Apu

Lady Gaga tähtihaastattelussa: "Tärkeintä on, että minulla on sanottavaa"

Lady Gaga tähtihaastattelussa: "Tärkeintä on, että minulla on sanottavaa"
Lady Gaga on saavuttanut taiteilijana melkein kaiken. Stefani Germanotta sanoo, että palkinnot eivät pyyhi pois epävarmuutta.
Julkaistu: 23.8.2019

Lady Gaga vaihtaa ulkonäköään tilanteen mukaan. Musiikkivideoilla ja lavalla hän on uskalias, yliampuva, värikäs ja provosoiva Gaga, elokuvagaaloissa näyttävä, mutta klassinen Lady.

Haastatteluissa Stefani Germanotta pyytää kutsumaan itseään Steffieksi – niin kuin kaverit nimittävät häntä.

Kovis mimmi

Kun tapasin tulevan maailmantähden ensimmäisen kerran yli kymmenen vuotta sitten, istui edessäni kova mimmi. Kädessä savusi tupakka, kesken haastattelun hän puhui puhelimessa tulevista tanssiharjoituksista, ja puhelun loputtua hän kertoi olevansa mukana suunnittelemassa jokaista yksityiskohtaa brändinsä ympärillä.

Vuonna 2008 Lady Gaga esiintyi The Z100 Jingle Ball 2008 Stand Up for Cancer Benefit Concertissa New Yorkissa.

Blondin peruukin otsatukan alta tapittivat vahvasti meikatut vihreät silmät. Vaaleaksi puuteroidun naaman oikeaan poskeen oli maalattu iso salama. Hänellä oli jalassa piukat, mustat latex-housut ja tumman, jakun alta paljastuivat itse suunnitellut tötterörintaliivit.

Ulkonäkö oli yhtä ristiriitainen kuin taiteilijanimi: moderni, kokeileva, mystinen, kiusoitteleva, naisellinen, mutta silti kulmikas. Lady Gaga on muuttunut vuosikymmenessä paljon.

– Äitini opetti minua kiinnittämään huomiota tyyliin. Hän on aina viimeisen päälle laitettu. Vaatteet ovat minulle yksi tapa ilmaista itseäni. Mietin esiintymisasuja jo silloin, kun kirjoitan biisiä.

Räiskyvä italialainen koti

Lady Gaga on perinyt peräänantamattomuuden yksityisyrittäjävanhemmiltaan, Josephilta ja Cynthialta. Hän kasvoi Manhattanilla, taiteilijahenkisellä Upper West Sidella.

– Meillä oli dramaattinen, italialainen koti. Frank Sinatra soi sunnuntaisin, kun äiti ja isä kokkasivat pastaa ja lihapullia. Kuuntelin toisinaan isän kanssa Bruce Springsteeniä tai Pink Floydia, ja hän pyöritti minua ympäri olohuoneessa.

Tyttö oppi soittamaan pianoa neljävuotiaana, kävi katolisen yksityiskoulun, sävelsi biisejä 13-vuotiaana ja esiintyi vuotta vanhempana open microphone -illoissa. Hän pääsi taideyliopistoon 17-vuotiaana erityisluvalla. Nuoruuteen mahtui hurjia, päihteiden täyttämiä vuosia.

– Lower East Sidella oli paljon taiteellista köyhyyttä, rikkaiden perheiden lapsia, jotka etsivät itseään ja elämän tarkoitusta. Silloin musiikki, taide ja juhlat olivat elämäni sisältö. Provosoin tarpeen mukaan. Jos minusta ei olisi tullut muusikkoa, olisin varmaan kuollut.

Isä järkyttyi burleskirooleista

Lady Gaga kuvailee itseään perhekeskeiseksi. Silti hän eli kauden, jolloin vanhemmat, varsinkin isä, kauhistuivat tyttärensä tekemisistä. Italialainen temperamentti kuohahti, kun Stefani esiintyi pikkupöksyissä go-go-tanssijana ja burleskinäytöksissä.

– Isäni järkyttyi, ja sain kuulla kunniani. Noihin aikoihin jouduin pyytämään häneltä usein anteeksi. Vuosien aikana tilanne on rauhoittunut. Kotona ymmärretään, että esitykseni ovat taidetta. He ovat aina rakastaneet minua, vaikka he eivät ole toisinaan ymmärtäneet minua. Asiat, jotka harmittivat heitä, tekivät minusta tähden.

Vanhemmiltaan Stefani on oppinut käyttämään maalaisjärkeä ja luottamaan vaistoihinsa.

