elävästä elämästä, ihan eilispäivältä. Minun piti olla kahdessa paikassa kello 17.00 mennessä. Yhtäällä pelattiin jalkapalloa, toisaalla tehtiin partiosolmuja. Kyseessä olivat siis lasten harrastukset. Jalkapallokentän ja sudenpentujen kolon välillä oli matkaa kilometrikaupalla.

En millään ilveellä olisi saanut futaria ja partiolaista ajallaan harrastuksiinsa, jos en olisi käyttänyt autoa. Tai no taksilla tietysti. Lasketaankohan taksi joukkoliikenteeksi?

Muinaisessa Neuvostoliitossa yksityisautoilu oli harvojen herkkua. Eräs tuttuni kertoi,  miten muutto sujui 1980-luvun Neuvosto-Tallinnassa. Kamat johonkin ihmeen pussukoihin, ja siitä vaan ratikkaan ajelemaan parin päivän ajaksi.

Oli siinä vapautta kerrakseen!

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 2.4.2014