Apu

Lappiin lentää tähtiä! Rovaniemelle laskeutui ennätysmäärä yksityisiä tilauslentoja

Lappiin lentää tähtiä! Rovaniemelle laskeutui ennätysmäärä yksityisiä tilauslentoja
Lappi houkuttelee nyt julkkiksia ja luksusmatkailijoita maailman eri kolkilta. Joulukuussa Rovaniemelle laskeutui ennätykselliset 42 yksityistä charterkonetta, joista asteli Lapin lumoa ihastelemaan suuren maailman tähtiä, somestaroja ja ökyrikkaita.
Julkaistu: 16.2.2019

Monacon ruhtinas Albert julkisti somekuvan, jossa hän seisoo rovaniemeläistä Luxury Action -yritystä vetävän Janne Honkasen kanssa Lapin lumimaisemassa.

Kolumbialainen huippumalli Juliana Mizon (o.s. Provenzano) poseerasi läpikuultavassa asussa lumen keskellä Rovaniemen napapiirillä.

Italialainen sometähti Viola Valentina Vignali lähettää ahkerasti Lapin-kuviaan someen.

Jouluna uutisoitiin megatähti Shakiran Lapin-lomasta yhdessä jalkapalloseura FC Barcelonan pelaajan Gerard Piquén kanssa.

Lappi houkuttelee nyt julkkiksia ja raharikkaita ennätysmääriä.

– Joulukuussa yksin Rovaniemelle laskeutui yhteensä 42 yksityistä charterkonetta, joista vilkkaimpana päivänä 9. joulukuuta laskeutui kahdeksan. Vertailun vuoksi joulukuussa 2017 Rovaniemen lentoasemalle laskeutui 22 yksityiskonetta, kertoo Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.

Luksusvieraista ja heidän yksityisistä matkoistaan Lappiin ei kerrota ulkopuolisille, jos vieraat eivät sitä itse erikseen ilmoita haluavansa. Se on suurten julkkisten tapa pitää elämänsä itsellään.

Samaa sanoo rovaniemeläisyrittäjä Ilkka Länkinen. Hän on majoittanut ja kestinnyt Lappiin saapuvia supertähtiä.

– Me kerromme vierailusta vain, jos tähti itse kertoo someen postaamiensa kuvien avulla käyneensä meillä. Näin teki muun muassa taannoin kolumbialainen huippumalli, joka yöpyi miehensä ja lapsensa kanssa meidän lasitalo­sviitissä, Länkinen kertoo.

Kolumbialaismalli Juliana Mizonin yksityiskohtaista päiväohjelmaa ei Länkinenkään silti halua avata.

Ilkka Länkinen pyörittää Rovaniemen kyljessä napapiirillä miljoonabisnekseksi kasvanutta matkailuimperiumia puolisonsa Katja Ikäheimo-Länkisen kanssa. Siihen kuuluvat elämyskeskus Santapark ja joululuolaston päälle rakennettu ylellinen hotellikampus, jonka nimi on Arctic TreeHouse Hotel. Lisäksi heillä on joulupukkipalveluja tuottava Pro Santa Oy. Kallein joulupukin privaattitapaaminen maksaa tuhat euroa – per henkilö.

Noin 60 neliön kokoisessa Arctic TreeHouse -sviitissä on olohuone, erillinen makuuhuone, yhden sängyn parvi, kaksi wc:tä sekä ammeellinen kylpyosasto, jonka suuren lasi-ikkunan voi häivyttää muiden katseelta nappia painamalla.

Arctic TreeHouse -hotellissa kallein sviitti maksaa tuhat euroa yö. Silti lähes koko hotelli on puumajoineen varattu lähes täyteen talvisesongeiksi vuoteen 2021 saakka.

– Moni tulee meille uudelleen tai kertoo kavereilleen, jotka tulevat, Katja Ikäheimo-Länkinen sanoo.

