Apu

Länsinaapurit mukaan viisufinaaliin, Venäjä ulos


Pohjoismaiden rintama euroviisujen finaalissa on vankka, vain Islanti puuttuu.
Kuvat All over press

Euroviisujen finalistit ovat nyt kasassa: Saara Aalto ja 19 muuta laulua karsintojen kautta, viisi suurta rahoittajamaata ja isäntämaa Portugali.

Mukana finaalissa ovat niin läntiset kuin eteläiset naapurimme. Viro sai valtakirjansa Suomen tavoin tiistaina, Ruotsi ja Norja torstai-iltana.

Toista voittoaan jahtaava Norjan Alexander Rybak teki historiaa, kun hänen laulunsa oli euroviisuhistorian laulu numero 1500.

Venäjälle ilta merkitsi romahdusta. Maa on ollut yli 20 kertaa mukana viisuissa ja vain kerran aiemmin tippunut finaalista. Nyt kohtalon koki epävarmasti esiintynyt Julia Samoilova.

Venäjää tuskin lohduttaa, että Moldovan jatkoon päässeessä ryhmässä on myös venäläisedustus. Ukraina meni jatkoon Mélovinin vampyyrihenkisellä esityksellä.

Yhtään Kaukasian maata ei tämän vuoden finaalissa nähdä, kun yleensä vahva Azerbaidžankin putosi tiistaina. Balkanilta jatkoon rynnistivät Albanian seuraksi Serbia ja Slovenia.

Kohtalaisen odotettuja olivat Australian ja Tanskan jatkopaikat, ja positiivisena yllätyksenä Unkarin metallibändi AWS ja Hollannin kantrilaulaja Waylon.

Näistä finaalia lähdetään rakentamaan. Mukana on yhdeksän maata, joilta voitto vielä puuttuu. Niistä Kypros on veikkailujen paalupaikalla, Liettua ja Bulgariakin kympin sakissa. Muuten ennusteet povaavat Israelin ja naapurimaittemme juhlaa. Saara Aalto on tällä haavaa rankattu sijalle 14.

Mutta odotellaan rauhassa, finaaliin on vielä kaksi päivää aikaa.

Julkaistu: 10.5.2018