Tuulilasi

"Lanseeraamme koko brändimme uudelleen" – uusin Volvo maksaa 83 000 euroa"Lanseeraamme koko brändimme uudelleen" – uusin Volvo maksaa 83 000 euroa

Kuukausia kestänyt odotus päättyi, kun Volvo Cars paljasti täysin uuden Volvo XC90 -mallin Tukholmassa tiistaina.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat Volvo

Kyseessä on premium-luokan seitsenpaikkainen SUV, joka aloittaa valmistajan mukaan uuden luvun Volvon historiassa esittelemällä muotoilun uutta suuntaa ja monia uusia tekniikoita sekä käyttämällä uutta skaalautuvaa SPA-alustatekniikkaa.

"Tämä on yksi yhtiömme historian tärkeimmistä päivistä. Emme vain lanseeraa uutta autoa, vaan lanseeraamme koko brändimme uudelleen. Tämä päivä aloittaa uuden aikakauden. XC90 luo tietä uusien jännittävien autojen mallistolle tulevina vuosina", kertoo Håkan Samuelsson, Volvo Car Groupin pääjohtaja.

Volvon uusi ilme

Uusi XC90 symboloi tätä historiallista päivää Volvon 87-vuotisessa historiassa. Se on ensimmäinen auto, joka kantaa yhtiön korostetumpaa rautamerkkiä, jonka ikoninen nuoli on linjassa säleikköä halkovan elementin kanssa. Yhdessä T-muotoisten “Thorin vasara” -päiväajovalojen kanssa rautamerkki esittelee täysin uuden itsevarman ilmeen Volvon tulevan sukupolven autoille.

XC90:n suurempi konepelti, vyölinja ja terävämmät hartiat, jotka yhdistyvät tatuoinninomaisiin uusiin takavaloihin, ovat toinen tärkeä muotoiluelementti, joka heijastuu koko tulevaan mallistoon.

Sivuille lisää vahvuutta tuovat XC90:n eri vanteet, joista suurimmat ovat 22-tuumaiset.

"Yleisvaikutelmassa sekä ulkona että sisällä on vahva yhteys ruotsalaisen elämäntyylin avainelementteihin: runsaaseen tilaan, valoisuuteen ja hyvinvointiin", kertoo Volvon muotoilujohtaja Thomas Ingenlath.

Yhdistelmä tehoa ja taloudellisuutta

Uusi XC90 tarjoaa valikoiman kaksilitraisia nelisylinterisiä Drive-E-voimansiirtoja, jotka kaikki takaavat loistavan yhdistelmän suorituskykyä ja taloudellisuutta.

Malliston huippuversio on XC90 Twin Engine, joka käyttää kaksilitraista nelisylinteristä bensiiniturbomoottoria ja sähkömoottoria.

Kokonaisuus tarjoaa erinomaisen yhdistelmän tehoa ja puhdasta toimintaa: hevosvoimia on noin 400 ja hiilidioksidipäästöt (CO2) ovat noin 60 g/km (NEDC-ajosykli).

Monipuolinen vakioturvallisuuspaketti

Uusi XC90 tarjoaa autoteollisuuden perusteellisimman ja teknisesti hienostuneimman vakioturvallisuuspaketin. Mukana on kaksi uutta turvallisuustekniikkaa: ulosajosuoja ja automaattijarrutus risteyksissä.

Uhkaavassa ulosajotilanteessa Volvo XC90 havaitsee, mitä on tapahtumassa ja kiristää etuturvavöitä, jotta kuljettaja ja matkustaja pysyvät paikoillaan. Istuimen ja istuinrungon välinen energiaa sitova toiminto torjuu selkärankavammoja pehmentämällä pystyvoimia, jotka voivat syntyä, kun auto ajautuu ulos kovaan maastoon. XC90 on lisäksi maailman ensimmäinen auto, joka käyttää automaattijarrutusta, jos kuljettaja kääntää vastaantulevan auton eteen. Tämä on yleinen tilanne ruuhkaisissa kaupunkiristeyksissä sekä valtateillä, joilla nopeusrajoitus on korkeampi.

City Safety on yleisnimi Volvon kaikille automaattijarrutustoiminnoille, jotka ovat vakiona täysin uudessa XC90:ssä. Se kattaa nyt toiset ajoneuvot, pyöräilijät ja jalankulkijat auton edessä päivin ja öin.

"Uudet tekniikat vievät meitä merkittävästi lähemmäksi visiotamme, jonka mukaan kukaan ei enää vuonna 2020 menehtyisi tai loukkaantuisi vakavasti uudessa Volvo-autossa. Lähestymme turvallisuutta samalla tavalla kuin yhtiömme perustamisvuonna lähes 90 vuotta sitten: tosielämän tilanteiden kautta. Tutkimme dataa. Laskemme numeroita", Peter Mertens kertoo.

Kolme keskeistä osa-aluetta auttavat Volvoa saavuttamaan vuoden 2020 vision: turvallisuus, yhteystekniikka ja autonominen ajo.

"Otamme XC90:n kanssa ensimmäisen askeleen kohti itseajavia autoja. Uusi toiminto, joka seuraa automaattisesti edessä ajavaa autoa kaupunkiliikenteessä, tarjoaa reilusti yksinkertaistetun puoliautonomisen ajokokemuksen", sanoo Volvon tuotestrategian johtaja Lex Kerssemakers.

Kaksi päälisävarusteteemaa

Täysin uuteen XC90:een on saatavilla monia lisävarusteita, joiden avulla omistaja voi luoda aidosti yksilöllisen auton. Ulkoisia päätyyliteemoja on kaksi:

Urban Luxury kokonaisuus yhdistää korin värisen korisarjan ja kiillotetut ruostumattomasta teräksestä valmistetut yksityiskohdat, kuten etukoristukset, etu ja takasuojalevyt ja sivukynnyslevyt. 21 tuuman kiillotetut vanteet viimeistelevät elegantin yleisilmeen.

Rugged Luxury sarja kohentaa XC90 SUV -mallin voimakasta ulkoasua mustilla Tech Matte koristuksilla, ruostumattomasta teräksestä valmistetuilla suojalevyillä, valaistuilla astinlaudoilla ja integroiduilla pakoputkenpäillä. Tämän version viimeistelevät ainutlaatuiset 22 tuuman vanteet.

Täysin uusi XC90 First Edition -hinta Suomessa (D5 AWD): arviolta n. 116.000 euroa

Täysin uusi XC90, alkaen hinta Suomessa (D5 AWD): arviolta n. 83.000 euroa

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 27.8.2014