Apu

Lähiruokaa lennosta lautaselle – Timo Pyykön hienot sorsastuskuvat Inkoosta

Lähiruokaa lennosta lautaselle – Timo Pyykön hienot sorsastuskuvat Inkoosta
Elokuussa alkanut linnustuskausi jatkuu joulukuun loppuun. Maamme yli 306 000 metsästäjästä vajaa satatuhatta osallistuu sorsastukseen. Inkoon Fagervikinlahdella sorsastusporukka lähti koettamaan onneaan.
Julkaistu: 27.10.2019

Viisto syksyinen valo värjää heinät kullankeltaisiksi. Inkoossa Fagervikinlahden rannoilla ja rantoja ympäröivissä metsissä tuoksuu kostealta. Ilmassa on mennyttä kesää, päälle laskeutuvaa syksyä, nurkan takana odottavaa talvea.

Taivaalla näkyy taveja. Ja sinisorsia, monien suussa edelleen tuttavallisemmin heinäsorsia, jotka ovat keränneet rasvaa elimistöönsä, jotta ne selviäisivät edessä olevasta muuttomatkasta. Alkamassa on lajin syysmuutto, joka suuntautuu Länsi­- ja Keski-Eurooppaan sekä eteläiseen Skandinaviaan. Kaupungistuminen on totta sinisorsienkin kohdalla, sillä moni yksilö aikoo viettää tämänkin talvensa kaupunkien vesistöjen sulapaikoilla ihmisen tarjoaman ravinnon turvin.

Aurinko laskee länsiuusmaalaisessa kylässä autereiseen iltaan. Lintuparvet ovat palaamassa illan tullen kosteikoista merenlahden kaislikkoon. Ne ovat viettäneet päivän ulkosaaristossa tai puljanneet kosteikoilla. Nyt ne palaavat tutulle merenlahdelle syömään ja suojaan yön ajaksi.

Sorsastajat väijyvät hiljaa asemissaan. Edes Leia-koira ei liikahda.

Lähdetään liikkeelle

Iltapäivän hämärä on saapunut, ja sorsastuksen lähtöhetki koittaa. Porukka on pukeutunut syksyiseen säähän ja sorsastukseen sopivasti, lämpimästi ja maastosävyisesti. Liikkeelle lähdetään veneellä hiljaisena ryhmänä. Kukin sorsastaja asettuu määränpäässä väijypaikalleen, ja odotus alkaa. Kun aurinko on painumassa Fagervikinlahden metsänrajan taakse, ilmassa alkaa tapahtua. Sorsat palaavat yöksi merenlahdelle, ja jokunen niistä päätyy pian saaliiksi.

Kaislikosta kajahtaa

Sorsaparvet hakeutuvat iltalennoltaan tuttuun ruokailu- ja yöpymispaikkaan. Fagervikinlahden kaislikossa niitä odottaa sorsastaja ja viljalla täytetty ruokinta-automaatti, mutta samaa kaislikkoa ne ovat käyttäneet jo ennen ruokintaakin. Onnistuneen laukauksen jälkeen kultainennoutaja Leia tuo sorsan emännälleen Veronica Lindahlille

Piiput tyhjäksi

Mariebergin tilan isäntä Tomas Landers on ampunut. Päällekkäispiippuinen haulikko taittuu ja sinkauttaa patruunoiden hylsyt pois. Päällekkäispiippuinen haulikko sopii hyvin linnustukseen. Aseen etuja ovat helppokäyttöisyys, varmatoimisuus ja nopea paikkolaukaus. Lyijyhaulit ovat Suomessa vesi­lintujahdissa kiellettyjä, teräshauliset panokset ovat yli­voimaisesti eniten käytettyjä sorsastuspatruunoita.

Mies ja tupsu

Yrittäjä Samuel Sorainen käy hirvimetsällä Lapissa ja villisikajahdissa Virossa. Marienbergissä hän osallistui sorsastukseen. Sorsajahdin onnistumisen takaavat hyvä lajintunnistus, lyhyet ampumismatkat, noutavan koiran käyttö ja hyvät metsästystavat.

– Tuo on hyvä kaislikko erityisesti heinäsorsien yöpyä, Sorainen kuiskaa piilopaikastaan.

Saaliina sinisorsa

Mitä pidemmälle linnustuskausi etenee, sitä maukkaampaa ja rasvaisempaa sini- eli heinäsorsan liha on. Se johtuu siitä, että linnut keräävät elimistöönsä rasvaa muuttomatkaa varten. Lintujahdissa käytetään aina koiria, ja metsästyksen periaatteisiin kuuluu, että koko saalis korjataan talteen ja ettei ammuttuja eläimiä jätetä metsään maatumaan.

Oikeat varusteet

Sorsastajalla ei saa olla yllään kirkkaanvärisiä vaatteita, sillä linnut havaitsevat ne ilmasta. Oikeaoppinen asu on tummanvihreä, pipoa tai hattua myöten. Kaislikkoon ja kosteikkoon sopivat jalkineiksi vedenkestävät vaelluskengät tai kumisaappaat. Linnustajan ase on haulikko. Kun haulipanoksia käytännölliseen riviin asetteleva patruunavyö on kiinnitetty, sorsastaja on valmis ampumaan.

Sorsaa à la carte

Osuma lautasella. Sinisorsan lihassa maistuu sen ravinto, joka sisältää vesi- ja rantakasveja, kasvien siemeniä sekä hyönteisiä, äyriäisiä ja selkärangattomia. Ravintoloitsija, keittiöpäällikkö Ari Ruoho valmisti porukalle aterian sinisorsasta. Koipi haudutettiin yön yli vakuumipussissa, mukana mausteita ja mangalitza-possun rasvaa. Rintafilee paistettiin nopeasti pannulla niin, että liha jäi punertavaksi. Lopputulos on kuin nyhtölihaa, se irtoaa luusta haarukalla.

Linnustuskausi on käynnissä

  • Linnustuskausi alkoi 20.8., ja siitä lähtien on saanut metsästää sinisorsia, taveja, heinätaveja, haapanoita, jouhisorsia, lapasorsia, punasotkia, tukkasotkia, telkkiä, haahkoja, nokikanoja ja kanadanhanhia.
  • Vesilintulaskentojen mukaan jouhisorsan, heinätavin, punasotkan ja tukkasotkan kannat ovat taantumassa.
  • Haahkan syysmetsästys on tänä vuonna kielletty, voimassa ovat edelleen myös rajoitukset punasotkan, tukkakoskelon ja allin metsästykseen.
Kommentoi »