Laman merkit ovat ilmassa – Kun autokauppa ei käy, 1990-luvulta tutut Vaatehuoneen Simon reseptit kaivetaan esiin
Tuulilasin pääkirjoitus
Laman merkit ovat ilmassa – Kun autokauppa ei käy, 1990-luvulta tutut Vaatehuoneen Simon reseptit kaivetaan esiin
Arvonalennus voi olla sitä luokkaa, että talvirenkaat ja lohkolämmitin kaupan päälle kuulostavat lähinnä asiakkaan pilkkaamiselta, kirjoittaa päätoimittaja Olli Koivusalo.
5.11.2023
 |
Tuulilasi

Simo Vaatehuoneelta tässä hei. Värikäs tuulipuku nyt vain ysiysi! Moni muistaa vielä jokamiesmuotia televisiossa 1990-luvun lamavuosina mainostaneen lahtelaisen vaatekauppiaan. Tuulipukujen lisäksi salihousut, kansitakit ja kivipestyt silkkipaidat menivät kuin kuumille kiville – kun kerran halvalla sai.

Nyt ilmassa on jälleen laman tuntua. Autokaupassa tämä on näkynyt ennätyksellisen huonosti täyttyneinä tilauskirjoina. Ostosopimuksesta uuden auton luovutukseen menee keskimäärin – nyt komponenttipulan jo hieman helpotettua – neljästä viiteen kuukauteen, joten viimeistään alkuvuodesta 2024 alkaa ensirekisteröintitilastoissa rytistä kunnolla.

Kun kauppa ei käy, Vaatehuoneen Simon reseptit kaivetaan esiin. Monet automerkit ovat lanseeranneet huimia tarjouskampanjoita. Esimerkiksi Cupra Born -täyssähköautoa myytiin syyskuussa 36 990 eurolla, kun hinta oli vielä alkuvuodesta peräti 10 000 euroa enemmän. Mallia lienee otettu Teslalta, joka on erikoistunut nopeisiin hintamuutoksiin.

Tämän pelin kärsijänä on se viime vuonna Cupra Bornin tai Model 3:n ostanut onneton, joka jossain vaiheessa menee jälleen vaihtamaan autoaan uuteen. Arvonalennus voi olla sitä luokkaa, että talvirenkaat ja lohkolämmitin kaupan päälle kuulostavat lähinnä asiakkaan pilkkaamiselta.

Nollakorkotarjouksetkin ovat täällä taas. Kun euriborit huitelevat neljässä prosentissa, autoliikkeen nollakorko tarkoittaa suoraa hinnanalennusta.

Kommentoi »