– Isän motto on: tunne ystäväsi ja vihollisesi. Mielestäni minulla on hyvä vaisto ihmisten ja elämän suhteen.

Kuningatar Elisabet tervehti Lady Gagaa Blackpoolissa vuonna 2016.

"Elin glitter-nuoruuden"

Ura alkoi New Yorkin klubimaailmasta. Parikymppisenä Stefani kirjoitti lauluja Britney Spearsille, Fergielle, New Kids on the Blockille ja Pussycat Dollsille. Hän loi itsensä uudestaan vaihtaessaan nimensä Lady Gagaksi 2000-luvun puolivälissä.

– Olen aina ollut teatraalinen tyyppi, joten minusta tuntui luontevalta, kun tuottajani ehdotti, että ottaisin lavapersoonaani vaikutteita popista ja teatterista. Hän tutustutti minut syvemmin David Bowien ja Queenin musiikkiin, ja inspiroiduin glam-muusikkojen visuaalisuudesta. Lopulta hän alkoi kutsua minua Radio Gagaksi, ja yhtenä päivänä ehdotin hänelle nimeä Lady Gaga.

Alter egon avulla Stefani pääsi uudistamaan koko show’n.

– Gaga on hullu ja rakastettava, Lady taas kunnioitettava ja vähän vanhanaikainen. Kävin yksityiskoulun, mutta elin parikymppisenä pinnallista ja vauhdikasta glitter-elämää. Nimi sopi minulle mainiosti, sillä se kuvasi tyyppiä, joka minusta oli tullut.

Esiintyi bikineissä

Uransa alkuaikoina Lady Gaga esitti jopa kolme show’ta illassa.

– Yhden muistan elävästi. Ennen kuin minusta tuli kuuluisa, esitimme kaverini kanssa Lady Gaga ja the Starlight Revue -disko-show’n bikineissä Rockwood Music Hallissa Manhattanilla. Paikkaan mahtuu noin kolmekymmentä ihmistä, mutta koska seinät ovat lasia, ohikulkijat näkivät esityksemme. Ulos kerääntyi varmaankin sata katsojaa. Silloin ajattelin, että teemme jotakin oikein.

Lady Gaga kiittää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä menestyksestään.

– En olisi menestynyt ilman heidän tukeaan.

Pokerinaama ei suostunut nenäleikkaukseen

Rap-tähti Akon huomasi Gagan lahjat ja auttoi häntä ensimmäisen levyn työstämisessä. Albumi The Fame julkaistiin vuonna 2008. Sen hiteiksi nousivat Just Dance ja Poker Face.

Ennen ensimmäisen musiikkivi­deon kuvauksia musiikkipomot yrittivät muuttaa Lady Gagan ulkonäköä.

– Onneksi sanoin ei, kun minua kehotettiin käymään nenäleikkauksessa. Olen nykyään ylpeä nenästäni ja italialaisista sukujuuristani. Olen yrittänyt pitää oman pääni silloinkin, kun minua on pyydetty muuttamaan koreografioita, tekstejä ja sanomaani. Olen aina haastanut sen, kuinka nainen nähdään popkulttuurissa.

Seuraavana vuoden The Fame Monster -ep:n kappaleista Bad Romance, Alejandro ja yhdessä Beyoncén kanssa esitetty Telephone jatkoivat hittiputkea.

Kun Gaga markkinoi Born This Way -albumia vuonna 2011, hän oli pukeutunut kireään, osittain läpikuultavaan ­violettiin mekkoon ja samansävyisiin piikkikorkokenkiin.

Lady Gaga sanoo saavansa inspiraatiota biiseihinsä muodista, elokuvista, valokuvista, taiteesta, parisuhteista ja yhteiskunnasta.

– Minua pyydettiin vuosia selittämään tekemisiäni. Puolustin ja analysoin itseäni, vaikka olisin voinut sanoa, että kohtaloni on olla muusikko ja luova taiteilija.

Mystinen yllättäjä, jonka epäiltiin olevan oikeasti mies.

Menestys järisytti mielenterveyttä

Menestyttyään Lady Gaga avasi sieluaan enemmän julkisuudessa. Silloin esiin tuli herkkä pohtija, jonka silmäkulmassa kiilsi usein kyynel. Hän perusti äitinsä kanssa Born This Way -yhdistyksen.

Sen tarkoitus on inspiroida nuoria, rohkaista heitä tavoittelemaan unelmiaan, rakentaa lempeämpi maailma ja tukea mielenterveysongelmien kanssa kamppailevia.

– On tärkeää, että pidämme huolta toisistamme. Esiintyville taiteilijoille tuki on tärkeää varsinkin silloin, kun toisesta on tullut nopeasti tähti. Hänen henkisestä hyvinvoinnistaan on pidettävä huolta.

