Laitapakki Hurme pelasti pisteen Huuhkajille
Puheenaiheet
Laitapakki Hurme pelasti pisteen Huuhkajille
Rohkeat vaihdot taktiikassa ja pelaajistossa, laitapakki Jarkko Hurme ja vaihdosta tullut Kasper Hämäläinen nostivat Suomen 1-1-tasapeliin Kreikkaa vastaan EM-futiskarsinnan kotiavauksessa.
Julkaistu 11.10.2014
Apu

Laitapuolustajien nousuista on puhuttu Mixu Paatelaisen aikana Huuhkajissa pitkin matkaa, ja tällä kertaa suunnitelmat toimivat myös käytännössä. Roman Eremenko, Riku Riski ja tauolla vaihdosta kentälle tullut Kasper Hämäläinen juonivat toisen puoliajan alussa nopeilla seinäsyötöillä pallon hyökkäyksen kärkeen nousseelle Jarkko Hurmeelle, eikä tämä erehtynyt hieman hankalasta asennosta huolimatta.

- En mää muista mittään koko maalista, bläkouttia pukkaa. Jottain sellasta, että annoin pallon Romalle, keskellä käynnistyi hyökkäys ja lähin nousemmaan, vasta yhdeksännen maaottelunsa pelannut oululaiskasvatti naureskeli.

Norjan liigan Odd Grenlandissa pelaava Hurme esiintyi ennakkoluulottomasti läpi ottelun - myös tärkeimmissä eli puolustustehtävissä. Paatelainen kiitteli Hurmeen terävyyttä etenkin kaksinkamppailuissa.

1-1-tasatulos vastasi hyvin ottelutapahtumia, mutta sekä aikojen että Suomen asennemuutoksesta kertoo, että esimerkiksi Kasper Hämäläistä pisteenkin menetys lohkon ennakkosuosikille kaiveli.

- Kolme pinnaa oli tarjolla, ja me tarvitaan niitä... Mutta kai tässä kokonaisuutena pitää olla tyytyväinen, koska peli sekosi aika pahasti sen Kreikan shokkimaalin jälkeen, hän kommentoi.

Suomen ensimmäisen puoliajan paras tilanne osui jo alkuhetkille. Tim Sparv pääsi laukomaan lyhyenä annetusta kulmapotkusta, mutta veto painui oikealta ohi.

Sparv oli epäonnekseen mukana myös takaiskumaalissa. Flipperinä parista muustakin suomalaispelaajasta kimpoillut purkupallo päätyi 24. minuutilla Kreikan maajoukkuedebytantti Nikos Karelikselle. Panathinaikosin 22-vuotias ei aikaillut, eikä 16 metristä tällättyyn tarkkaan takanurkkavetoon ehtinyt liioin maalivahti Niki Mäenpää.

Keltaisen kortin 13. minuutilla hyppytaklauksellaan ottanut Perparim Hetemaj pystyi vastaamaan kreikkalaisten kovuuteen, mutta valmennus katsoi keskikenttämiehen käyneen sen verran lämpöisenä, että hänet vaihdettiin tauolla Hämäläiseen. Varoitus oli Hetemajn toinen näissä karsinnoissa; Uefan sääntöjen mukaan pelikielto napsahtaa, kun pelaaja saa kolmannen varoituksen.

Vaihtoa toki perusteltiin enemmän kärjen juoksuvoimalla ja Roman Eremenkon tarpeellisuudella keskikentän pohjalla.  Onkin vain puoleksi vitsi todeta, että Eremenko pitäisi kloonata ainakin kerran, jotta Huuhkajista löytyisi koviin kansainvälisiin peleihin tarpeeksi peliälykkäitä ja taitavia rakentajia.

Peli ei kokonaisuutena noussut kovin korkeatasoiseksi, mutta kaikki pisteet lasketaan. Myös Mixu Paatelainen ansaitsee sulan hattuunsa pelinaikaisesta reagoinnistaan niin vaihtojen kuin taktiikan suhteen.

Toiselle puoliajalle Suomi tuli selvästi suoraviivaisempana, ja pyrki haastamaan Kreikan puolustuslinjaa nopeilla syötöillä, pysty- ja väliinjuoksuilla ja kovemmalla tempolla.

- Joo, ei mennyt suunnitelmien mukaan. Suunnitelmiin ei kuulu, että ollaan tappiolla, Paatelainen murjaisi.

- Mutta on hienoa, että meillä on jätkiä, jotka eivät hätkähdä tappioasemaa. Silloin mietitään, miten pitää reagoida, ja toimitaan niin. Vaihdoilla hain sitä, ettei "Perpa" lennä kentältä - ja saadaan peli haltuun aggressiivisemmalla ja nopeammalla pelillä niin, että "Roma" kuitenkin tasapainottaa keskikentän. Harmi vaan, ettei saatu samaa hullunmyllyä päälle heti alusta.

Suomi jatkaa karsintoja kohtaamalla Romanian Olympiastadionilla tiistaina. Huuhkajien hyökkäykseen on nyt sen verran tunkua, että Kreikan puolustuksen puristuksessa pahasti varjojen maille jäänyt Teemu Pukki joutuu tosissaan taistelemaan pelipaikastaan Riskin, Hämäläisen ja toisella puoliajalla lupaavasti väläytelleen Joel Pohjanpalon kanssa.

Maajoukkueen kannalta tämä ei ole huono asia - mutta 24-vuotiaalla Pukilla alkaa olla kiire kasvaa kovemmaksi sekä fyysisesti että henkisesti, jotta kansainvälinen läpimurto ei jäisi tähdenlennon asteelle.

Kommentoi »