Lahjontakohu laajenee Helsingissä
Puheenaiheet
Lahjontakohu laajenee Helsingissä
Avun käsiinsä saamien tietojen mukaan poliisi selvittää rakennusalan laajan lahjusvyyhdin laajenemista. Viranomaisten uusin kiinnostus kohdistuu siihen, saiko Fira Oy:n työntekijä lisätyön tarjouksista ylimääräisiä summia Helsingin kaupungin rakennusviraston HKR:n projektijohtajalta.
7.5.2013
 |
Apu

Poliisin talousrikosyksikkö aloitti maanantaina 6.5. uuden esitutkinnan koskien HKR-rakennuttajan lahjusvyyhtiä.

Viranomaiset epäilevät, että itsensä nettisivuillaan nuoreksi ja innovatiiviseksi rakennusalan kasvuyritykseksi kuvaileman Fira Oy:n nimissä on tehty perusteettomia lisätyötarjouksia HKR-rakennuttajalle, jotka projektijohtaja on sittemmin hyväksynyt.

Sama suomeksi: todennäköisesti Fira Oy:n työntekijä on vastaanottanut lahjontarahaa.

– Vielä tässä vaiheessa tutkintaa juttu on hyvin riitainen muun muassa siltä osin, mitkä summat olisivat kuuluneet urakkaan ja mitkä eivät, tutkinnanjohtaja Ismo Siltamäki kertoo.

Alustavien tietojen mukaan lisätyön tarjouksissa on ollut yhteensä jopa yli 400 000 euroa ylimääräistä.

Poliisi on vielä tässä vaiheessa vaitonainen rikosnimikkeistä ja tutkinnasta mutta vahvistaa syyn epäilyyn.

– Tässä on saatettu käyttää tilaisuutta hyväksi ja laskutettu muun muassa niistä töistä ylimääräistä, jotka olisivat kuuluneet itse urakkaan, Siltamäki jatkaa.

Avun saamien tietojen mukaan projektijohtajaa on saatettu kiristää sanomalla, että hänen aikaisemmasta lahjuksen ottamisesta kerrotaan virkavallalle, mikäli hän ei hyväksy heidän perusteettomia lisätarjouksia.

Fira Oy:n toimitusjohtaja oli jo tehnyt tutkintapyynnön viranomaisille lahjonnan antamisesta.

Vielä ei tiedetä, kuka Fira Oy:ssa on mahdollisesti osallistunut ylimääräisiin laskutuksiin tai missä rahat tällä hetkellä ovat.

Fira Oy:n toimitusjohtaja Jussi Aho sai sanojensa mukaan tietää uusista epäilyistä vasta Avun toimittajan kertomana.

– Minä en tiedä esittämästäsi asiasta mitään, eikä minuun ole oltu yhteyksissä. Hyvä, että asian tutkinta etenee, hän sanoo.

Teksti Vera Miettinen

Kuva 123rf 

******

Mikä lahjusvyyhti?

- Lahjontaepäily tuli poliisin tietoon keväällä 2012, kun Fira Oy:n toimitusjohtaja Jussi Aho teki tutkintapyynnön.  Lahjonnan ottajana on ollut HKR-rakennuttajan projektijohtaja ja lahjonnan antajina Fira Oy:n lisäksi muun muassa YIT. Pidätettynä on ollut ainakin yhdeksän henkilöä epäiltynä osallistumisesta lahjonnan antamiseen. Esitutkinta kestää vielä ainakin tämän vuoden.

- Lahjonnan rahat tulevat julkisen sektorin urakoista. Muun muassa Herttoniemen metrovalvomon urakan aikana tarjouksiin laitettiin kymmeniä tuhansia euroja ylimääräistä, jotka projektijohtaja nosti myöhemmin käteisenä omaan käyttöönsä.

- HKR-rakennuttaja on Helsingin kaupungin rakennusviraston asiantuntijaosasto.

Avun toimitus: Juttua on muutettu 9.5.2013 klo 13:00 toimitusjohtaja Ahon repliikin osalta. Juttua on myös lyhennetty niin, että spekulaatio siitä, kuka yrityksessä tiesi ja mitä, on jätetty pois. Lisäksi on täsmennetty sitä, että toimitusjohtaja sai tiedon uusista epäilyistä Avun toimittajalta.

Kommentoi »