Gaga kertoo omista kokemuksistaan.

– Toivoin, että olisin saanut henkistä ja psykologista tukea, kuinka suhtautua uuteen elämäntilanteeseen. Koko elämäni muuttui, kun minusta tuli kuuluisa. Kuuluin yhtäkkiä maailmalle, en ollut vapaa tekemään asioita oman mieleni mukaan.

Raiskattu 19-vuotias

Vuonna 2015 Lady Gaga kertoi ensi kertaa julkisesti, että hänet oli raiskattu 19-vuotiaana. Tapahtuneen käsitteleminen kesti vuosia.

– Ensin yritin unohtaa sen, mutta kun paha olo tuli ulos sisältäni, se oli kuin iso, ruma paholainen. Se tuntui möykkynä vatsassa, hengitysvaikeuksina ja itkuisuutena. Päästäkseni sen yli minun oli kohdattava se.

Teatraalisella ja kantaaottavalla The Born This Way Ball -kiertueellaan Lady Gaga loukkasi lonkkansa. Leikkauksen jälkeen hän jäi lääkekoukkuun ja poltti paljon pilveä. Hän kärsii myös fibromyalgiasta.

– Krooniseen kipuun kuuluu häpeää ja paheksuntaa, mutta fanien, pikku riiviöiden, kannustamana jaksan esiintyä.

Pienen tauon jälkeen Lady Gaga jatkoi töitä. Albumi Artpop julkaistiin vuonna 2013. Sitä seurasi seuraavana vuonna jazzlevy Cheek to Cheek yhdessä Tony Bennettin kanssa, kaksi vuotta myöhemmin countrymusiikkipainotteinen Joanne ja viime vuonna ilmestynyt soundtrack A Star Is Born yhdessä Bradley Cooperin kanssa.

– Suhtaudun jokaiseen levyyn kuin se olisi lahja kuuntelijoilleni. Intohimoni on viihdyttää. Luon fantasioita ja toivon, että inspiroin ja saan yleisön onnelliseksi.

A Star Is Born -elokuvan naispääroolin esittäjä Lady Gaga ja miespäätähti, ohjaaja ja tuottaja Bradley Cooper.

Uusi haaste: tv-sarja

Yksi Steffien lapsuuden haaveista toteutui, kun hän sai osan Ryan Murphyn tuottaman American Horror Story -sarjan viidenneltä kaudelta nimeltä Hotel.

Hän esitti hotellinomistaja Elizabeth Johnsonia, seksiä ja verta janoavaa The Countessia. Kun hän markkinoi sarjaa Fox-studioilla Los Angelesissa, hän oli pukeutunut hillittyyn klassiseen mustaan cocktailmekkoon.

Ensimmäisestä työpäivästä ei jäänyt hyvä maku.

– Jännitin ihan kauheasti, sillä viikosta toiseen jatkuvan televisiosarjan kuvaukset olivat minulle uusi haaste.

Aiemmin Lady Gaga oli esiintynyt pienissä elokuvarooleissa ja teatterissa.

– Teatteriesityksiä varten harjoittelin viikkoja etukäteen ja esitin samaa tarinaa illasta toiseen. Sen rytmi on erilainen kuin nopeatempoisen sarjan.

Perhoset lensivät Gagan vatsassa jopa enemmän kuin ennen ensimmäistä esiintymistä Oscar-gaalassa vuonna 2016. Gaga oli silloin ehdolla paras kappale -kategoriassa biisillä Til It Happens To You.

Oksennuspussin kanssa kuvauksiin

– Matka kotoa työpaikalle kesti puolitoista tuntia. Olin ensimmäisenä aamuna niin hermostunut, että oksensin matkalla pakastepussiin. Kun pääsin kuvauspaikalle, kävelin pussin kanssa asuntovaunuuni. Sarjan luoja Ryan Murphy odotti minua siellä. Vitsailin, että toin oksennuspussin lahjaksi hänelle.

Lahjakas taiteilija on taipuvainen synkkyyteen. Siksi pimeästä tarinasta irrottautuminen oli hänelle vaikeaa. Pitkän linjan näyttelijäkollegat Angela Bassett ja Kathy Bates antoivat hänelle neuvoja.

– Angela kehotti minua ottamaan kuuman suihkun ja pesemään hahmon pois kropastani. Kathy taas sanoi, että prosessi voi viedä viikkoja. Ja niin se veikin. Kun olin yksin, saatoin itkeä suruja, jotka olivat kerääntyneet hahmolleni vuosikymmenien aikana.

