Lakanat on syytä vaihtaa viikoittain - voivat aiheuttaa allergisen reaktion
Terveys ja hyvinvointi
Lakanat on syytä vaihtaa viikoittain - voivat aiheuttaa allergisen reaktion
Lakanat ja tyynyliina on syytä pestä tarpeeksi usein.
Julkaistu 1.1.2018
Apu

Ihminen viettää noin kolmasosan elämästään sängyssä. Ilman pesukonetta paikka voi helposti puhjeta bakteerien ja sienten ”kasvitieteelliseksi puutarhaksi”, varoittaa amerikkalainen mikrobiologian alan tutkimus. 

Luonnollisen hikoilun myötä ihminen tuottaa sänkyyn hikeä noin 83 litraa vuodessa. Kun ulkona on kuumaa ja kosteaa, muuntuu tämä kosteus ”ihanteelliseksi sienikasvuston väliaineeksi”. Sänkyyn tuovat epätoivottua elämää myös ihosolut, yskökset ja muut eritteet. Eikä kyse ole vain omista mikrobeista; sänky jaetaan myös eläinhilseen, siitepölyn, nukan, pölyhiukkasjäänteiden ja lakanoista irtoavien käsittelyaineiden kanssa. 

Englantilaisen lääketieteellisen tutkimuksen mukaan 1,5–20 vuotta käytetyissä höyhen- ja keinokuitutyynyissä voi olla 4–17 eri sienilajia. 

New Yorkin yliopiston mikrobiologin Philip Tiernon mukaan petivaatteisiin kertyvästä tahmasta tulee ”merkittävää” jo viikossa. Sen mikroskooppinen elämä voi jopa sairastuttaa. Likaiset vuodevaatteet saavat helposti tuhisemaan ja aivastelemaan, koska lähellä nenää ja suuta olevia mikrobeja on lähes pakko hengittää.

– Allergisen reaktion voi saada, vaikkei ole ­allergiaa, Tierno kertoo Business Insider -leh­dessä.

Teksti Marjukka Puolakka

Kommentoi »