Tuulilasi

Lappeenranta panostaa sähköisiin yhteiskäyttöautoihin


Lappeenrannan kaupunki on saanut valtioneuvoston kanslialta 5000 euron kokeilurahoituksen ideakilpailussa. Rahoilla hankitaan kaksi 22 kilowatin lataustehon latauspistettä Lappeenrannan kaupungintalon parkkitaloon.
Kuvat All Over Press

Rakennettavat latauspaikat on tarkoitettu sähkökäyttöisille yhteiskäyttöautoille.

Valtioneuvoston kanslian Kokeileva Suomi -tiimi etsi kesän aikana kiertotalouteen liittyviä kokeiluja, jotka voisi toteuttaa 500–5 000 eurolla. Ehdotuksia tuli kaikkiaan 126. Niistä 21 kokeilua sai rahoitusta. Valittujen kokeilujen toteuttajista löytyy muun muassa yksityishenkilöitä, useita yrityksiä ja yhdistyksiä, kaksi ammattikorkeakoulua sekä Lappeenrannan ja Keravan kaupungit.

Käytännössä Lappeenrannan kaupunki hakee parhaillaan palveluntarjoajaa, joka toisi Lappeenrantaan sähköautojen yhteiskäyttöpalvelun. Palvelun kautta kaupunki ottaa käyttöön ensi vuoden alusta kaksi uutta sähköautoa. Ne annetaan kuntalaisten vuokrattaviksi silloin, kun ne eivät ole kaupungin virkakäytössä. Sähköautoja varten rakennetaan nämä uudet latauspisteet juuri saadulla kokeilurahoituksella.

”Tässä kokeilussa testaamme kuntalaisten kiinnostusta sähköautojen yhteiskäyttöön ja haluamme edistää sähköautojen hankintaa”, sanoo kaupungin yrityspalvelujen asiantuntija Terhi Jantunen.

Yhteiskäyttökulttuurin edistämistä

Mediajulkisuudesta huolimatta sähköautojen käyttö on hyvin vähäistä Lappeenrannan alueella. Sähköautojen yhteiskäyttökokeilulla pyritään vauhdittamaan sähköautojen yleistymistä sekä luomaan uusi yhteiskäyttökulttuuri.

Lappeenrannan alueella ei ole vielä palveluntarjoajia sähkökäyttöisille yhteiskäyttöautoille. Lisäksi sähköautojen yhteiskäyttöpalvelun operaattorit eivät yleensä tarjoa latauspisteitä palvelunsa mukana.

”Kun kaupunki itse ottaa autojen yhteiskäyttöpalvelun käyttöön ja tarjoaa sille parkkipaikat ja latauspisteet, pystymme poistamaan merkittävän kynnyksen palvelun jalkauttamiselle Etelä-Karjalassa”, toteaa asiantuntija Petri Kero Lappeenrannan kaupungilta.

Lappeenrannan kaupunki pyrkii aktiivisesti vähentämään alueen kasvihuonekaasupäästöjä niin kaupungin kuin koko yhdyskunnan osalta. Liikennesektorilla päästöjen vähentäminen on haastavaa. Omissa toiminnoissaan kaupunki voi siirtyä vähäpäästöisiin vaihtoehtoihin liikkumisen osalta, mutta tällä on vain vähäinen merkitys koko alueen liikennepäästöihin.

”Suurempaan vaikutukseen pääsemiseksi olisi tärkeää saada mukaan alueen asukkaat ja yritykset. Liikenteen sähköistämisellä on suuri potentiaali päästöjen vähentämisessä”, Kero avaa.

Julkaistu: 3.10.2017