Keskiluokan luksusmatkailu

Arabimaiden rikkaat ovat jo tehneet ensi talveksi useita varauksia. Näin kertoo Levin Matkailu Oy:n markkinointijohtaja Maija Palosaari.

– Nimiä emme voi kertoa. Visit Finlandilla oli ensimmäistä kertaa messuosasto huhtikuussa 2018 Arabian Travel Marketissa Dubaissa, jossa olimme Ilkka Länkisen kanssa mukana. Lähi-idästä on suuri kiinnostus Lappia kohtaan, Palosaari kertoo.

Julkkisten siivellä kasvaa Palosaaren mukaan myös keskiluokkaisten luksusmatkailu Lapissa. Siinä ovat suuret kasvuodotukset.

– He saattavat ostaa palan luksusta, kuten ylellisen majoituksen tai henkilökohtaisesti suunniteltuja elämyksiä, Palosaari sanoo.

– Kysynnän kasvaessa huippusesonkina – jouluna ja uutenavuotena – Levin luksusmajoituskohteiden määrä ei tahdo olla riittävä. Lisäksi haasteena on host service 24/7 -palvelun tarjoajien vähäisyys sekä tarpeeksi hienojen autojen löytyminen asiakkaille, Maija Palosaari kertoo.

Luksusmatkailu on Lapissa hänen mukaan vielä lapsenkengissä.

– Palvelun tasossa ja asiakkaan huomioimisessa kokonaisvaltaisesti on vielä kehittymisen varaa. Se ei kuuluu tyypilliseen suomalaiseen asiakaspalveluun, Palosaari sanoo.

Ja kun rahaa on niin, että tuntuu, se näkyy myös Lappiin saapuvien superasiakkaiden valinnoissa.

Todella rikkaat tuovat Ilkka Länkisen mukaan turvamiehet ja oman kokin mukanaan. Siksi heille pitää varata niin suuri huoneisto, että myös palveluskunta mahtuu majoittumaan.

Sellainen ihme löytyy muun muassa 20 kilometrin päässä Rovaniemeltä pohjoiseen. Järven rannassa seisoo 200 neliön kokoinen, moderni kaksikerroksinen omakotitalo, jonka yhteydessä on erillinen 60 neliön huoneisto palveluskunnalle.

Tunnelman luominen on tärkeää. Suurten ikkunoiden kautta luonto tulee lähelle. Esimerkiksi kylpyammeesta voi seinänkokoisen ikkunan kautta ihailla Lapin luontoa. Lisäksi pihapiirissä on erillinen rantasauna ja sen terassiin integroitu palju.

– Vuokraan rakennusta vip-henkilöille rovaniemeläisten omistajien puolesta. Julkkikset haluavat olla omissa oloissaan. He viipyvät 4–7 vuorokautta, pisimmillään kaksi viikkoa. Jotkut vipit on majoitettu hotelliin, mutta yleensä kauimmaiseen mökkiin, Ilkka Länkinen kertoo.

– Yksi hotellimme kokeista on monta kertaa ollut täällä talolla laittamassa ruokaa. Autonkuljettajamme on puolestaan toiminut kokoaikaisena oppaana vieraille, Länkinen kertoo salaisessa majapaikassa, joka on monen mutkan takana suojassa turistien katseilta.

Yksi hotellin autonkuljettajista on australialainen Joshua Braendler, joka on ”kesätöissä” Lapissa, sillä hänen kotimaassaan on nyt kesä.

– Vip-vieraat eivät lähde täältä esimerkiksi porotilalle tai huskykennelille, vaan ohjelmapalvelut, kuten moottorikelkat, ajetaan heidän luokseen, Länkinen kertoo.

Tavalliselle turistille 1,5 tunnin mittainen koiravaljakkoajelu maksaa 150–170 euroa per henkilö, mutta privaattiohjelma maksaa aivan jotain muuta.

– Tiettyjen aktiviteettien kysyntä on Lapissa niin hurjaa, että privaattiaikojen saaminen edes rahalla tuottaa ajoittain haasteita, Palosaari sanoo.

