Laihialainen Veikko Siponkoski kuvasi erikoisen pyörivän jäälautan: "Hyvä, että tein sen U-käännöksen!"
Puheenaiheet
Laihialainen Veikko Siponkoski kuvasi erikoisen pyörivän jäälautan: "Hyvä, että tein sen U-käännöksen!"
– Ajoin jo ohi, mutta jäin miettimään, että siitä saisi hienon kuvan, jos vain saisin kameran jotenkin korkeammalle. Sitten tajusin, että minulla on drooni mukana, Veikko Siponkoski kertoo.
1Kommenttia
Julkaistu 25.11.2022
Apu

Laihialainen Veikko Siponkoski julkaisi 23. marraskuuta Apu Luonto -Facebook-ryhmässä upean luontokuvan, joka herätti lukuisten tykkääjien lisäksi heti myös Avun toimituksen huomion.

Kuvassa on Keski-Pohjanmaalla virtaavan Halsuanjoen mutkaan muodostunut jäinen kiekko, joka pyörii hissukseen virtauksen mukana.

Kuva oli jäädä ottamatta.

– Olin menossa soittokeikalle, kun näin sen pyörteen auton ikkunasta. Ajoin jo ohi, mutta jäin miettimään, että siitä saisi hienon kuvan, jos vain saisin kameran jotenkin korkeammalle. Sitten tajusin, että minulla on drooni mukana ja heitin uukkarin, Siponkoski kertoo.

Yläilmoista otetussa kuvassa iso pyörre pääsee kunnolla oikeuksiinsa. Hitaasti pyörivä lautta on laaja, Siponkosken arvion mukaan 30–50 metriä.

Siponkoski ei ole koskaan ennen törmännyt näyttävään ilmiöön, vaikka on samoilta Vetelin seuduilta kotoisin. Hän on aiemmin nähnyt vain pieniä, lautasen kokoisia pyörylöitä.

– Minulla on mielikuva, että viime tai toissa vuonna tällainen pyörre olisi ollut Vetelin keskustan läpi kulkevassa Perhojoessa. Sitä en nähnyt itse.

Kyseinen joen kohta sijaitsee lähellä Sillanpään kylää kahden kosken välissä. Siinä on mutka ja pieni suvanto, ja kuvan vasemmassa reunassa näkyy Lokasaari. Tie menee joen vierestä.

Kuvaushetken sääolot olivat optimaaliset, oli tyyntä ja kolmesta neljään astetta pakkasta.

– Todennäköisesti kovemmalla pakkasella kiekko jäätyisi kiinni.

Ilmiöön liittyy usein akanvirta

Suomen ympäristökeskuksen hydrologi Merja Pulkkanen arvioi, että kyseessä lienee ilmiö, jossa jokiveden jäätymisessä muodostuvat jääkiteet muodostavat virtauksessa lauttoja, joiden koko pikkuhiljaa kasvaa. Pyöreä muoto johtuu jatkuvasta hitaasta liikkeestä. Siihen liittyy usein edestakaista virtausta eli niin sanottu akanvirta.

– Jos paikalla muodostuu usein tällaista, voi uoman muotokin tuossa kohtaa olla suosiollinen pyöreän jäälautan syntymiselle. Levenevässä uomassa jokiveden virtausnopeus laskee, mikä mahdollistaa jäätymisen ja jääkiteiden toisiinsa kiinnittymisen, Pulkkanen kertoo.

Soittokeikkoja ja valokuvakirjoja

Päivätyönään Veikko Siponkoski on vaasalaisen Kuula-opiston kitaransoiton lehtori, minkä lisäksi hän tekee soittokeikkoja kysynnän mukaan, "kapakasta kirkkoon". Lisäksi hän kuitenkin kuvaa paljon: takana on jo pari kirjaa omista otoksista.

Ensimmäinen on Nestori-pojan kanssa tehty Kaksoisvirran maa, joka käsittelee Siponkosken kotikylää, jossa Halsuanjoki ja Perhojoki yhtyvät. Toinen kirja on Vetelin kuntaa käsittelevä Vain Vetelissä / Only in Veteli, jossa on mukana paikallisten runoilijoiden ja säveltäjien teoksia.

Kolmas teos on työn alla. Se käsittelee Vetelissä sijaitsevaa komeaa suojelusuota, Pilvinevaa. Neljäskin kirja pitänee tehdä, jotta tämä jääkuva saadaan kansiin.

– Hyvä, että tein sen uukkarin, Siponkoski myhäilee.

1 kommentti