Lajittele joulun jätteet oikein
Puheenaiheet
Lajittele joulun jätteet oikein
Niin ihana kuin joulu onkin, sen jälkeinen kaaos tuppaa harmittamaan. Olohuone lainehtii papereita, pahvilaatikoita ja naruja, keittiö on täynnä kinkunrasvaisia astioita. Hoida joulun aikana syntyneen jätteen lajittelu oikein näillä vinkeillä!
Julkaistu 18.12.2015
Apu

Joulukuusi. Joulukuusen voi pilkkoa ja laittaa energiajäteastiaan, mutta sen voi myös polttaa tai hakettaa puskan juurille, kompostoida, tai viedä kokonaisena jäteasemalle risujätteenä. Kerrostalossa kuusen voi viedä kiinteistön jätepisteeseen, josta jätehuoltoyhtiö käy ne keräämässä. Muoviset tekokuuset ovat usein PVC-muovia ja kuuluvat siksi kaatopaikalle.

Metalli. Alumiinivuoat, säilyketölkit, foliot, kannet ja korkit metallikierrätykseen.

Kynttilät. Tuikkujen metallikuoret, lyhdyt ja lyhdynkannikkeet menevät metallikeräykseen. Kynttilänpätkät, steariini, öljykynttilöiden sekä hautakynttilöiden muovikuoret energiajakeeseen. Ekologisesti järkevin vaihtoehto on viedä haudalle lyhty, johon voi  vaihtaa kynttilän. Vaihtoehto ulkokynttilöille on lumi- tai jäälyhty. 

Joulukalenteri. Kartonkikeräyseen ilman mahdollisia muovi- ja alumiinifolio-osia.

Joulukortit. Ellei uusiokäyttöä löydy, joulukortit lajitellaan keräyskartongin tai energiajakeen joukkoon. Jos itse ei jaksa tehdä koristeita, läheisestä päiväkodista voi kysellä, kelpaisivatko joulukortit jouluaiheisiin askarteluihin.

Vähäjätteistä joulua voi viettää antamalla tavaran sijaan lahjaksi palvelulahjakortin, teatteri- tai elokuvalipun. Lahjat voi myös pakata itse tehtyyn kangaskassiin tai viime vuodelta säästettyihin papereihin ja koristeisiin. Kannattaa myös suosia sähköisiä postikortteja.

Juomapakkaukset. Pantilliset juomatölkit, muovi- ja lasipullot viedään kaupan palautusautomaattiin, mehupullot keräyslasiastiaan.

Joulukukka. Kukat ja orgaanisista aineksista tehdyt kranssit voi heittää biojätteisiin, kunhan muistaa ensin poistaa mahdolliset maatumattomat muovi- ja metallikoristeet. Joulukukkien käärepaperit ja silkkipaperit menevät kartonkikeräykseen.

Koristeet. Muovi- ja tekstiilijoulukoristeet, lasipallot ja  koristenauhat sekajätteeseen.

Tina. Uudenvuoden tina on suurimmaksi osaksi lyijyä, joten se on ongelmajätettä. Tinan voi korvata sulattamalla sokeria. Sokeria varataan noin desi henkilö kohden, sulatetaan pannulla ja kaadetaan nopeasti veteen. Sokeri on paljon ympäristöystävällisempää kuin tina ja sen voi lopuksi vaikka syödä.

Lelut. muovilelut ja lelupakkaukset sekajätteeseen.

Lahjapaperit. Kiiltävät lahja-, kääre- ja pakkauspaperit ovat energiajaetta, sillä ne sisältävät runsaasti painoväriä, teippejä ja tarroja. Älä siis heitä niitä tavalliseen paperinkeräyslaatikkoon!  Alueilla, joilla kerätään energiajaetta, ne voi kierrättää energiajaesäiliöön, muutoin ne on lajiteltava sekajätteen joukkoon. Pakkausmuovi ja styroksi ovat sekajätettä.

Lahjanarut. Kiiltävät, muoviset nauhat ovat energiajaetta tai sekajätettä. Paperinarut sopivat kartonkikeräykseen.

Kinkku. Jäähdytä kinkun rasva ja paistoliemi jähmeäksi ennen laittamista biojätteisiin tai sekajäteastiaan. Jähmeät ainekset voi pakata esimerkiksi tyhjään maitotölkkiin tai margariinirasiaan. Rasvoja tai rasvaisia liemiä ei kaadeta viemäriin, sillä jähmettyessään ne tukkivat viemärin. Kinkun läpinäkyvä, polyesterinen paistopussi lajitellaan energiajakeeseen. 

Ruoka. Jokainen suomalainen tuottaa ruokajätettä vuodessa 20–30 kiloa, joten kyse ei ole pienestä määrästä. Tähteet kerätään biojätteeseen. Jotta ruokajäte jäisi minimiin, ruokaa kannattaa pyrkiä ostamaan vain tarvittava määrä, säilyttää sitä oikein ja pakastaa ylimääräiset.

Paristot. Paristoista teipataan navat piiloon. Tyhjentyneet paristot voi viedä paristoja myyvän kaupan keräyslaatikkoon tai toimittaa ongelmajätekeräykseen.

Jouluvalot. Rikkoutuneet sähkökyntteliköt, sähköiset jouluvalot ja LED-valot kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun joukkoon kierrätyspisteeseen. LED-kynttilöiden nappiparistot ovat ongelmajätettä, ne voi palauttaa kauppaan. Hehku- ja halogeenilamput voi lajitella sekajätteeseen. 

Pakkaukset. Suklaa-ja keksirasiat sekä lelu- ja kynttiläpakkaukset, muoviset jouluherkkujen elintarvikepussit ja -pakkaukset kuuluvat tyhjinä energiajakeeseen.

Ilotulitusraketit. Käytettyjen ilotulitusrakettien pahvihylsyt ja tikut laitetaan energiajätteeseen, käyttämättä jääneet ja vanhentuneet ilotulitusraketit toimitetaan myyntipisteisiin. Ilotulitteiden myyjien on järjestettävä uudenvuoden jälkeen palautuspiste, mihin kuluttajat voivat palauttaa viallisia raketteja.

P.S. Helpotathan jätekuskien työtä huolehtimalla jäteastioiden läheisyydessä lumitöistä, hiekoituksesta sekä kunnollisesta valaistuksesta.

Tekijät Eve Hietamies, kuvat Fotolia

Kommentoi »