Tuulilasi

Laiton romuttaminen kukoistaa

1

Viime vuonna kirjoitettiin 62 869 romutustodistusta ja edellisvuoteen verrattuna määrä lisääntyi 1,9 prosenttia.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, Seppo Sirkka

Valtaosa, 57 873 romutustodistusta, kirjoitettiin henkilöautoista.

Suomessa romutetaan vuosittain noin 100 000 autoa ja viime vuonna keskimääräinen romutusikä oli 20,4 vuotta. Näistä autoista vain reilut 60 prosenttia kierrätetään lain vaatimalla tavalla virallista vastaanottoverkostoa hyödyntäen.

Ympäristöriski

Auto poistuu ajoneuvorekisteristä ainoastaan romutustodistuksella.

Romutustodistus takaa sen, että autoa ei voi enää rekisteröidä liikennekäyttöön ja omistajan kaikki vastuut, mm. verot ja vakuutukset, päättyvät.

Romutustodistuksen saa ainoastaan Suomen Autokierrätyksen ylläpitämään viralliseen verkostoon kuuluvilta toimijoilta.

Mikäli auto annetaan romutettavaksi muulle kuin viralliselle toimijalle, pahimmillaan toimija ainoastaan poistaa sen liikennekäytöstä ja auto jää ajoneuvorekisteriin, Suomen Autokierrätys muistuttaa.

Sen lisäksi, että kyseiset autot kasvattavat tilastollisesti ajoneuvokantaa, epäviralliset toimijat eivät välttämättä toimi lain vaatimalla tavalla esimerkiksi romutuksen esikäsittelyssä.

Kadoksiin jää vuosittain lähes 300 000 litraa öljyjä ja nesteitä, jotka päätyvät pahimmassa tapauksessa maastoon ja vesistöihin.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.  

Julkaistu: 3.2.2015