Laihduttaja, kokeile lempeää 50:50-dieettiä
Terveys ja hyvinvointi
Laihduttaja, kokeile lempeää 50:50-dieettiä
Pienillä valinnoilla on mahdollista välttää kymmeniätuhansia kilokaloreita vuodessa.
1Kommenttia
Julkaistu 6.2.2018
Apu

Suosiota niittäneen 50:50-dieetin tavoitteena ei ole pelkkä laihduttaminen, vaan loppuelämän jatkuva painonhallinta. Se sopii herkuttelijoillekin, sillä dieetin perusideana on, että kaikkea voi syödä, myös epäterveellistä ruokaa, kunhan korvaa toisen puolikkaan terveellisellä vaihtoehdolla.

Seinäjokelaisen sairaanhoitaja Nina Sarellin kehittämä painonpudotusohjelma toimii ilman mielikuvaa laihduttamisesta. Omista raskauskiloistaan Sarell pääsi eroon ohjelmansa turvin, jopa ilman liikuntaa. Tosin Sarell suosittelee jokaiselle vähintään tunnin liikuntaa päivittäin. Mistään herkustakaan ei tarvitse luopua, kunhan muistaa puolittaa herkun ja korvata toisen puolen jollain terveellisellä.

Hurjavauhtista painonpudotusta Sarellin ohjelmalla ei kuitenkaan kannata odottaa. Tarkoituksena on muuttaa ruokailutottumuksensa ­pysyvästi niin, ettei repsahduksia tule. 50:50-dieetti ei nimestään huolimatta olekaan varsinainen dieetti, vaan joukko ravitsemusvinkkejä. Kasvisten terveellisyyteen ja ylipäätään kohtuullisuuteen nojaavat ideat ovatkin periaatteessa hyvin lähellä suomalaisia ravitsemussuosituksia ja ravitsemusterapeuttien ohjeistuksia.

Pienistä puroista kasvaa iso virta. Sarell muistuttaa, että päivittäisen meetvursti-juustovoileivän korvaaminen raejuustoa, kalkkunaa ja kasviksia sisältävällä ruisleivällä säästää lähes 80 000 kilokaloria vuodessa. Se tarkoittaa 11 kiloa vähemmän vyötäröllä.

Lähteet: THL, Terveyskirjasto, Minerva Kustannus

Teksti: Noora Takamäki

1 kommentti