Tuulilasi

Laki autonomisista autoista vastatuulessa Yhdysvalloissa


Yhdysvaltain lainsäätäjien kunnianhimoinen tavoite saada lisää autonomisia autoja maan teille on viivästynyt senaatissa. Eräät demokraatit ovat esittäneet vakavia epäilyjä autonomisesta teknologiasta.
Kuvat Waymo

Esille lakikäsittelyssä tulivat pelot siitä, että teknologia ei ole vielä valmis liikenteeseen. Lisäksi sen arvellaan olevan altis kyberiskuille, mikä voisi aiheuttaa pahaa jälkeä.

Asiasta ei voitu äänestää ennen kuin tarvittavat lisäselvitykset matkustajien ja muiden tienkäyttäjien turvallisuuden takaamiseksi on tehty.

Yksi kriitikoista on senaattori Dianne Feinstein, jonka kotiosavaltio Kalifornia on esimerkiksi Uberin, Teslan ja Googlen autonomisen ajamisen testialuetta.

”Olen hyvin huolissani siitä, olemmeko me valmiita maailmaan, missä autonomiset autot ajavat teillämme ihmisten seassa. Mielestäni jollakin aikavälillä näitä autoja voidaan päästää tietyille tieosuuksille, mutta ei mielestäni moottoriteille, missä ajetaan 100-120 km/h nopeuksilla”, Feinstein sanoi.

”Tämä on minun mielipiteeni, sillä jos niin kävisi, en tuntisi kuljettajana oloani teillä mukavaksi ja turvalliseksi.”

Tosin esimerkiksi Googlen autonomisen ajamisen yksikkö Waymo ajoi Kalifornian teillä testeissä yli miljoona kilometriä viime vuoden aikana. Waymo vieraili jopa Feinsteinin luona esittelemässä teknologiaansa.

“Ihmiset on saatava vakuuttuneiksi tämän teknologian turvallisuudesta, ja se kestää jonkin aikaa. Emme voi vain pistää yhtäkkiä näitä autoja liikenteeseen ja sitten ihmiset yllättyvät, että voi luoja, tuossa autossa ei ole lainkaan kuljettajaa”, Feinstein sanoo.

Toinen vahvasti epäilevällä kannalla on senaattori Richard Blumenthal.

”Autonominen teknologia on vielä kehitysvaiheessa, eikä sitä ole todistettu riittävän turvalliseksi. Tämä lakiesitys ei sisällä riittäviä takeita siitä, että kuljettajien, matkustajien ja jalankulkijoiden turvallisuus olisi taattu. Olen silti toiveikas, että näitä kohtia lakiesityksessä pystyttäisiin vahvistamaan.”

Takaiskuista huolimatta lakiesityksen kannattajat pysyvät toiveikkaina.

”Olemme halukkaita tekemään töitä ihmisten kanssa, jotka vastustavat tätä lakiesitystä. Haluamme vastata heidän epäilyihinsä”, senaattori John Thune sanoi.

Hän kuitenkin myönsi, että juuri Feinstein saattaa olla pahin kanto kaskessa lain tiellä.

”Mielestäni hän ei ole esittänyt mitään konkreettisia kysymyksiä, hän ei vain pidä tästä lakiesityksestä.”

Julkaistu: 19.1.2018