Apu

Lähellä loppuun palamista käynyt Marja-Liisa Kirvesniemi: ”Elämäni on jälleen tasapainossa”

Lähellä loppuun palamista käynyt Marja-Liisa Kirvesniemi: ”Elämäni on jälleen tasapainossa”
Hiihtäjälegenda nähdään helmikuussa alkavassa Mertaranta ja legendat –ohjelmassa.
Julkaistu: 20.1.2016

Hiihtäjälegenda Marja-Liisa Kirvesniemi teki viime vuoden lopulla vaikean päätöksen, kun hän jätti työnsä hoitoalan yrityksessään. Marja-Liisan mukaan muuta vaihtoehtoa ei enää ollut, kun yrittäjän taakka kävi liian raskaaksi kantaa.

– Viime pääsiäisenä olin niin puhki, että pelkäsin palavani loppuun, jos vielä jatkaisin. Minun oli pakko olla armollisempi itseäni kohtaan ja todeta, että kyse oli vain yrityksestä. Kun sitten tein päätöksen, minut valtasi valtava helpotuksen tunne, Marja-Liisa kertasi tapahtumia.

Toiminta Simpeleessä sijaitsevan hoitolan tiloissa jatkuu vielä, mutta Marja-Liisa ei siihen enää itse osallistu. Nyt kolminkertainen olympiavoittaja näyttää taas hyvinvoivalta ja puhkuu uutta intoa. Muutamassa kuukaudessa onkin Marja-Liisan mukaan tapahtunut suuri muutos.

– Tällä hetkellä elän hyvin tasapainoista elämää. Toivon, että vaikeudet olisivat nyt takanapäin. Kyllähän kaikenlaista aina tulee, mutta en halua jäädä ikäviin asioihin rypemään, Marja-Liisa tuumasi.

Uran lopettaminen kova paikka

Hiihtäjäsuuruuden elämään on mahtunut ennenkin vastoinkäymisiä: ero aviomies Harri Kirvesniemestä, kilpauranaikainen sukupuolitesti, johon Marja-Liisa joutui kahden lapsen äitinä, masennus ja paniikkihäiriöt. Näistä ja muistakin kulissien takana sattuneista asioista Marja-Liisa puhuu helmikuussa alkavassa Mertaranta ja Legendat -ohjelmassa.

– Päätös lähteä mukaan ei ollut helppo. Ensin kieltäydyin ja sitten harkitsin vielä kolme kuukautta. Tiesin, miten paljon ohjelma minulta vaatisi, Marja-Liisa kertoi.  

Reilun parikymmenvuotisen urheilijauran tehnyt, syksyllä 60 vuotta täyttänyt Marja-Liisa on urheilijalegendojen joukossakin konkari. Silti viikonmittainen kuvausleiri osoittautui hänellekin antoisaksi kokemukseksi. Hän ymmärsi, miten kova paikka uran lopettaminen urheilijalle usein on.  

– Sehän on loistavaa aikaa, kun on uraputkessa kiinni: tulee menestystä, ruusuja, onnitteluja ja kaikkea ihanaa. Mutta monikaan ei ymmärrä, miltä tuntuu jäädä tyhjän päälle: kun sinua ei tarvitakaan enää mihinkään, ja muut hoitavat paikkasi.

– Julkisessa valokeilassa eläminen ole aina ihan yksinkertaista, ja monella vaikeudet alkavat vasta uran jälkeen.

Kommentoi »