Shallow-kappale voitti parhaan laulun Oscar-palkinnon alkuvuodesta 2019.

Elokuvan pääosa – Star is born

Kun Bradley Cooper pyysi Steffietä esittämään naispääosan elokuvassa A Star Is Born, tämä suostui, vaikka tiesi, että rima on korkealla. Elokuva on klassikon Tapahtuipa Hollywoodissa (1937) kolmas uudelleenfilmatisointi. Aiemmin rooleissa on nähty Janet Gaynor, Judy Garland ja Barbra Streisand. Uusimmassa versiossa tunnettu kantrimuusikko (Cooper) rakastuu Allyyn (Lady Gaga) ja tekee ravintolatyöntekijästä tähden.

Elokuvan haastatteluun Steffie saapui klassisessa, valkoisessa housupuvussa, tukka elegantisti nutturalla.

–Tapasin Bradleyn ensimmäisen kerran kotonani Malibussa. Meillä synkkasi heti. Olemme molemmat itärannikolta ja meissä on italialaista verta. Tarjosin hänelle pastan jämiä, ja kun olimme jutelleet jonkin aikaa, hän kysyi, laulaisinko hänen kanssaan folk-kappaleen Midnight Special.

Nuorena Steffie opiskeli näyttelemistä Lee Strasberg -instituutissa. Ennen kuvauksia hän otti yksityistunteja.

– Aluksi jännitin ja toistin vuorosanoja samalla tavalla yhä uudestaan. Bradley opetti minut rentoutumaan ja eläytymään kohtaukseen. Opin olemaan kameran edessä luonnollisesti. Silti oli haastavaa olla haavoittuvainen ja mennä syvälle tunteisiin. Samalla sain käsiteltyä menneitä pettymyksiä, loukkauksia ja kipeitä asioita.

Lady Gaga sai roolista sekä Oscar- että Kultainen maapallo -ehdokkuuden ja voitti molemmissa gaaloissa parhaan kappaleen kategorian. Oscar-gaalan yleisö liikuttui Gagan ja Cooperin tunteellisesti esittämästä voittokappaleesta Shallow ja nousi taputtamaan esityksen jälkeen. Siitä jatkuivat myös huhut tähtikaksikon romanssista.

Palkinnot eivät pyyhi pois epävarmuuttani

Gaga on voittanut yhdeksän Grammya sekä satoja muita kunnianosoituksia.

– Palkinnot ovat suuri kunnia, mutta ne eivät pyyhi pois epävarmuuksiani. Minulla on hetkiä, jolloin tunnen olevani tähti, ja hetkiä, jolloin olen kuin kuka tahansa. Tähteys merkitsee minulle rohkeutta, mutta tärkeintä on, että minulla on sanottavaa.

Gagan tyylinäyte The Metropolitan Museum of Artin vuoden 2019 tapahtumassa Met Gala Celebrating Camp: Notes On Fashion toukokuussa 2019 New Yorkissa.

Nyt Gagan intohimo on auttaa muita.

– On tärkeää, että kiinnitämme huomiota toisiimme ja siihen, jos joku voi huonosti. Aina ihmiset eivät ymmärrä pahaa oloaan, koska siitä on tullut heille normaali olotila. Joskus paranemiseen tarvitsee vain yhden ihmisen, joka uskoo sinuun. Kaikkien olisi tiedettävä, että apua saa.

Tällä hetkellä Lady Gaga esiintyy Las Vegasissa. Hänellä on kaksi show’ta, massiivinen hittiputki Enigma ja pelkistetty Lady Gaga ­Jazz & Piano. Nyt, 33-vuotiaana, hän on saavuttanut suurimman osan unelmistaan, mutta ei vielä kaikkea.

– Haaveilen äitiydestä ja perheestä.

Ammatillisesti haluan haastaa itseni laulamalla oopperaa.

Lady Gaga

  • Oikea nimi: Stefani Joanne Angelina Germanotta.
  • Syntynyt: 28.3.1986 New Yorkissa
  • Ammatti: laulaja-laulunkirjoittaja-näyttelijä-tuottaja.
  • Hittejä: Poker Face, Just Dance, Bad Romance, Alejandro, Telephone, Love Game, Born This Way, Edge of Glory, Shallow.
  • Albumit: The Fame, Born This Way, Artpop, Cheek to Cheek, Joanne, A Star Is Born.
  • Sarja: American Horror Story: Hotel.
  • Elokuva: A Star Is Born.
  • Ex-kihlatut: agentti Christian Carino, näyttelijä Taylor Kinney.

Kommentoi »