Tuulilasi

Lakimiehet: Iso-Britannian aikaistettava polttomoottoriautojen myyntikieltoa


Iso-Britannian hallituksen on aikaistettava vuoden 2040 deadlinea, jolloin maassa pitäisi kieltää polttomoottoriautojen myynti. Joukko poliitikkoja vaatii aikaistamista, koska Iso-Britanniassa kuolee tutkimusten mukaan ennenaikaisesti 40 000 ihmistä ilmansaasteiden vuoksi.
Kuvat All Over Press

Poliitikot vaativat myös autonvalmistajia maksamaan rahaa puhdasilmasäätiöön sen mukaan, kuinka paljon niiden autot saastuttavat. Hallitus on jo perustanut säätiön, tosin Lontoon alue ei kuulu siihen.

Bloomberg New Energy Financen tutkimuksen mukaan sähköautot tulevat myymään enemmän kuin polttomoottoriautot noin 20 vuoden päästä. Vuonna 2040 jo 80 % autoista on tutkimuksen mukaan sähköisiä.

“Britannian autoteollisuus investoi koko ajan miljardeja eri teknologioihin parantaakseen tilannetta. Autonvalmistajat maksavat romutuspalkkioita saadakseen autokantaa uusiutumaan yhä puhtaammaksi. Myös muiden sektoreiden on tultava talkoisiin mukaan ilmanlaadun parantamiseksi”, sanoo moottorinvalmistajien ja autokauppiaiden yhdistyksen johtaja Mike Hawes.

Britannian konservatiivihallitus on enemmän huolissaan siitä, että ilmansaasteiden aiheuttamat sairausmenot maksavat veronmaksajille noin 25 miljardia euroa vuodessa.

”Hallituksen tuoreimmat suunnitelmat eivät tarjoa tehokasta ratkaisua ilmanlaadun parantamiseksi, tilanne on Iso-Britanniassa jo nyt katastrofaalinen”, sanoo maaseutuasioista vastaavan parlamentaarisen komitean johtaja Neil Parish.

Julkaistu: 15.3.2018