10 000 tunnin myytistä totta: Lahjoita suomenkielistä puhetta tekoälyn puheentunnistuksen kehittämiseksi – Näin osallistut
Puheenaiheet
10 000 tunnin myytistä totta: Lahjoita suomenkielistä puhetta tekoälyn puheentunnistuksen kehittämiseksi – Näin osallistut
Tekoälyn kehittäjät kutsuvat suomalaiset puhetalkoisiin.
Julkaistu 15.9.2020
Apu

Lahjoita puhetta -kampanjan tavoitteena on kerätä 10 000 tuntia puhuttua suomen kieltä – kaikilla mausteilla ja murteilla. Puhetta tarvitaan, jotta tulevaisuuden älylaitteet ja robotit saadaan opetettua ymmärtämään suomea.

– 10 000 tuntia on arvioitu määrä puhetta, jota tarvitaan kehittääksemme paremmin suomen kieltä ymmärtävää puheentunnistusta, kertoo sidosryhmäjohtaja Saara Mattero Valtion kehitysyhtiö Vakesta.

Tekoälyn kehittäjien käyttöön tarvitaan mahdollisimman kirjava kattaus arkikieltä – yhtä lailla savolaesten viäntöä, stadin slangii, raumlaissi jaarituksi ja pohojalaasten asiaa sekä muualla kasvaneiden omanlaistaan suomea.

Siten hoivarobotti tulevaisuudessa hoksaa, ettei kyse ole linnuista, kun sille sanotaan, että ”pitäs pestä käet”. Myös änkytykset ja epäröinnit ovat plussaa, jotta tekoäly ymmärtää, miltä harkitseminen kuulostaa: öö, ää, niinku. Puhetta tarvitaan kaikenikäisiltä ihmisiltä.

Kesäkuussa alkanut kampanja jatkuu vuoden loppuun.

Jo 2 000 tuntia kasassa

– Puhetta on kertynyt jo noin 2 000 tuntia, eli alku on ollut kerrassaan hieno. 10 000 tunnin tavoitteeseen on vielä matkaa, joten ihan kaikkien vähänkin suomea osaavien lahjoituksia tarvitaan edelleen. Jokainen puheminuutti on tärkeä! sanoo projektisuunnittelija Mietta Lennes Helsingin yliopistosta.

Lahjoita puhetta -hanke vastaa suuruusluokaltaan Kalevalan tai kansanrunouskokoelman aineistojen keruuta. Kun Kalevalaan saatiin aineistoa kulkemalla kylästä toiseen jalan, kerätään uuteen puhepankkiin tietoa digitaalisesti verkossa.

Voit lahjoittaa puhetta sivulla lahjoitapuhetta.fi tai lataamalla sovelluskaupoista mobiilisovelluksen Android- tai iPhone-puhelimille. Puhua saa niin pitkään kuin sielu sietää.

Puheet tallennetaan yliopistojen Kielipankkiin. Niitä pääsevät kuuntelemaan vain tekoälyn tutkijat ja kehittäjät.

Hankkeen taustalla ovat Valtion kehitysyhtiö Vake, Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto, Turun yliopisto ja Yle.

Kommentoi »