Toisaalta erikoispalvelujen kysyntä lisää tarjontaa. Erikoispalvelua on muun muassa asiakkaiden lennättäminen pienkoneella katsomaan revontulia silloin, kun paksu pilvikerros peittää näkymät. Revontulilento Rovaniemen lentokentältä maksaa 400–500 euroa per henkilö.

– Yksi perhe lennätettiin revontuliretkelle Finnairin koneella, kun pienkonemahdollisuutta ei ollut. Sillä perheellä oli rahaa maksaa, Katja Ikäheimo-Länkinen kertoo.

– Joulukuussa Rovaniemellä yöpynyt Finnairin kone charteerattiin noin kymmenen kertaa revontulituristeille, Kärkkäinen kertoo.

Tähtitaivas ja revontulet

Vaurastunut keskiluokka sekä raharikkaat haluavat matkallaan saada yksilöllisiä kokemuksia. Tavaraa heillä on kotona jo riittämiin. He ovat myös hyvin vaativia, sillä he ovat nähneet balit ja havaijit.

– Siksi luomme perheelle valmiiksi käsikirjoitetun viikko-ohjelman. Eräälle perheelle meidän tonttu kävi viemässä ensin Lontooseen tervetuliaiskirjeen. Kun he saapuivat Lappiin, metsäneläimeksi pukeutunut hahmo kävi ilahduttamassa lapsia majapaikan ikkunan takana. Joka päivä esittäytyi eri hahmo, ennen kuin lopulta tuli joulupukki. Tietenkin pukki tunsi jokaisen lapsen nimeltä, Länkinen kertoo.

Länkisillä on 20 kilometriä Rovaniemeltä itään Sierijärvellä Joulukka-niminen kohde. Siellä tarjotaan pienryhmille ohjelmapalveluita. Kaikkiaan 60 hehtaarin laajuisen metsäalueen englanninkielinen nimi on Santa Claus Secret Forest. Lähin naapuri on kilometrien takana. Tähtitaivas ja revontulet näkyvät hyvin, sillä kaupungin valot eivät siellä häiritse.

– Yleensä otamme tänne samanaikaisesti vain yhden perheen tai pienryhmän, Länkinen kertoo.

Napapiirillä tavallinen turisti joutuu jonottamaan joulupukin luokse sesonkina puolesta tunnista tuntiin.

Tarinan mukaan pitkänenäiset ja -korvaiset tontut olivat asuneet jo satoja vuosia Joulukassa syrjässä ihmisasutuksesta.

Länkiset palkittiin tarinallisuuden edistämisestä Lapin matkailussa vuonna 2014. Palkinto oli amerikkalaisten elämysgurujen Pine & Gilmoren myöntämä Experience Stage Manager. Se on vain kerran aikaisemmin myönnetty Eurooppaan, Tanskaan Legolle.

Länkinen avaa Joulukassa vanhaa, suurta maakellaria muistuttavan rakennuksen oven, jonka uumenista paljastuu maanalainen joulupukin komentokeskus. Tänne hän ohjaa pienryhmiä, vippejä ja raharikkaita perheineen kokemaan joulun taikaa.

Rakennus pursuaa jouluun liittyvää rekvisiittaa ja historiaa.

– Noissa lokerikoissa on joulupukille osoitettuja kirjeitä. Tällä vanhalla puhelimella pukki on yhteydessä tonttuihin, Länkinen esittelee.

Luksuskohteiden rakentamisen uskotaan lähivuosina kiihtyvän Lapissa.

Länkiset isännöivät ensi syksynä hotellissaan World Luxury Hotel Awards -tapahtumaa, johon odotetaan noin 500:aa luksushotellien omistajaa eri puolilta maailmaa. Tapahtuma järjestetään ensi kertaa Pohjoismaissa ja Rovaniemellä.

– Lappi saattaa kiinnostaa hotellinomistajia sijoituskohteena, kun he pääsevät tutustumaan siihen, Ikäheimo-Länkinen sanoo.

Kommentoi »