Laihdutustukea verkkopalvelusta
Terveys ja hyvinvointi
Laihdutustukea verkkopalvelusta
Huhtikuussa avautuu HUSin luotsaama Painohallintatalo-verkkopalvelu, joka tarjoaa laihduttajille virtuaalivalmennusta ja ammattilaisen tukea.
Julkaistu 10.3.2016
Apu

Valmennukseen pääsee lääkärin lähetteellä tai hakeutumalla Hyks Oy:n maksavaksi asiakkaaksi. Palveluun voi hakeutua eri puolilta Suomea.

Hanke tulee tarpeeseen, sillä Suomessa kaksi kolmasosaa miehistä ja puolet naisista on ylipainoisia.       

Laihduttamisesta puhutaan paljon, ja ylipainoisia syyllistetään. Kilojen pudotus vaatii kuitenkin voimavaroja.

Jos pyritään huomattavaan painonpudotukseen, tarvitaan usein ulkopuolista apua, ravitsemusneuvontaa ja ryhmän tukea.  

– Suurin osa avun tarvitsijoista ei saa apua. Terveyskeskuslääkärit eivät pysty ottamaan potilaita ohjaukseen, ja monissa kunnissa terveydenhoitajien vetämiä laihdutusryhmiä ei enää ole, sanoo HUS Lihavuuskeskuksen ylilääkäri, apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen.  

Myöskään lihavuusleikkauksiin ei ohjaudu tarpeeksi potilaita, vaikka esimerkiksi HUSin alueella olisi tarjolla tilat ja osaavat kirurgit. Koko maassa tehdään vuosittain noin 1 000 leikkausta, HUSissa 200.

Naapurimaassa Ruotsissa laihdutusleikkauksia tehdään 10 000 vuodessa, ja väestössä on vähemmän vakavasti ylipainoisia kuin meillä.   

– Hoitoa on vaadittava, ja lihavuusleikkausten määrää voisi selvästi lisätä. Myös leikkauksen jälkeiseen seurantaan on panostettava, Pietiläinen perää.

Painonhallintalo.fi

Teksti: Riitta Heimonen

Kuva: Fotolia

Kommentoi »